- Pass deg under OL i Kina

OL går av stabelen i Kina i august samme hvor mange ganger fakkelen har blitt slukket på veien. Amerikanske sikkerhetseksperter frykter derimot noe helt annet enn at fakkelen dør ut. De mener Kina gjør seg klare for storstilt industrispionasje.

Kina ute etter din informasjon
Ifølge USA Today advarer amerikanske sikkerhetseksperter nå amerikanere mot å ta med seg maskiner, mobiler og andre bærbare enheter til OL i Kina. Advarselen går spesielt ut til personer som sitter på hemmelig informasjon fra bedrifter eller forsvar. De mener kineserne har klargjort sine nasjonale nettverk for å hente ut informasjon, og hacke seg inn i enhetene for å få ut informasjon som for eksempel lagrede E-post.

- Det er en stor sannsynlighet - muligens 100 prosent - for at en person som er ansatt innen sikkerhet, politikk eller industrier som er interessante for kineserne, da spesielt sikkerhet eller teknologi, vil oppleve at deres elektroniske enheter vil få inntrengere på besøk. Det er også sannsynlig at de vil få installert skjult programvare, sier Larry Wortzel, leder i kommisjonen som vurderer sikkerheten mellom USA og Kina, ifølge USA Today.


Amerikanske borgere blir advart mot å ta med seg elektronikk til OL i Beijing.

OL i Kina ingen større trussel enn andre arrangementer
Hans Petter Østrem, sikkerhetsekspert hos Symantec, mener OL i Kina ikke utgjør noen større trussel enn ethvert annet idrettsarrangement. Å si at det er trygt med henhold til din elektronikk er derimot en helt annen ting.

- Dette er et flerfoldig spørsmål med flere momenter du må ta hensyn til. En ting er tyveri, noe annet er usikkerheten ved bruk av nettverk. Ikke minst vil du også se en økende spamtendens på grunn av OL, forklarer han.


OL vil utvilsomt bidra til en større mengde søppel i din innboks fremover.

I disse dager er det spam med henvisninger til EM i fotball som er i vinden, men Symantec har også registrert at det sendes ut E-post med tilbud om billige billetter til OL. Om du klikker på linkene i disse vil du neppe få noe godt tilbud. Tvert imot vil du enten bli svindlet eller i verste fall få lagt inn skjult programvare på din maskin.

Pass på blåtannen
Østrem advarer også mot at sportsbegivenheter er gylne muligheter for andre til å trenge inn i din mobil.

- Vi ser stadig nye tilfeller hvor ondsinnet programvare spres via blåtann til mobile enheter. Når du har masse folk samlet på et lite område som på sportsbegivenheter, så er dette en gylden sjanse for folk med uærlige hensikter, påpeker han.


Ikke la blåtannfunksjonen på din mobil stå åpen.

Å skru av blåtannfunksjonen på din mobil er derfor et hett tips.

Kina ikke på topp
At situasjonen skulle være mer prekær fordi du er i Kina er derimot ikke Østrem enig i. Det er tvert imot et annet land du burde passe deg mer for.

- Vi gir ut sikkerhetsrapporter hvert halvår hvor vi lister de landene som sender ut mest spam og ondsinnet kode. Kina er med på listen, men ikke på topp. Der ligger derimot USA, forklarer Østrem.


USA ligger selv på topp når det gjelder å spre spam og ondsinnet kode.

Samtidig påpeker han at det har lite å si hvilket land du er i. Nettet er grenseløst, så sikre deg bør du uansett.

- Om du har informasjon på maskinen du ikke vil at skal finnes av andre, bør du kryptere den. Ellers er det viktig å vise normal forsiktighet, sier Østrem til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen