- På tide med krisemøte
Teknofil

- På tide med krisemøte

Post- og teletilsynet, IKT-Norge og Norsis arrangerer i disse dager Nasjonal Sikkerhetsdag. I den anledning la PT frem sin omfattende undersøkelse av IT-sikkerheten ved norske bedrifter og offentlige kontorer. Undersøkelsen viser alt annet enn en positiv tendens.

Innkaller til krisemøte
Det er for fjerde år på rad at Nasjonal Sikkerhetsdag gjennomføres. Formålet med arrangementet er først og fremst å heve bevisstheten på området IT-sikkerhet både blant privatpersoner og bedrifter. Dessverre ser det ut til at dagen så langt har gitt lite avkastning.

- Både gjennomføringen og samarbeidet rundt den nasjonale sikkerhetsdagen har fungert optimalt. Vi ser samtidig at vi ikke når frem dit vi skal. IT-sikkerheten handler om ivaretakelse av en svært viktig samfunnsstruktur og jeg tror det er på tide med et krisemøte for å finne nye strategier for å ivareta denne strukturen, sa direktør i PT, Willy Jensen, fra talestolen.


PT har i anledning sv dagen gjennomført en undersøkelse av IT-sikkerheten ved norske bedrifter og offentlige innstanser. Tallenes tale er meget klar. 79 prosent av lederne i norske bedrifter svarer at de er meget fornøyd med IT-sikkerheten. Jensen er forundret over dette.

- Dette betyr at det sitter 79 prosent ledere i norske bedrifter og er jævelig fornøyd med seg selv. Hadde dette stemt overens med virkeligheten så hadde det vært bra. Det gjør det derimot ikke, påpekte Jensen.

Lyver bevisst?
Blant annet reagerer han på at 39 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer at innhold på minnekort på ansattes mobiler er kryptert. Jensen tror ikke dette tallet er reelt.

- Come on, det er klart det ikke er 39 prosent som har kryptert minnekort. Disse tallene er skunle fordi det er tydelig at de som har svart enten svarer det de tror er politisk korrekt eller at de ikke aner hva de svarer på, sa Jensen.


Det er nemlig tydelig at IT-sikkerheten i Norge er på tilbakegang. Sammenlignet med fjorårets undersøkelse er det 8 til 10 prosent færre bedrifter som tar sikkerhetskopi og hele 18,1 prosent av de forespurte har ikke engang oversikt om det tas sikkerhetskopi eller ikke. På samme måte er det 20 prosent som ikke har oversikt om arbeidsplassen har mistet eller blitt frastjålet IT-utstyr. Samtidig er det rundt 50 prosent som opplyser at de sjeldent eller kun en gang i blant sørger for at arbeidsplassen har oppdatert operativsystemer og programmer på de ansattes maskiner. Slike oppdateringer anses for prekært for å unngå at maskinene infiseres av ondsinnet kode i dag, enten via Internett eller eksterne gadgets.

- Jeg tror denne uvitenheten i bunn og grunn går på likegyldighet. Her bryr en seg rett og slett ikke om IT-sikkerheten og det er ikke helt superdupert. Det fins ikke unnskyldninger for likegyldighet. Sammenlignet med i fjor har vi en situasjon hvor både private bedrifter og det offentlige er sløvere på sikkerheten, påpekte Jensen.

Kan ramme samfunnet
Han mener tallenes tale er svært skremmende og fort kan medføre alvorlige problemer ikke bare for bedriftene selv, men for hele samfunnet.

- Hva skjer om vi skulle miste Internett i to uker. To uker uten tilgang til nettbank vil få alvorlige konsekvenser for de fleste. Dette er en infrastruktur som vi er avhengige av og vi er også avhengige av at folk har tillit til at denne strukturen ivaretas. Det er en fare for at folk kan miste tilliten til denne infrastrukturen og vi må ta dette veldig alvorlig, påpekte Jensen til slutt.

Du kan lese mer om PTs undersøkelse her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen