= Oslo – Byen sett fra gata

Foto: Inge Sigvaldsen. Se større bilder i galleriet

=Oslo er et non-profit magasin, som er partipolitisk uavhengig, og reklame- og religionsfritt, og skal fungere som et positivt talerør for rusavhengige og andre vanskeligstilte. Disse gruppene skal også stå for salget av magasinet, på gatene i Oslo. På den måten får de belyst sin egen situasjon, samtidig som de skaffer seg en inntekt, og blir mindre avhengig av tigging. Dette gir en mulighet til å bidra med noe positivt, selv for dem som er i en svært vanskelig livssituasjon.

Akam.no tok en tur rundt i byen sammen med fotograf Inge von Schreuder Sigvaldsen, for å få litt inntrykk av hvordan fotografene jobber når de tar bilder for =Oslo. Inge understreker at alle som jobber for =Oslo gjør det gratis. Magasinet står for en del verdier, og fotografer som deler disse verdiene vil kunne bidra med verdifullt materiale til tidsskriftet. Selv har han bodd fire år i London, og kjenner godt til ”The Big Issue”, og har mange ideer til spennende fotografier som kan brukes i den norske magasinet. Da vi møtte ham på Youngstorget en tidlig ettermiddag, stilte han opp med et lite målsøkerkamera med ett objekitv. Velbrukt, manuelt, analogt og svært pålitelig – får vi høre. Fotografen er mye viktigere enn fotoutstyret, og Sigvaldsen kan virkelig trylle med dette kameraet. Han innrømmer at han har tenkt å gå over til digitalt, men dette kameraet fikk han av faren sin da han var 14, og har ingen planer om å skille seg av med det.

Inge Sigvaldsen ser vanligvis ikke etter spesifikke motiver når han er ute og fotograferer, men leter etter lysforhold og strukturer som kan gi en egen magi til bildene. - Det er jakten på disse magiske øyeblikkene som gjør det spennende og givende å være fotograf, sier Sigvaldsen. Til daglig er han filmfotograf av yrke, men når arbeidsdagen er slutt, og han ønsker å slappe av, tar han med seg fotoapparatet ut for å fotografere. – Det er så mye enklere med bare et fotoapparat – minimalt å bære på, og man vekker lite oppmerksomhet. Da føler jeg meg fri, smiler han.

På Eidsvolls Plass henger det en sykkel i toppen av et gateskilt. Dette er et motiv Sigvaldsen ikke kan la gå fra seg. Egentlig liker han best å fotografere mennesker - det gir mest liv og sjel til bildene. Men mennesker lar seg oftere sjenere av fotografer, og det er viktig å spørre om tillatelse før man tar et bilde. Det kan gjøre at den situasjonen man ønsker å ta bilde av blir ødelagt, men hvis man tar seg nok tid, kommer den tilbake, og da kan du få det bilde du ønsker deg, uten at du må opptre som en slags paparazzi.

=Oslo ønsker å bygge opp et bildearkiv, og har derfor ikke lagt strenge føringer på hva som skal avbildes, forteller ansvarlig redaktør Vibeke Omberg. Vi er ute etter bilder med struktur, stemning og som er med på å skape ro. Med et så generelt utgangspunkt håper vi å få bilder som kan brukes i mange sammenhenger, fortsetter hun.

- Magasinet har valgt å ha høy fokus på fotografier, og vil i stor grad benytte bilder som gir en egen stemning, og som gjerne avbilder det man vanligvis ikke legger så godt merke til. Siden magasinet er reklamefritt, har vi mye plass til bilder, og ønsker å bruke dette som en viktig del av innholdet i bladet, forteller Omberg videre.

Foto: Inge Sigvaldsen. Se større bilder i galleriet

Selv om alt arbeid med =Oslo foregår på dugnad, er det mange journalister og fotografer som gjerne bidrar. Jeg har tatt meg den luksusen det er å velge bort de minst interessante (men ofte best betalte) jobbene, sier Sigvaldsen. Det er ikke bra for økonomien i lengden, men jeg kan leve av det jeg gjør. Jeg vet ikke om jeg hadde kunne leve med å bare ha kommersielle oppdrag.

=Oslo ønsker bidrag fra kjente og ukjente fotografer til bildearkivet sitt. Dersom du har bilder som du mener formidler noe om Oslo, og som du tror kan være av interesse for magasinet, er redaksjonen alltid takknemlig for bidrag. Ta kontakt med post@erlikmagasin.no for nærmere informasjon.

=Oslo er i salg på gatene i Oslo fra og med i dag. Det koster 40 kroner, hvorav selger får halvparten. Eventuelt overskudd etter dette vil også gå til tiltak for hjemløse og vanskeligstilte.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen