- Operatørene tjener fett på roaming

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Når du reiser, bør du bruke mobilen med omhu. Foto: Istockphoto/Yzak
Når du reiser, bør du bruke mobilen med omhu, Foto: Istockphoto/Yzak

Det felles-europeiske forbrukerrådet Beuc mener mobiloperatørene lyver, og tar altfor godt betalt for at du skal kunne ringe i utlandet.

Ifølge Digi.no begynte mobilselskapene i Sør-Europa tidlig å ta seg ekstra godt betalt når kunder fra andre deler av Europa benyttet mobilnettet deres.

Beuc har publisert en rapport som sier at mobilregninger burde være omtrent 28 milliarder norske kroner lavere i året dersom prisene ble basert på faktiske kostnader, ifølge di.se.

Etter hvert begynte EU å regulere roamingprisene, og de ble billigere. Men likevel er prisene skrudd alt for høyt opp, mener Beuc. De mener rett og slett at det ikke koster så mye å føre en samtale internasjonalt som operatørene vil ha det til.

Disse prisene foreslår forbrukerrådet
Beuc mener at EU bør bør kreve mye tøffere kutt enn de de planlegger nå. Ifølge Digi.no mener Beuc at prisen kan settes til maksimalt 3 kroner minuttet i utlandet, og at kundens mobilselskap bør få 2,50 av disse. Den endelige kostnadsforskjellen mellom samtaler i Norge og samtaler mellom to land bare er på noen øre, mener Beuc.

Beuc mener at prisen bør kunne settes til maks 3 kroner og kundens mobilselskap bør få 2,50 kroner. Den egentlige kostnadsforskjellen mellom en innenlands-samtale og en som skjer i utlandet er bare noen øre, mener Beuc.

NetCom er enige i påstanden.

- Vi tjener ikke nevnverdig mye på roaming. Men operatørene som leier ut mobilnettene sine krever mye penger for å la deg bruke ta det i bruk, forklarer Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i NetCom.

Vederhus poengterer også at å ringe i utlandet stadig blir billigere, siden det utarbeides bedre avtaler og at EU samtidig gjør en jobb for å få prisene ned.

(Kilder: Digi.no, NetCom, Beuc)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen