- Operatørene starter kjede-SMS

Alternativ tekst mangler
Barn og unge sender ofte kjede-SMS videre

Har du noen gang fått en SMS hvor du bli bedt om å sende meldingen videre til så mange du kan, for å unngå evig ulykke eller for å hjelpe sultende barn i Sudan?

De færreste vet hvor en slik kjede-SMS først oppstår. Nå hevder en tidligere ansatt hos den danske mobiloperatøren TDC at det er mobiloperatørene selv som står bak kjedemeldingene.

Det var i det danske radioprogrammet "Verdens beste formiddag", at en innringer hevdet at operatørene betaler ansatte for å finne på kjede-SMS og sende de til så mange som mulig, skriver Mobilsiden.dk.

Innringeren, som Mobilsiden.dk i etterkant har snakket med, "Mads", skal ha jobbet for operatøren TDC i 2001. I følge "Mads" skal TDC ha delt ut mobiltelefoner med eget abonnement til sine ansatte. De ansatte fikk i oppgave å finne på kjede-SMS, og sende disse ut til så mange som mulig.

- Folk er naive og blåøyde hvis de tror at kjede-SMS ikke kommer fra teleselskapene. Det er jo en tankevekker at når en stor internasjonal begivenhet finner sted, tar det aldri lang tid før de første vittighetene er i omløp, sier "Mads" til Mobilsiden.dk.

Om vitnesbyrdet til "Mads" er ekte eller ikke, skal vi ikke spekulere i. Men skal vi tro den danske teleksperten Torben Rune, kan det være noe i påstandene fra den tidligere TDC-ansatte.

- Skulle ikke forundre meg
- Teleselskapene tjener masse på SMS. Men at de skal være kilden til kjede-SMS, har jeg ikke hørt noe om, sier Rune til Mobilsiden.dk. - Men det skulle ikke forundre meg, legger han til.

Rune mener at operatørene burde legge inn et filter i SMS-sentralene sine som blokkerer for kjede-SMS.

Alternativ tekst mangler
(Foto: Silje Gomnæs)

Operatørene nekter
Kjede-SMS er heller ikke noe ukjent fenomen i Norge. Men Telenor vil ikke vedkjenne seg å stå bak noen av kjedemeldingene som er i omløp i Norge.

- Telenor har aldri, og vil aldri sette i gang en slik kjede-SMS. Den måten å tjene penger på vil vi ikke benytte, sier Telenors informasjonssjef, Anders Krokan til Amobil.

Han sier at Telenor tar avstand fra alle former for negativ bruk av SMS. - Samtidig skjønner jeg at enkeltpersoner som ønsker at flere skal støtte for eksempel humanitær hjelp, føler at kjede-SMS er en grei måte å gå frem på, sier han.

Telenor har ingen planer om å innføre noe slags filter i mobilnettet for å hindre sending av kjede-SMS. Plages du av irriterende kjedemeldinger, er det lite operatøren kan gjøre for å hjelpe deg.

Krokan oppfordrer imidlertid til forsvarlig bruk av SMS, og påpeker at du kan blokkere for SMS fra bestemte numre via mobiltelefonen din. Blir du sjikanert eller plaget via SMS, kan også politianmeldelse være en løsning, mener han.

- Får snakke for seg selv
Heller ikke Netcom vil gå med på å ha noe med kjede-SMS å gjøre.

- Danskene får snakke for seg selv. Om noen ansatt hos oss har satt i gang en slik kjede som privatperson, kan ikke jeg svare for. Men Netcom har aldri gjort noe slikt som selskap, sier Netcoms informasjonssjef, Guri Wormdahl til Amobil.

Hun forteller også at Netcom ikke vurderer innholdet i SMS som sendes i mobilnettet. Dermed har ikke operatøren noen filtrering av irriterende kjede-SMS.

- Hvis det var slik at det bare var lov å sende fornuftige SMS, ville det blitt ganske tynt med trafikk i mobilnettet, sier hun lattermildt. - SMS har en kjempehøy nyttefunksjon, men at det sendes mye tull og tøys er det ingen tvil om, sier Wormdahl.

(Kilder: Mobilsiden.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen