- Operatørene må tillate VoIP

- Operatørene må tillate VoIP

Telekombransjen grøsser når de hører navnet Viviane Reding (bildet). Hun er EU-kommissær med ansvar for telekommunikasjon, og har i lengre tid vært en pådriver for å senke prisene på roaming, SMS, og datatrafikk innenfor EUs grenser. Nå har hun flyttet fokus til operatører som hindrer bruk av ”innovative services” – nyskapende tjenester –, som for eksempel voice-over-IP (VoIP), ifølge Engadgetmobile.
Enkelte operatører i EU-land har nemlig hindret bruk av VoIP via mobilnettet, og det liker EU-kommisjonen dårlig. For øyeblikket har hvert enkelt land myndighet til å regulere dette, og Reding har oppfordret landene til å straffe de mobiloperatørene som blokker VoIP. Samtidig jobber EU-kommisjonen for Telekom med et lovforslag som vil forby blokkering av slike ”innovative tjenester”.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
Fordelen for deg som forbruker, er nemlig at du får billigere mobilsamtaler via VoIP. En rekke smarttelefoner gir deg tilgang til Skype eller Fring (eller andre VoIP-tjenester), med disse kan normalt bare brukes via Wi-Fi, altså via ikke 3G-nettet. Med tilnærmet ”fri bruk” av datatrafikk, vil du kunne spare mye penger på å bruke VoIP dersom det ble tilgjengelig via 3G-nettet.
Faren ved for mye regulering av markedet, er imidlertid at nettoperatørene tjener mindre penger, og følgelig får mindre penger til å bruke på utbygging og vedlikehold av mobilnettet, samt å utvikle- og implementere nye teknologier og tjenester på markedet. Alle norske operatører ønsker derfor størst mulig grad av selvregulering.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen