– Operatørene amputerer telefonene

Låst telefon

Kjøper du en mobiltelefon låst til Telenor eller Netcom, kan du få en del ubehalige overraskelser med på kjøpet. Operatørene legger nemlig inn egen programvare på telefonen, og dette kan skape mye kluss og vanskeligheter for deg senere.

- Etter vår erfaring er telefonene med programvare fra operatørene de som har mest feil og problemer, sier daglig leder for Norsk Tele Service, Jostein Olsen, til Amobil.

Han forteller at det å skifte tilbake til den originale programvaren ofte løser problemer kunden har, slik som at menyene henger seg og at telefonene er ustabile. Dessverre er det ikke alltid dette er mulig å gjøre.

- Ofte setter produsentens verktøy begrensninger for hva du kan gjøre med telefonen. Da er vi tvunget til å bruke operatørens programvare, og har ikke mulighet for å bytte til original programvare selv om kunden ønsker det, sier Olsen.

Amputerer Walkman-mobilene
Noen telefoner mangler også funksjoner. Om du kjøper en av Sony Ericssons nye Walkman-telefoner sammen med et abonnement fra Telenor eller Netcom, vil du ikke kunne bruke flashmenyer (animerte menyer som kan tilpasses til minste detalj, red anm).

Sony Ericsson W810i hvitFlashmenyene er aktivert som standard på ulåste telefoner. Kjøper du en operatørlåst telefon er du derimot nødt til å ta til takke med de statiske og mer trauste standardmenyene. Flashmenyene er rett og slett fjernet.

Telenor hevder overfor Amobil at årsaken ikke ligger hos dem. Sony Ericsson sier imidlertid til Amobil at det ikke er de som har valgt å fjerne flashmenyene.

- Telefonene er tilpasset sammen med Telenor, etter de ønsker Telenor har, sier produktsjef for Sony Ericsson i Skandinavia, Per Alksten, til Amobil.

Daglig leder for GSM Teknikk i Norge, Daniel Pankinaho, er ikke forbauset over at en slik funksjon er fjernet i telefonene operatørene selger.

- Jeg kan tenke meg to årsaker til at flashmenyene er fjernet. Det kan være at det ikke er plass igjen på telefonen, siden operatørprogramvaren tar mye plass, og det kan også tenkes at operatørene ikke har tatt seg bryet med å lage en flashutgave av menyene sine.

Han mener operatørene i praksis amputerer telefonene de selger.

Vanskelig å skifte operatør
GSM Teknikk er ett av de få verkstedene i Norge som tilbyr deg å fjerne operatørlåsen. Verkstedet opplever stor pågang av kunder som vil skifte ut operatørprogramvaren på telefonen sin.

- Ofte får man problemer når man skifter operatør. Hvis en kunde for eksempel skifter fra Telenor til Talkmore, ligger det fremdeles en masse gamle innstillinger og snarveier til Telenors tjenester på telefonen, sier Pankinaho.

Å fjerne operatørens programvare hos GSM Teknikk koster 299 kroner, og tar mellom 20 og 30 minutter.

Tvinges på kundene
Det finnes ingen måte å slippe unna operatørprogramvaren når du handler telefon med abonnement. Vil du ha en subsidiert telefon, må du også godta å få programvaren. Telenor hevder på sin side at de fleste kunder er fornøyd med Entry-løsningen deres.

- De fleste av kundene våre setter pris på Entry, men mer avanserte brukere ønsker kanskje å ha litt mer kontroll over mobiltelefonen, forteller informasjonsmedarbeider for Telenor Mobil, Anders Krokan, til Amobil.

Jostein Olsen ved Norsk Tele Service reagerer på operatørens fremgangsmåte.

- Hvorfor skal ikke kunden selv få lov til å velge om han skal ha Entry på telefonen sin eller ikke?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen