– One size fits nobody

– One size fits nobody

Jakten på den perfekte skjermstørrelsen fortsetter.

Skjermen på en iPhone måler 3,5 tommer. Det er en ideell størrelse ifølge Apple, for da kan mobiltelefonen uten problemer betjenes med en hånd. Samtidig har Samsung en mobiltelefon med 5,3 tommer skjerm på vei ut i markedet. Såpass kan det godt være mener sør-koreanerne, som ikke først og fremst er kjent for å ha store hender.

Apple har standardisert skjermene på sine iPad-er på 9,7 tommer, mens Samsung har lansert nettbrett i fem ulike størrelser fra 5,0 til 10,1 tommer. I tillegg kommer Android-mobilene fra Samsung med skjermer fra 3,1 til 5,3 tommer.

«7 tommer ubrukelig»

Diskusjonen om hva som er den ideelle skjermstørrelsen har pågått så lenge som det har vært skjermer på mobiltelefonene. Ved århundreskiftet var det Ericsson som fikk gjennomgå, fordi skjermene deres angivelig var for små. Den gang ble skjermen kun brukt til nummervisning og SMS på opp til 160 tegn. Sist høst uttalte Apples nå avdøde toppsjef, Steve Jobs, at et nettbrett med en skjerm på 7 tommer ville være ubrukelig om det ikke fulgte med sandpapir så man kunne slipe ned størrelsen på fingrene sine.

Steve Jobs glemte muligens at han selv hadde suksess med et tilnærmet identisk produkt med en touchskjerm på «bare» 3,5 tommer. Denne selges fremdeles uten sandpapir.

Tommelfingerregel

3,5 tommer er perfekt, mener Apple. Men konkurrentene ligger på rundt 4,3 tommer på sine toppmodeller. Nå øker de skjermstørrelsen ytterligere.
3,5 tommer er perfekt, mener Apple. Men konkurrentene ligger på rundt 4,3 tommer på sine toppmodeller. Nå øker de skjermstørrelsen ytterligere.

Foreløpig er Apple alene om å mene de har funnet den eneste riktige skjermstørrelsen. Holder du mobilen i hånden skal du kunne nå alle funksjoner med tommelen uten å behøve å skifte grep eller strekke på tommelen.

Tanken er god, men feiler på et par vesentlige punkter. Ikke alle har like store hender, og noen av oss er villige til å måtte strekke på fingeren, om det betyr at vi kan få litt mer skjermareal å boltre oss på. Mange er sågar klare for å måtte bruke begge hender når de skriver meldinger eller surfer på nett, så lenge det er mulig å ringe ut eller besvare en samtale med bare en hånd.

Muligheter eller begrensninger

I diskusjonen om hva som er den riktige skjermstørrelsen synes enkelte å glemme at en hver skjermstørrelse byr på kompromisser. En og samme skjerm er både for liten og for stor, avhengig av hva du planlegger å bruke mobilen eller nettbrettet til. Har du en iPhone med 3,5 tommer skjerm kan du glede deg over at du faktisk kan ha en svært god surfeopplevelse på telefonen, til tross for at du må zoome og panorere mye mer enn du må på et nettbrett med 9,7 eller 10,1 tommer.

En skjerm på 3,5 tommer byr faktisk på enormt mange muligheter. En skjerm på 4,7 eller 5,3 tommer gir ikke så mange flere muligheter. Men ting blir større og tydeligere og telefonen blir mindre anstrengende å bruke. Rent praktisk blir det litt bedre plass til skjermtastaturet, men det har bare betydning om du synes tastaturet på iPhone er for lite. Telefonen vil også bli større, med de ulempene dette medfører.

Smertegrense

Galaxy Note (til venstre) med 5,3 tommer skjerm er ganske sikkert for stor for mange. For andre blir den for liten. Men det samme gjelder for Samsung Galaxy S II (til høyre) som har 4,3 tommer stor skjerm.
Galaxy Note (til venstre) med 5,3 tommer skjerm er ganske sikkert for stor for mange. For andre blir den for liten. Men det samme gjelder for Samsung Galaxy S II (til høyre) som har 4,3 tommer stor skjerm.

Før du velger nettbrett eller mobiltelefon bør du tenke gjennom hvor din smertegrense går. Hvor stor kan telefonen eller nettbrettet være før det blir plagsomt? Må du få mobilen ned i din trangeste bukselomme, og i så fall, hvor trang er den? Hvor stort kan nettbrettet være før det blir så upraktisk å ha med seg at det blir liggende hjemme, eller du like gjerne kan bruke en bærbar PC?

Her er det ikke bare individuelle forskjeller på hvor vi har vår smertegrense. Det som er upraktisk i én sammenheng, blir fort det beste alternativet i en annen.

Standardisering

Konklusjonen er enkel – det finnes ikke en mobiltelefon eller et nettbrett med ideell skjermstørrelse. Dess større skjermen er, dess bedre, og verre, er det.

For noen av oss har dette resultert i et arsenal av forskjellige produkter i ulike størrelser. Andre går for minste felles multiplum. Noen av oss har et utall enheter som må synkroniseres og vedlikeholdes. Andre har alt på ett sted.

Det finnes ikke noe «one size fits all». Spørsmålet blir derfor hva som er det beste kompromisset for folk flest. Ut fra populariteten å dømme ser det ut til at Apple har funnet nøkkelen, både når det gjelder mobiltelefoner og nettbrett. Eller er det kanskje på tide å sette en ny standard?

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen