- Ødelegger søvnen din

Det er nå klart for neste nummer i serien "forskningsrapporter du aldri blir klok på", og denne handler selvfølgelig også om mobiltelefonbruk og helse.

Denne gangen går turen til Australia, hvor forskere ved Swinbourne Universitet mener de har oppdaget at mobiltelefonbruk har en negativ effekt på søvnmønsteret ditt.

I oktober i fjor, publiserte Swinbourne Universitet en rapport som konkluderte med at mobilbruk ikke gjorde noen skade på søvnmønsteret. Nå har det samme forskningslaboratoriet altså gjort helomvending.

Antall deltakere i undersøkelsen var, i likhet med sist gang, rundt femti. Samtlige ble utsatt for stråling fra mobiltelefoner rett før de gikk og la seg på en søndag kveld.

I følge den nye rapporten, reduseres produksjonen av Melatonin i hjernen når du utsetter hodet for mobilstråling. Melatonin er hormoner som bidrar til å styre kroppens innsovnings- og oppvåkningsmekanismer. I tillegg til å redusere produksjonen av Melatonin i hjernen, lager radiobølgene fra mobiltelefoner økt alfabølgeaktivitet i hjernen. Alfabølger forbindes med dagdrømmer og avslapning.

- Dette kan tyde på at den første sovefasen, før man går over i dypere REM-søvn, ikke er så effektiv som den kunne og burde vært når man er påvirket av slik stråling før man legger seg. Noe som med andre ord fører til at folk rett og slett sover dårligere og føler seg mindre uthvilt når de står opp, forteller søvnekspert Professor Leon Lack ved Flinders University.

(Kilde: Forbruker.no, Ingenta Connect)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen