- NRK skyter seg selv i foten

Det nyopprettede selskapet Norges mobil-TV, bestående av NRK, TV2 og MTG, vil starte prøvesendinger av mobil-TV til vinteren. Selskapet har imidlertid fått kritikk fordi de velger å satse på en teknologi som kalles Digital Media Broadcasting (DMB), framfor DVB-H-teknologien som tilsynelatende satses mest på i de øvrige europeiske landene.
 
NRK – med utviklingssjef Gunnar Garfors i spissen – har slått tilbake mot denne kritikken, og hevder at den både er ufortjent og til dels usaklig. Dette reagerer generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge på.
 
Tviholder på DAB
Teknologien som Norges mobil-TV vil ta i bruk kalles DMB og er en videreføring av DAB-teknologien som brukes til digital radio i Norge. Hoff er uenig i at denne teknologien egner seg best til mobil-TV.
 
- NRK tviholder på den utdaterte DAB teknologien også til mobil-TV. Når de uttaler at selskapet Norges mobil-TV er teknologinøytralt, men har valgt å satse på DMB av pragmatiske årsaker, gir det i alle fall en helt ny mening til begrepet nettnøytralitet. At de er pragmatiske er kanskje ikke så rart all den tid at NRK har brukt anslagsvis 500 millioner kroner på å bygge ut sitt DAB-nett. Da er det kanskje ikke så rart at de vil tviholde på denne teknologien også for mobil-TV, sier Hoff til Mobilen.no

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
Bruk av frekvenser
Hoff sier videre at DAB/DMB tar opp mange frekvenser – som er en begrenset ressurs – og at valget av teknologi for mobil-TV derfor er svært viktig.
 
- Frekvenser er en knapp naturressurs som må forvaltes med omhu. Hvilke teknologivalg man da tar er faktisk meget viktig. For både i Norge og i resten av verden er det slutt på at kringkasterne skal kunne beslaglegge store frekvensressurser etter eget forgodtbefinnende, sier Hoff.
 
Som å tro på julenissen
Utviklingssjef i NRK Gunnar Garfors uttalte til Mobilen.no at han ikke trodde det ville bety så mye at verdens største mobilprodusent Nokia kom til å satse på DVB-H – ikke DMB –, og at det var en arrogant holdning å utelukke andre teknologier. Garfors mente at det blir litt som å skyte seg selv i foten.
 
- At NRK ignorerer verdens desidert største produsent av mobile terminaler er oppsiktsvekkende. Nokia har tatt sine valg ut i fra teknisk kvalitet og ikke minst at de ønsker å følge de store markedene, det vil si EU. At de andre store aktørene som Sony Ericsson, Motorola også støtter DVB-H betyr liksom ingen ting, for som tidligere er det NRK som vet best og andre er arrogante. Å lykkes med innføring av ny teknologi uten å ha med seg de store terminalaktørene er omtrent som å tro på julenissen, sier Hoff.

(Artikkelen fortsettes.)

Mobilprodusenten Nokia satser på DVB-H-teknologi.
 
- Eller la meg ta et eksempel. SMS har fått en eventyrlig suksess mot alle odds, og Norge var først ute med å gjøre dette markedet kommersielt interessant. Men ville SMS blitt en suksess dersom Nokia, Sony Ericsson, Motorola med flere ikke hadde hatt SMS som en funksjonalitet på sine telefoner? Neppe, legger han til.
 
Skudd i foten
Generalsekretæren i IKT Norge er ikke nådig når han utleverer sin endelige dom over NRKs satsning på mobil-TV.
 
- Igjen går NRK i fella og blir infrastrukturleverandør og kommer til å brenne masse penger på dette. Fremfor å jobbe med det de kan, nemlig å lage verdens beste innhold, som gjøres tilgjengelig på en rekke ulike plattformer. De gamle teknologene i NRK har tydeligvis tatt over makten fra administrasjonen og styret i selskapet. Det er på tide at noen begynner å se på hvordan NRK forvalter sine ressurser, sier han.
 
- Jeg er dessverre svært redd for at det ikke er Nokia som skyter seg selv i foten, men NRK, sier Hoff.
 
Avhengig av mobilprodusentene
Hoff medgir til slutt at DMB fungerer som teknologi, men at Norges mobil-TV er helt avhengig av å få støtte mobilprodusenter – og øvrige leverandører av mobil-TV-terminaler – for at det skal slå an.
 
- DMB fungerer jo men jeg tror aldri det vil lykkes som plattform om de ikke får et ”push” fra terminalleverandørene, avslutter Hoff.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen