– Norske mobilbrukere er miljøsvin


Kjøper du en Nokia 6280 i dag, bør du kunne bruke den i år 2016, mener Grønn Ungdom.

Alternativ tekst mangler
Sondre Båtstrand
i Grønn Ungdom

Miljøvernorganisasjonen Grønn Ungdom mener at mobiltelefoner bør vare i ti år. Nå raser organisasjonen mot den gjennomsnittlige mobilbrukers bruk-og-kast-holdning

I en pressemelding skriver organisasjonen at mobilprodusentene ikke har fokus på kvalitet, og lager billige telefoner med dårlig holdbarhet. Samtidig hevder meldingen at Grønn Ungdoms talsperson, Sondre Båtstrand, har hatt samme mobiltelefon i seks år, og at han ikke ser noen grunn til å bytte.

Tidligere denne uken klaget et forsikringsselskap Nokia inn for forliksrådet for å avklare om reklamasjonstiden på en mobiltelefon skal være to eller fem år. Grønn Ungdom mener at mobiltelefonene vil vare mye lenger om produsentene heller går opp til ti års garanti.

– Miljøet tåler ikke dagens sløsing med mobiltelefoner. Produksjon av én
mobiltelefon genererer ca. 75 kilo søppel, og i 2005 ble det solgt 2,35
millioner nye mobiltelefoner i Norge. Totalt gir det vanvittige 175 000 tonn
søppel. Det er galskap, sier Sondre Båtstrand i pressemeldingen.

– Skyter mot feil mål
– Striden står ikke om ti år, men om to eller fem år, sier Erik Anderen, informasjonssjef i bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen til Amobil. Han mener Grønn Ungdom retter skytsen mot feil mål når de krever av produsentene skal gi ti års garanti på telefonene sine.

Andersen mener at det heller er folks holdninger som må endres. – Folk skifter i snitt mobiltelefon annethvert år. Det ligger millioner av telefoner hjemme hos folk, og om de hiver disse, blir det jo søppel, sier han

– Mobiltelefonen kan vare mye lenger om man vil. Er man forsiktig, varer den lenge, men gjennomsnittlig levetid for en mobiltelefon er to år, og den ikke ment å vare vesentlig lenger enn det, sier Andersen.

Sondre Båtstrand i Grønn Ungdom har ikke svart på gjentatte telefonhenvendelser i dag.

(Kilde:Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen