Mobil-TV i Norge før 2010 ser ut til å være urealistisk.

– Norsk mobil-TV før 2010

I november 2010 kan danskene se på TV rett på mobiltelefonen. Selskapet Boxer tv har nemlig forpliktet seg til å lansere tjenesten i Danmark. Men i Norge får vi se mobil-TV allerede før danskene, om vi skal tro NRK.

I Danmark er det DVB-H-teknologien som skal brukes. I dag finnes det bare et fåtall telefoner med støtte for denne teknologien, men antallet øker stadig. For eksempel lanserte Nokia nylig N96. Ellers har Nokia N92 og Samsung P960 støtte for DVB-H.

3G-TV ikke godt nok

I Norge kan vi foreløpig bare se på mobil-TV over 3G-nettet. Gunnar Garfors, Utviklingssjef for mobil i NRK, medgir at dette ikke er en optimal løsning.

– Seertallene går verken opp eller ned. TV over 3G-nettet fungerer greit, men dekningen er ikke optimal noe som gjør at bildet kan hakke. Videre er ikke brukervennligheten god nok. Det kreves rett og slett for mange klikk for å se på TV, sier Garfors.

Bruker DAB-nettet

NRK ønsker å lansere TV gjennom digitalradionettet ved hjelp av DMB-teknologien. Nettet for digitalradio er allerede godt utbygget i Norge, og NRK har allerede testet teknologien to ganger.

Garfors sier at de nok kommer til å lansere mobil-TV før 2010.

– Vi har ingen umiddelbare planer, men til 2010 tror jeg vi har lansert mobil-TV, sier Garfors.

Velger DMB foran DVB-H

NRK har mer eller mindre valgt bort DVB-H-teknologien. Årsaken er ifølge selskapet at DMB passer bedre til Norges topografi, samtidig som nettet som trengs allerede står klart. Videre forklarer Garfors at de tror såkalte "multibrikker" vil komme, som gjør at mobilen kan støtte både DMB og DVB-H på én gang.

Samsung har satset mye på DMB, og teknologien brukes mange steder i Asia. I Europa generelt lanseres mobil-TV med DVB-H og DMB om hverandre, og ingen av teknologiene har helt vunnet "formatkrigen" ennå.

DVB-H har imidlertid kommet lengre enn DMB i Europa. EU-kommisjonen har nemlig bestemt seg for å oppfordre alle utbyggere til å satse på DVBH-standarden.

(Kilder: Mobilsiden.dk, NRK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen