– Norges Miljøvernforbund gjorde hærverk

Norges Miljøvernforbund når nye høyder i krigen mot mobilstråling. (Foto: Istockphoto / Istockphoto / Brandon Laufenberg)
Norges Miljøvernforbund når nye høyder i krigen mot mobilstråling. (Foto: Istockphoto / Istockphoto / Brandon Laufenberg)
MTUs Jo Lerheim mener Norsk Miljøvernforbund er erstatningsansvarlig.
MTUs Jo Lerheim mener Norsk Miljøvernforbund er erstatningsansvarlig.

For et par dager siden bestemte Norges Miljøvernforbund, med leder Kurt Oddekalv i spissen, seg for å demontere en basestasjon på Bygdøy Allé i Oslo. Presse var tilstede da Oddekalv klippet ledningene.

Bakgrunnen for aksjonen er strålefaren for de som bor i nærheten.

Nå krever MTU at Oddekalv blir tiltalt og straffet for handlingen. Selskapet kaller det ren hærverk på utstyret som ifølge pressemeldingen har en verdi på rundt 100 000 kroner.

– Vi vil holde både forbundet og Oddekalv personlig ansvarlig for skadene, sier MTU-sjef Jo Enride Lid Lerheim til Amobil.

I tillegg vil selskapets advokat vurdere om forbundet og Oddekalv skal holdes ansvarlig for tapte inntekter.

– Hærverket gjør at våre kunder må bruke nettet til Telenor, noe som innebærer en belastende ekstrautgift for vårt vedkommende, sier Lerheim i en pressemelding.

Oddekalv og Norges Miljøvernforbund mente at basestasjonen var ulovlig satt opp, siden Plan- og bygningsetaten i Oslo Kommune ikke hadde gitt sin tillatelse. Ifølge MTU gjelder disse reglene kun UMTS-antenner (3G),

– Dette er GSM-antenner som må ansees som ufarlige og som ikke krever spesielle reguleringer hva gjelder montering og lokalisering. UMTS-antennene har andre spesifikasjoner og er undergitt statlig kontroll, forklarer Lerheim.

Lerheim sier til Amobil at de skal ha fått konsesjon for å bygge basestasjonen, og at den er lovlig bygget fordi den er under to meter høy. Den var dessuten nyoppsatt og ikke ennå påskrudd da Oddekalv klippet ledningene.

Her klipper Oddekalv kablene. Og han ville gjort det samme igjen.
Her klipper Oddekalv kablene. Og han ville gjort det samme igjen.

– Vil gjøre det samme igjen

Amobil ringte Oddekalv (på mobilen), som fortsatt mener at MTU først må få tillatelse til å sette opp basestasjonen fra Plan- og bygningsetaten. Antenna skal nemlig ifølge Oddekalv ha vært 3,5 til 4 meter høy, og ikke under to meter, og naboer burde derfor ha rett til å få nabovarsel samt å kunne klage, mener Oddekalv.

– Vi vil gjøre det samme igjen dersom basestasjonen blir gjenoppsatt uten nødvendig tillatelse, sier Oddekalv til Amobil.

Samtidig sier Oddekalv at det ikke stemmer at de har ødelagt utstyret. Kabler skal ha blitt klippet, men utenom det skal utstyret blitt demontert på forsiktig vis og levert inn til politiet som bevismateriale.

– Bøllete fyr

I MTUs pressemelding legges det ikke skjul på at selskapet er rasende. Lerheim lover at påtalemyndighetene vil motta fyldig dokumentasjon i håp om at forbundet og Oddekalv vil bli tiltalt og straffet.

– Det er en samfunnsplikt å stanse den fullstendig meningsløse fremgangsmåten til Oddekalv. I utgangspunktet skulle han være en miljøkriger. Det eneste vi faktisk ser og opplever er en bøllete fyr som forsøpler samfunnet rundt seg med sin handlemåte. Fremgangsmåten fortjener ikke samfunnets respekt, anerkjennelse eller beskyttelse, avslutter Lerheim.

Oddekalv, på sin side, har også anmeldt Lerheim for å ha satt opp basestasjonen. Han lar seg heller ikke skremme av å selv ha blitt anmeldt.

– Jeg elsker å bli anmeldt, og ihvertfall av skurker, sier han til Amobil.

Les også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen