- Norge har mistet jomfrudommen

I dag offentliggjorde Datatilsynet sin personvernrapport for 2008. Rapporten er dyster lesning.

Dårlig sikring og lekkasjer
Det er ikke få problemer Norge stiller med i møte med personvernet. Norske IT-systemer har dårlig sikring og stadige lekkasjer om din personlige informasjon ifølge rapporten. Samtidig lagres stadig mere data som gjøres tilgjengelige for nett. Spesielt frykter Datatilsynet for ID-tyveri. De mener tyver har gode forhold i Norge.

- Norge er som en stående buffé for ID-tyver. Personopplysninger er deres viktigste råvare og mye ligger for lett tilgjengelig. Vi har en offentlighetslov som gjør at svært mange personopplysninger legges ut på nettet. Offentlighetsloven er er bra, men mange etater og kommuner går for langt, og publiserer vel mye om privatpersoner på nett, sier avdelingsdirektør i tilsynet Leif T. Aanesen, ifølge rapporten.

- Norge har mistet jomfrudommen når det gjelder ID-tyveri i 2007, legger informasjonsrådgiver og redaktør for rapporten, Gunnel Helmers, til.

Nordmenn opplevde for eksempel at flere teleselskaper ble tappet for deres personlige data i 2007. Datatilsynet mener det er stor mangel på kontrollen og sikkerheten rundt data som blir lagret.

Offentlige brev havner på nett
Men det er langt fra bare private aktører som får krass kritikk av Datatilsynet. De mener flere norske kommuner med vilje deler ut din private informasjon. Ifølge offentlighetsloven skal alle offentlige brev mellom deg og kommunen være tilgjengelige. Det er derimot et stort spørsmål om hva som er offentlig og hvor offentlige brevene skal være. Flere brev mellom privatpersoner og norske kommuner står i fare for å dukke opp på nett.

- Du kan for eksempel tenke deg at du finner din nabos datter sin jobbsøknad for sommerjobb i kommunen via nett, med personlige opplysninger om både henne og attester. Det må diskuteres hvor interessante slike brev er for offentligheten, påpeker informasjonssjef Ove Skåra.

Tilliten står i fare
At slike brev skal være søkbare via tjenester som Google gjør slett ikke saken bedre. Datatilsynet skriver i sin rapport at de krever klare regler for hva som publiseres og gode kontrollrutiner rundt disse opplysningene.

Spesielt mener de NAV-reformen påkrever gode tiltak. Etter at Aetat og Trygdeetaten ble slått sammen har enda flere personer fått tilgang til svært sensitive opplysninger om privatpersoner. Da må det også sørges for at disse opplysningene sikres.

Om ikke det offentlige makter dette frykter Datatilsynet at folks tillit vil svekkes, og at det vil påføre store skader for kommunikasjonen mellom privatpersoner og det offentlige.

Lite personvern for straffedømte
Også politi- og justismyndighetene får kraftig påtale fra Datatilsynet. Etter et besøk ved Ila fengsel frykter de sterkt for norske fanger og straffedømtes personvern.

- I fengselssystemet lå opplysninger om straffedømte og deres pårørende helt fra 1992 åpent tilgjengelig. Systemet hadde ingen sikring og heller ingen loggføring av hvem som gikk inn i systemet. Ansatte kunne dermed fritt søke gjennom dataene og finne informasjon om kjente, eller for eksempel potensielle svigersønner. Dette selv om soningstiden for lengst var avsluttet. Dette er kanskje ikke mors beste barn, men når de er frarøvet friheten er det viktig at disse restene av et personvern for fangene ivaretas, sier seniorrådgiver Guro Slettemark.


Datatilsynets rapport viser store mangler i personvernet hos norsk politi og kriminalomsorg ifølge Guro Slettemark.

I alt har 4500 personer ansatt i norsk kriminalomsorg tilgang til opplysningene. At de ansatte da brukte søk i systemet som fritidssyssel var heller ikke akkurat positivt.

Gamle synder lagres unødvendig
Samtidig kritiserte Slettemark også politiets samling av data generelt. Politiet har ikke slettet sine registre siden 2001. Det betyr at forseelser du kanskje har gjort som ung fortsatt ligger lagret, selv om opplysningene skal slettes innen tre eller fem år. For mange er disse opplysningene svært uheldige.

- I dagens samfunn blir det stadig vanskeligere å starte på nytt. Dette er en negativ personvernsmessig utvikling, og det er grunn til å spørre om samfunnet er i ferd med å beskjære mulighetene til normal sosialisering, påpekte Slettemark.

Engasjerte ungdommer
På tross av mye dystert innhold peker rapporten likevel på en positiv tendens. Selv om de voksne ikke makter å ivareta sitt eller andres personvern på nett og i datasystemer, viser ungdom en stigende interesse for nettopp dette. Som eksempel peker Datatilsynet selv ut filmene som norsk skoleungdom har skapt i forbindelse med Du Bestemmer kampanjen.

Datatilsynet mener resultatet ble mildt sagt imponerende.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen