- Nokia er latterlige

Mobil-TV er i ferd med å bli en realitet i flere europeiske land. I all hovedsak er det to metoder for å overføre TV-signaler til mobilen som slåss om å bli standarden. Den koreanskutviklede DMB-standarden, som NRK har trykket til sitt bryst, og Nokias DVB-H, som blant andre svenskene satser på.

Storbritannia skal ta i bruk samme standard som NRK satser på her hjemme. DMB tar i bruk det eksisterende DAB-radionettet, mens DVB-H må ha egne sendefrekvenser.

Nokia har bestemt seg for å kun støtte DVB-H i sine mobiltelefoner, noe som blir møtt med vantro i Storbritannia. En av de fem største mobiloperatørene i landet betegner Nokias avgjørelse som latterlig, skriver Vnunet.com.

Nokia tok denne avgjørelsen i fjor, og har sagt at deres smarttelefoner kun vil støtte DVB-H, og ikke DMB som skal på luften i Storbritannia til sommeren. – Jeg kan ikke forstå Nokias posisjon. Det er latterlig, sier en leder i et av landets fem største mobilselskaper til Vnunet på betingelse av at han får være anonym.

– De satser alt på DVB-H. Den eneste grunnen jeg kan forestille meg er at Nokia produserer infrastruktur for DVB-H-nettverk.

Det finnes gode grunner til å velge DVB-H fremfor DMB, blant annet at DVB-H byr på bedre bildekvalitet og kan sende enda flere kanaler enn DMB kan. Det sterkeste argumentet for å heller velge DMB er at signalene sendes på samme frekvenser som DAB-radio. DVB-H må på sin side ha nye sendefrekvenser, noe som er vanskelig i et allerede overfylt sendenett. Dermed må DVB-H enten vente til dagens analoge sendenett er nedlagt, eller finne nye frekvenser. Frekvensene til analog-TV blir ikke ledige før 2012 i London.

– Nokia er bare én telefonprodusent, og det er mange andre produsenter som er interessert i DMB, sier Emma Lloyd i British Telecom Movio, som står bak Storbritannias DMB-nett. – Vi håper Nokia vil se fordelene ved denne teknologien, og at situasjonen vil forandre seg. Hvis ikke, er det nok av interesse fra andre telefonprodusenter, sier Lloyd til Vnunet.

Det britiske TV-selskapet ITV, som er i ferd med å lage TV-sendinger og innhold spesielt rettet mot mobil-TV, har signalisert at de er standard-agnostikere. De vil derfor støtte den eller de standardene som tas i bruk.

Her hjemme er NRK like bastant som Nokia, og har sagt at de kun vil sende over DMB. Dermed ser det ut til at vi får samme situasjon i Norge som i Storbritannia. Hvis Nokia ikke endrer sitt standpunkt, kan vi trolig se langt etter TV-mobiler fra finnene.

Du kan lese mer om mobil-TV og de forskjellige standardene i saken "Krig om mobil-TV"

(Kilde: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen