- Nettleverandørene må ta ansvar

Danmark, England og Frankrike har den siste tiden fått merke underholdningsbransjens påvirkningskraft.

Danske kunder hos internettleverandøren Tele2 har blitt utestengt fra nettstedet The Pirate Bay. Engelske og franske myndigheter jobber på sin side med nye avtaleverk og lovendringer som gjør internettleverandørene ansvarlige for å påse at sine kunder ikke laster ned ulovlig kopiert materiale.

I realiteten blir da internettleverandørene stilt rettslig ansvarlige for kundens handlinger på sine nett.

Vil prøve saken for domstol
Norske IFPI, Norsk Platebransje, etterlyser nå samme lovverk i Norge.

- Vi vurderer ulike alternativer, og synes naturligvis at både den franske avtalen, den danske avgjørelsen og det engelske lovforslaget er svært interessante. Det beste er naturligvis en lov som pålegger internettleverandørene et ansvar, skriver leder i IFPI Norge Marte Thorsby i mail til Teknofil.

Hun opplyser videre at IFPI vurderer å prøve dette ansvaret i en sak for norsk domstol i påvente av en eventuell lovendring.

Vil ikke overvåke
Et slikt rettslig ansvar vil da medføre at internettleverandørene må overvåke sine kunders bruk av deres tjenester. En slik overvåkning uten spesifik henvendelse fra politiet er ikke norske internettleverandører like interessert i.

- Som prinsipp vil vi ikke overvåke våre brukere. Hvis vi derimot mottar en henvendelse fra politiet så vil vi etterfølge denne, forklarer informasjonsansvarlig hos Nexgentel Morten Ågnes.

Han tviler på at en rettsak med grunnlag i dagens lovverk vil stille nettleverandørene ansvarlige for ulovlig nedlastning som deres kunder eventuelt har gjennomført.

Også Tele 2 Norge er skeptiske til at de skal påta seg rollen som vaktbikkje.

- Vi i Tele 2 vil forholde oss til norsk lovverk og de pålegg vi får fra myndighetene. Men vi har i utgangspunktet ikke noe ønske om å bedrive sensur. Vår jobb er å gi våre kunder tilgang til Internett, hvordan de benytter seg av dette er ikke vår rolle å kontrollere, opplyser Christian Sæterhaug markedsdirektør hos Tele 2 Norge.

Vil følge norsk lov
Han får god støtte fra Atle Lessum, informasjonsansvarlig hos Telenor.

- En slik sak må gjerne prøves for norsk rett, det har vi ingenting imot. Vi har sagt det før og er prinsippfaste på at vi forholder oss til norsk lov. Vi overvåker derfor nettet, ikke kundene. Om noen ønsker informasjon om våre kunder må de henvende seg via politiet. Vi vil ikke gi ut informasjon uten en slik henvendelse om ikke loven endres, forklarer han til Teknofil.

Foreløpig vil altså IFPI ha en lang vei å gå for å nå målet i Norge.

Les også:
England vil slå ned på pirater
.
Dansk dom bryter med EU
.
Vil styre norsk nettbruk
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen