Teknofil – Nettilgang er en menneskerett

FN: – Nettilgang er en menneskerett

41 land har underskrevet avtale for å gi nettilgang til verdens fattige

Flere land ønsker å jobbe aktivt for å gi verdens fattige nettilgang. Foto: Istockphotos.
Flere land ønsker å jobbe aktivt for å gi verdens fattige nettilgang. Foto: Istockphotos.

De store nettavisene, e-post, sosiale medier, forum og videostreaming. Dette er noen av tilbudene de fleste av oss tar for gitt i vår del av verden. Ifølge tall fra Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) hadde 2 milliarder mennesker nettilgang ved utgangen av 2010. En oppgang på hele 220 millioner sammenlignet med året før.

Men til tross for den stadig økende tilstrømningen av nettbrukere verden over, står fortsatt 2 av 3 verdensborgere uten tilgang på internett, noe som bekymrer FN. Ifølge organisasjonen er dette med på å skape en større digital kløft mellom de fattige og de rike landene. Nå ønsker FN å gjøre noe med dette, erklærte Sveriges utenriksminisker Carl Bildt i en tale under FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) i Geneve.

41 land undertegnet rapport

Bakgrunnen for dette skal være en fersk FN-rapport om emnet. Rapporten konkluderer blant annet at informasjonsflyten må begrenses så lite som mulig. Privatlivet på nettet skal beskyttes og det bør være en rett til anonymitet. På bakgrunn av dette har 41-land, deriblant Norge, signert denne rapporten. Og et av målene vil være å overvinne den digitale kløften mellom fattige og rike, og sikre at alle mennesker har tilgang til nettverket.

Oppsiktsvekkende nok valgte hverken store land som Tyskland, Frankrike og Storbritannia å støtte rapporten. En av årsakene til dette er rapportens motvilje til innføring av den såkalte "Three Strikes" systemet. Det var særlig Frankrike som ville gjennomføre dette systemet, som går ut på å hindre nettilgang til mistenkte pirater.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen