- Nettet bør oppgraderes

TCP/IP

En samling av protokoller (regler) som bestemmer hvordan Internett skal fungere.

IP

Internet Protocol (IP) er den protokollen i TCP/IP som har med adressering å gjøre i et datanettverk. IP versjon 4 er adressesystemet som brukes i dag.

Alle enheter som bruker Internett blir registrert med en IP-adresse, et unikt nummer for hver enkelt enhet.

IPv4

En IP-adresse i dette systemet består av 32 bits eller 12 tall. Et eksempel på IP-adresse (desimalt format): 128.121.188.201

IPv6

IP versjon 6 er systemet som skal være etterfølgeren til IPv4.

En IP-adresse i dette systemet består av 128 bits eller 32 tall. Et eksempel på IP-adresse (heksadesimalt format):
2001:0db8:85a3:08d3
:1319:8a2e:0370:7344.

Vint Cerf er en av Internettets grunnleggere. Han har blant annet vært med på å utvikle TCP/IP-protokollene som danner grunnlaget for Internett slik vi kjenner det i dag.

Mangel på IP-adresser

Cerf mener det haster med å ta i bruk den såkalte IPv6-versjonen av IP-adressesystemet, slik at adressebasen oppgraderes. Dagens nummersystem, IPv4, vil bli oppbrukt om tre eller fire år, mener Cerf.

Internett vil riktignok ikke slutte å fungere dersom nettet går tomt for IP-adresser, men enkelte enheter vil ikke kunne få tilgang til nettet, sier Cerf.

IPv4 vs IPv6

Dagens system, IPv4 kan teoretisk gi rundt fire milliarder (232) adresser, men det viser seg at dette snart ikke er nok.

IPv6 derimot vil kunne gi plass til ufattelig mange flere, nemlig 2128 eller 3.4 x 1038 (344 trillioner trillioner trillioner) adresser.

Ikke noe nytt

Det er lenge siden man har innsett behovet for å oppgradere adressesystemet. IPv6 ble standardisert for ti år siden, men den er fortsatt på mange områder ikke blitt tatt bruk.

Riktignok er det slik at en del programvare og maskinvareenheter allerede støtter IPv6, men Internett-leverandører har ikke tatt i bruk systemet. Den viktigste grunnen er at kundene ikke har bedt om dette, mener Cerf.

Vanskelig overgang

En av faktorene som kompliserer overgangen fra IPv4 til IPv6 er at systemene ikke er kompatible. Dette betyr at Internett-leverandører vil måtte kjøre systemene parallelt, og dette vil føre til økte kostnader.

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen