– NetCom lagrer informasjon om deg ulovlig

Datatilsynet går til angrep på teleoperatøren.

Ved hjelp av basestasjoner som denne kan NetCom finne ut hvor du er og har vært i de siste 150 dagene.
Ved hjelp av basestasjoner som denne kan NetCom finne ut hvor du er og har vært i de siste 150 dagene.

Ifølge Datatilsynet lagrer NetCom overskuddsinformasjon om kundene sine, som man ikke vet hva blir brukt til. Dette er ifølge det statlige forvaltningsorganet ulovlig.

Det er tre typer informasjon Datatilsynet reagerer på at NetCom lagrer, ifølge Bergens Tidende:

  • IP-adresser lagres i 150 dager, men det er bare lov å lagre dem i 21 dager ifølge datatilsynet.
  • NetCom lagrer informasjon om hvor du har brukt telefonen din. Også dette lagres i 150 dager, mens datatilsynet mener at det er unødvendig informasjon å lagre.
  • Trafikkdata lagres i 150 dager. Datatilsynet mener dette bare kan lagres i tre måneder for de som har vanlige månedlige faktureringer.

– Vi har forståelse for at de har et viss behov for å se om det er noe galt i trafikken, men er uenig i at det må lagres så lenge. Så lenge man har denne informasjonen liggende så er det alltid en fare for at denne blir brukt til noe, sier Kim Eilertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, til Bergens Tidende.

Gjennomgår rutinene sine

Randi Punsvik, Samfunnskontakt i NetCom, forklarer til avisen at lokaliseringsinformasjonen lagres for å få oversikt over feilmeldinger og for å kontrollere om kommunikasjonen i nettet fungerer.

Hun forklarer at de har en streng sikkerhetspolitikk i selskapet, og at det er kun de få som har bruk for informasjonen som har tilgang til den.

Likevel vil selskapet gjennomgå rutinene sine, og dermed kan det tenkes lagringsperioden kuttes dersom det ikke er nødvendig med lagring over så lange perioder.

Lurer du på hvor mye operatørene vet om deg?

Nettavisen har fått en sporingslogg fra en operatør, og nøyaktigheten kan være skremmende. Her får du innblikk i hvilken type informasjon du gir operatøren din ved å ha mobilen i lomma.

(Kilde: bt.no, nettavisen.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen