? Nedlasting påvirker nesten ikke musikksalget

I en ny rapport som er publisert i Journal of Political Economy skriver Felix Oberholzer-Gee og Koleman Strumpf at ulovlig nedlasting har nesten null effekt på platesalget. Dette er den rake motsetningen til hva plateselskapene sier.

Under én prosent

Artikkelen som heter ”The Effect of File Sharing on Record Sales: An Emprical Analysis” tar for seg hvilken effekt fildeling har for musikksalget. Forskerne studerte tall fra september til og med desember i 2002, og konkluderte med at musikksalget tapte 0,7 prosent av platesalget til nedlasting.

Undersøkelsen sammenlignet loggen på to fildelerservere med salgsdata fra Nielsen SoundScan, som overvåker platesalg i flere land, blant annet USA. De kunne da se effekten av 1,75 millioner nedlastede sanger på salget av 680 forskjellige album som ble solgt i denne perioden. Det viste seg at populær musikk både har høy nedlastingsrate og høye salgstall. De sammenlignet også tyske og amerikanske tall. Tyskerne er de som laster opp nest mest musikk i verden, og en av seks nedlastinger i USA kommer fra Tyskland. Men dette fikk ikke noen effekt på amerikanske platesalget det heller, skriver Ars Technica.

Blåst opp av plateselskapene

Forskerne mener at undersøkelsen viser at tilgjengeligheten og økningen av fildeling på nettet ikke har noen negativ effekt på musikksalget. I 2002 ble det solgt 803 millioner plater, som var en nedgang på 80 millioner fra året før, men bare seks millioner av disse kan forklares med ulovlig nedlasting, skriver forbruker.no.

Plateselskapenes interesseorganisasjon RIAA har gitt nedlastingen skylden for det meste av nedgangen av platesalget. Denne undersøkelsen tilbakeviser langt på vei dette. Studien forteller også at DVD-salget økte i denne perioden, og at dette kan forklare nedgangen i CD-salget; nemlig at forbrukerne brukte pengene sine på DVD-er istedet for på CD-er.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen