Motorola-sjef Greg Brown får massiv kjeft i et åpent brev. (Foto: Istockphoto/Jon Schulte)

– Motorola-sjefen er inkompetent

Motorola

Motorola er en amerikansk elektronikkgigant som lager mobiltelefoner, basestasjoner, set top-bokser til TV-er og mye annet.

Selskapet ble grunnlagt i 1928, og holder til i Schamburg, Illinois i USA.

Den nåværende toppsjefen, Greg Brown, ble innsatt etter at Ed Zander i praksis fikk sparken i fjor.

Motorola

Motorola er en amerikansk elektronikkgigant som lager mobiltelefoner, basestasjoner, set top-bokser til TV-er og mye annet.

Selskapet ble grunnlagt i 1928, og holder til i Schamburg, Illinois i USA.

Den nåværende toppsjefen, Greg Brown, ble innsatt etter at Ed Zander i praksis fikk sparken i fjor.
Motorola deles i to frittstående selskaper.
Motorola deles i to frittstående selskaper.
Razr var både grunnen til at det gikk bra for Motorola, og nå grunnen til at det går dårlig, skal vi tro Numair Faraz.
Razr var både grunnen til at det gikk bra for Motorola, og nå grunnen til at det går dårlig, skal vi tro Numair Faraz.

Motorola annonserte i går at selskapet skal deles opp i to. Dette kommer etter at industrigiganten lenge har slitt i kraftig motbakke i mobilmarkedet.

Ved å skille ut mobiltelefondivisjonen fra resten av selskapet håper Motorola å komme ut av krisen de er inne i. Selskapet selger færre og færre telefoner, og har blitt passert av Samsung, som nå er verdens nest største mobilprodusent.

Les også:
Motorola rømmer Norge »
Mulig salg av Motorola »
– Motorola kan legge ned »
– Ikke gi opp, Motorola! »
Razr er Motorolas banesår »

Gjør det bra andre steder

I fjor trakk mobiltelefondivisjonen resultatet til Motorola kraftig ned, noe som senker verdien på hele selskapet. Dette til tross for at Motorola gjør det bra i andre segmenter, som telekomutstyr og infrastruktur.

Flere av selskapets aksjonærer, blant andre storinvestoren Carl Icahn, har krevd at selskapet skulle deles i lengre tid.

Etter oppdelingen vil de to divisjonene være frittstående børsnoterte selskap. Dette vil trolig føre til at verdien på aksjene i den andre delen av Motorola stiger. Hvordan det vil gå med mobiltelefondivisjonen er foreløpig et åpent spørsmål.

Blandet mottakelse

Analytikerne har blandede oppfatningner av Motorolas planer. Mark McKechnie i American Technology Research har tro på at oppdelingen vil føre til at Motorola kan komme sterkt tilbake i 2009-2010. Mark Sue i RBC Capital tror imidlertid ikke at oppdelingen vil øke aksjekursen til Motorola, men han gir selskapet skryt for å prøve å rette opp situasjonen.

Hvorfor det har gått som det har gått med Motorola er det ikke godt å si. Siden selskapets knallsuksess med Razr for noen år tilbake, har det bare gått nedover. Selskapet har ikke klart å presentere noen modeller som har solgt stort, og har også slitt med å få lanserte modeller ut på markedet.

– Inkompetente ledere

Ifølge Numair Faraz, tidligere rådgiver til nå avdøde markedssjef i Motorola Geoffrey Frost, er mye av grunnen inkompetent ledelse. I et åpent brev til Motorolas toppsjef Greg Brown skriver Faraz at sjefene i selskapet var virkelighetsfjerne, og at de var mer opptatt av å spille golf enn å styre selskapet.

– Zander (Motorolas forrige toppsjef, red. anm.) overlot alt arbeidet til Geoffrey. Jeg har alltid ment at Motorolas skitne hemmelighet er at hele deres profittmaskin ble styrt av markedssjefen (Geoffrey Frost, red. anm.), og ikke de andre toppsjefene, som er like udugelige som de alltid har vært, skriver Faraz.

Mener eks-sjefen var udugelig

Han skriver videre at han skjønte Frosts død i 2005 ville føre til at Motorola gikk i utforbakke. Han beskylder eks-sjef Zander for kun å melke Razr, som i stor grad var Frosts baby. I tillegg beskylder han Zander for å gjøre håpløse oppkjøp og å holde aksjekursen kunstig oppe.

– Som jeg sa til Zander i en telefonsamtale i 2007, følte jeg at han førte selskapet mot et massivt feilskjær. Han hadde frekkhet nok til å si "vel, kanskje Geoffrey (Frost) burde ha kommet opp med en bedre etterfølger til Razr", og fortalte meg om å "vente på store ting i 2008." Han hadde vel rett - han fikk en stor, gyllen fallskjerm, og forsvant fra selskapet, skriver Faraz videre.

I brevet beskyldes Zander for å ha null peiling på forbrukerenheter, og den nye toppsjefen beskyldes for å være like håpløs.

– Du er like inkompetent

– Det gjør meg sint å se at du virkelig ikke er noe annerledes enn de andre inkompetente toppsjefene i Motorola - men i stedet for å enkelt og greit bare være udugelig, tar du livet av selskapet.

Faraz mener at Motorola trenger en ny person som Frost: En person som kan lage en ny Razr-suksess. Videre må selskapet hente produksjonen tilbake til USA, og ikke minst omfavne Googles Android-prosjekt.

Du kan lese hele det åpne brevet på neste side »

Oppdelingen av Motorola vil trolig finne sted i 2009.

(Kilde: Heise.de, Marketwatch.com, Gizmodo.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen