- Mobilvirusene i rasende utvikling

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

I juni i år var det to år siden det russiske antivirusselskapet Kaspersky oppdaget det første mobilviruset. I anledning jubileet har Kaspersky laget en oversikt over utviklingen av mobilvirus for de to siste årene.

Det første mobilviruset Kaspersky oppdaget, Cabir, var myntet på var myntet på mobiltelefoner med Nokias Series 60-grensesnitt. Viruset var ulikt alt annet man tidligere hadde sett, fordi det spredde seg via blåtann og ikke via e-post, som de aller fleste PC-virus gjør.

Cabir satte startskuddet for det som nå i følge Kaspersky er en rasende økning av mobilvirus, flesteparten skrevet med tanke på å ødelegge for brukere av Series 60. I dag er i tillegg såkalte trojanere like vanlige som ordinære virus. Trojanere er programmer som gir seg ut for å være noe annet enn de er. Kaspersky får i dag inn omtrent ti nye trojanere myntet på Series 60 i uken, skriver Alexander Gostev, analytiker i Kaspersky på nettstedet Viruslist.

Ikke klar over alvoret
Gostev tror at grunnen til den voldsomme veksten i mobilvirus kan skyldes at folk ikke er klar over alvoret enda. Han skriver at både nye og erfarne mobilbrukere ofte behandler mobilvirus som et ikke-tema, noe som ikke angår de selv.

- Men mobilvirus eksisterer ikke i en parallell verden. De er en del av nåtiden, og hver gang du bruker offentlig transport, går på kino eller drar til flyplassen, er mobiltelefonen din i risikosonen for virusangrep, sier han.

Antivirusselskapet forsøker i dag å spore 31 forskjellige grupper av virus. På nettstedet Viruslist finner du den fulle oversikten over virusene og hvilken skade de kan gjøre.

Men før du lar panikken ta helt overhånd, kan det være verdt å merke seg at Kaspersky også lever av å selge antivirusprogramvare. Som en regel bør du derfor ta ropene om ulv fra antivirusselskaper med en klype salt.

F-Scure, har tidligere vært ute i hardt vær. Andre antivirusselskaper beskyldte for ett år siden F-Secure for å hause opp under virusfaren med den hensikt og selge mer antivirusprogramvare.

I tillegg er det nok en gang viktig å huske på at den største trusselen for virus på mobilen er deg selv. Alle virus som har mulighet til å infisere mobilen din må du nemlig selv installere manuelt. Derfor bør du aldri si ja til å motta ukjente filer på mobiltelefonen.

(Kilder: Digi, Viruslist)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen