- Mobilt internett henger 10 år etter

Alternativ tekst mangler

Enorme investeringer i milliardklassen, store ord og optimistiske spådommer til tross, internett på mobiltelefon er fortsatt uhyre simpelt innrømmer TeliaSonera. Utviklingen som ble spådd tidligere på 2000-tallet har ikke slått inn, og internett på datamaskiner er i dag fullstendig overlegent det i mobiltelefonen.

- Hvis man sammenlikner med internett befinner vi oss fremdeles på modemstadiet, sier Henrik Nilsson, til idg.se.

Dyster tid
Modemstadiet representerer internett-tiden på slutten av 90-tallet, da de fleste enten brukte vanlig modem eller ISDN, som var opptil 500 ganger saktere enn dagens bredbåndsløsninger. Mens bredbånd har tatt fullstendig over i dag og gjør at du nå både kan se film og høre på musikk direkte over internett, har utviklingen uteblitt i mobiltelefonen mener Nilsson.

Og betegnelsen har en dyster undertone. Like etter, i begynnelsen av år 2000, sprakk den såkalte IT-boblen og sendte enorme selskaper ut på konkursens rand som følge av enorme investeringer i noe som ikke tjente penger, men hadde et fremtidig inntektspotensiale.

Nilsson mener situasjonen i mobilindustrien i dag er ganske lik, men at operatørene, til forskjell fra dotcom-selskapene, tjener penger ved at de tilbyr andre tjenester ved siden av som finansierer den hittil ulønnsomme satsningen.

Mobilselskapene håpet at 3G ville dra til seg bredbåndskunder som ønsket å kunne koble seg til overalt. Men lav datahastighet har så langt gjort at det kun har vært en middels suksess.

Vil utvikle seg videre
Men til tross for dårlige resultater, Nilsson mener det ikke er grunn til å gi opp. Han viser til raskere mobilnett, bedre telefoner og flere tjenesteleverandører, og mener at mobilt internett vil utvikle sitt eget marked over tid. Hans ansvarsområde i TeliaSonera, selskapets mobile tjenesteportal Surfport, har økt trafikken med 60 prosent det siste året og har nå passert en million brukere.

- Vi merker at mange er nysjerrige på mobile tjenester, for kundegruppen utvides kontinuerlig. Nå er det ikke lenger vare unge mennseker som bruker dem, men også eldre, sier Nilsson til idg.se.

Nilsson mener avslutningsvis at hastighet og fast pris vil være de viktigste faktorene for å utvikle markedet videre.

(Kilde: DagensIT, IDG)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen