- Mobiler skal selge på følelser

Sara Kullgren er forretningsutvikler i Nokia med ansvaret for hva slags produkter vi skal få se på markedet. Hun forklarer oss prosessen fra mobilen er på tegnebrettet til den finnes ute i butikk. Det er en prosess som kan ta flere år, forteller hun. Men prosessen er viktig. Mobiltelefoner skal ha noe ved seg som ikke kan måles og veies. Noe magisk, mener Kullgren.

Men hvordan klarer Nokia da å levere tidsriktige produkter i motesegmentet? Farger og detaljer er noe av det siste som blir besluttet. Men også det må være klart så mye som et år før lansering, sier Kullgren.

Kullgren vet med andre ord hvordan den neste L’amour-kolleksjonen vil se ut, men hun røper det ikke. 

Forskning
Bak designen på en ny mobil ligger mye forskning. Det er ikke slik at en mobil passer for alle, og dermed må porteføljen være bred. Trodde du for øvrig at vi skandinaver er snobber som liker å pynte oss med det siste innen mobildesign? Da må tro om igjen. Andelen virkelig designfokuserte er høyest i Asia. I Norge er vi mer opptatt av funksjoner.

Forsking på megatrender er en viktig del av utviklingsarbeidet for Nokia, som har mye statistikk på hvordan vi bruker mobilene, og hva de ulike markedene etterspør.

- Vi lager ikke mobiler som utelukkende skal være artige produkter som gir oppmerksomhet til Nokia. Når vi designer en mobil har vi et volumkrav. Det bør kunne selges en million eksemplarer av telefonen, sier Kullgren. 

Gull er in
Enkelte mobiler, som 8800 med ekte rødt og hvitt gull, er svært dyre mobiler uten ny teknologi. Men vil hvem har hjerte til å kaste en gullmobil til 1500 euro når den om et par år er både umoderne og utrangert?

Spørsmålet bekymrer ingen i Nokia. Gjennom sitt datterselskap Vertu selger Nokia teknologisk sett enkle designmobiler for over 100.000 kroner. Markedet for slike mobiler finnes. 

Vanntett
Men noe marked for vanntette og støtsikre mobiler finnes ikke? – Vi har lansert Nokia 5500 som er langt mer robust enn folk flest er klar over. Du kan ikke bade med den, men den tåler ganske mye mer enn for eksempel 5140, som også var en robust modell. – Du kan ikke bade med den, men den tåler mye sprut, skyter Nokias informasjonssjef Anna Svensson inn.

- Men noen egen mobil for typen lastebilsjåfører har vi ikke designet, sier Kullgren.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen