- Mobilen kan stoppe hjertet ditt

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Så sent som i mars i år skrev vi om en undersøkelse som konkluderte med at mobilbruk ikke gjorde noen utslag på medisinsk utstyr på sykehus. Men nå hevder forskerne bak en nederlandsk studie at mobilbruk likevel kan få fatale konsekvenser for sykehuspasienter.

Studien gikk gjennom 61 ulike medisinske apparater og så hvordan de reagerte med påslåtte mobiltelefoner i nærheten.

I løpet av undersøkelsene sluttet halvparten av de testede respiratorene å fungere eller fungerte dårlig i nærheten av en mobiltelefon, skriver Teknisk Ukeblad.

Forskerne testet også ni såkalte intensivrespiratorer. Hele seks av disse reagerte så mye på signalene at de ble direkte farlige å bruke for pasienter.

I tillegg til respiratorer ble også eksterne pacemakere, ernæringspumper og dialysemaskiner påvirket av mobiltelefonene.

3 meters avstand

Avstanden mellom mobiltelefonen og apparatene var også vesentlig. Mens noen apparater ikke reagerte før telefonen var på én centimeters avstand, reagerte andre når telefonen var hele tre meter unna.

Det var også en forskjell mellom hvilke mobilnett telefonene var tilkoblet. I følge resultatene reagerte de medisinske apparatene sterkest rundt telefoner i GSM-nettet og minst rundt telefoner i 3G-nettet.

I dag har norske sykehus forskjellige regler for bruk av mobiltelefoner, men de fleste tillater mobilbruk til en viss grad. På Universitetssykehuset i Nord-Norge har mobilbruk vært tillatt siden 2003.

– De eneste stedene vi fremdeles har restriksjoner er på sykehusets intensivavdelinger, ettersom det her finnes så store mengder maskinvare at vi ikke tør ta noen sjanser, sier sykehusets informasjonssjef, Tor Øydvin, til Teknisk Ukeblad.

(Kilder: Teknisk Ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen