- Mobilen er nettverket

Sjefen for Nokias forskningssenter Bob Iannucci, ser for seg endringer i hvordan mobiltelefonen fungerer i fremtiden. I dag er det mange begrensninger i mobilteknologien som legger hindringer i veien for mer avanserte funksjoner.

En av disse begrensningene er hvor kraftig en mobiltelefon kan være. Jo større oppgaver den skal utføre, jo mer energi vil den bruke. - Det er en grense på tre watt på mobiltelefoner. Dersom den bruker mer enn det, begynner den å bli for varm, sier Iannucci til Vnunet.com.

Løsningen han ser for seg er å gjøre mobiltelefonen om til en del av et såkalt distribuert datanettverk. Dette er enkelt forklart en måte å fordele arbeidsoppgaver mellom forskjellige medlemmer av nettverket. Dersom et medlem av nettverket som skal utføre en oppgave som krever datakraft, skal han slippe å utføre hele jobben på sin egen terminal. Dette gjøres allerede i større datamaskinnettverk.

Deling av oppgaver
Se for deg at du skal redigere et bilde på mobiltelefonen din. I dag tar dette lang tid i forhold til samme operasjon på en datamaskin. Det skyldes at datamaskinen har mye mer datakraft til å utføre slike operasjoner, og at de har tilgang til nok strøm til å utføre oppgaven.

- Det er mulig å bruke telefonen som en del av et distribuert datanettverk, og splitte applikasjoner mellom telefonen og nettverket, sier Iannucci.

Dersom mobilnettet var lagt opp til det, kunne mobiltelefonen sendt for eksempel bilderedigeringsoppgaven til enten flere andre telefoner i nettverket, eller en sentral datamaskin som gjorde jobben og deretter sendte resultatet tilbake til mobiltelefonen din. Det eneste telefonen da hadde trengt å gjøre var å sende fra seg det opprinnelige bildet sammen med instruksjoner om hva som skal gjøres med det. Dermed hadde man spart mye strøm og datakraft på hver enkelt telefon.

Til forskjell fra dagens mobiltelefoner som er slutterminaler, eller et slags endepunkt i mobilnettet, vil fremtidens telefoner være en integrert del av nettverket, tror Iannucci. Nokia ser nå på mobiltelefonen som en mobil dataplattform, akkurat som datamaskiner er i nettverk. Dette vil føre til strømbesparelser og åpne for helt nye bruksområder for telefoner.

Mobil fildeling
Dette kan føre til en form for BitTorrent for mobiltelefoner. Dette systemet er basert på at hver bruker har deler av informasjon som kan kombineres til en hel fil. Hvis vi tar en musikkfil som eksempel, kan en bruker ha ti sekunder av sangen på sin telefon, en annen ha ti nye sekunder eller mer, og en annen kan ha resten. Da kan dette lastes ned og automatisk kombineres til en hel sang, og på den måten kan du slippe å hente hele filen fra ett sted. Dermed sparer man både lagringsplass på en sentral datamaskin, og båndbredde.

- Vi ser allerede de første trinnene i denne utviklingen, sier Tapani Ryhänen, leder for Nokias avdeling som forsker på multimediaenheter.

- Telefonen er i ferd med å bli en enhet vi legger til all mulig informasjon vi har rundt oss i. Den har også blitt en nettverksenhet, med standarder som Universal Plug and Play. Han legger til at han tror mobiltelefonen i fremtiden vil bli en essensiell del av alle hjemmenettverk.

(Kilder: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen