- Mobil og IP tar over

Hvert tredje menneske i USA og Europa vil kutte fasttelefonlinjen til fordel for mobil og IP-telefoni mot 2009, spår analyseselskapet Gartner i en fersk rapport. Bredbåndstelefoni, eller IP-telefoni, blir mer og mer vanlig ute hos oss forbrukere ettersom vi blir mer trygg på hvordan vi bruker bredbåndslinjene våre.

IP-telefoni er et billig alternativ til tradisjonell telefoni, og kan spare deg for virkelig store summer dersom du ringer mye til utlandet. Mobiltelefoni tar også av, og innen 2009 tror Gartner at 70 prosent av alle telefonsamtaler i verden vil gå over et mobilnett. Dette skyldes først og fremst at mobilen og bruken av den blir billigere, noe som igjen fører til større utbredelse i fattige og folkerike land som India og Kina. Gartner har spådd at mobiltelefoner kan koste så lite som 200 kroner innen 2010.

Skype har æren
IP-telefonprogrammet Skype har en del av æren for at IP-telefoni har blitt populært, men kommer til å tape mot vanlige telefoner du kan ringe over internett med, tror Gartner. - Mange har lastet ned Skype, men det er ikke like mange som bruker det. Det krever en datamaskin og et hodesett, sier David Neil, viseadministrerende direktør for analyse hos Gartner. Han tror derfor at IP-telefonitjenester som tilbyr bruk av en vanlig telefon, som for eksempel Telio, vil bli større enn Skype.

IP-telefoniens økende popularitet er i følge rapporten både positivt og negativt for tradisjonelle teleselskaper som for eksempel Telenor. De fleste omfavner de nye teknologiene, og tjener derfor penger på dem, men siden prisen på IP-telefoni er mye lavere betyr det igjen at IP-telefoni ikke vil bli den samme gullgruven som fasttelefoni har vært.

Det vil være tre milliarder mobilbrukere i verden innen 2010, tror Gartner. David Neil tror det vil være avgjørende for teleselskapene å være på hugget når det kommer til mobile tjenester for at de skal ha suksess i fremtiden.

- De er nødt til å være helt klare på på sine mobile strategier, ellers kommer de til å dø ut, sier Neil.

Likere priser
Mange fasttelefonoperatører har integrert mobiltelefon inn i sine tradisjonelle telefonitjenester. Telenors InTouch-tjeneste er et godt eksempel, der man nærmest integrerer mobilen inn i fasttelefonabonnementet, eller Tele2 som tilbyr fast- og mobiltelefon på samme regning. Denne strategien sørger for at folk gjerne tar begge tjenestene, siden det er enkelt og greit å få alt i en regning.

Men dersom samtaleprisen på mobil fortsetter å falle som den gjør i dag, er det ikke sikkert at dette vil være nok til å få folk til å beholde fasttelefonen, tror Gartner. Dersom vi sammenligner Telenors "Mini"-abonnement for fasttelefon med Chess sitt "KnockOut"-abonnement for mobil, ser vi at det bare er 10 øre per minutt som skiller de to, med 59 øre minuttet hos Chess.

Det vil også være avgjørende for teleselskapene å oppgradere telenettet slik at det kan tilby funksjonaliteten som de mye omtalte digitale hjemmene i fremtiden trenger, både til TV, telefoni og andre funskjoner som skal kunne styres utenfor hjemmet, sier Gartner.

(Kilder: BBC.co.uk, Chess.no, Telenor.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen