- Mobil gir depresjon

Debatten om mobilbruk og helse vil ingen ende ta, og forskerne ser ut til å ha en utømmelig kilde hvor de henter sine spekulasjoner og motstridende forskningsresultater fra.

De fleste spekulasjonene har hittil dreid seg om fysiske konsekvenser av mobilbruk, som for eksempel kreft og kokende hjernemasse. Nå hevdes det imidlertid at mobilbruk også har en negativ effekt på vår psykiske helse, til og med i så stor grad at vi blir deprimerte.

Mellom 1968 og 2002 ble det gjennomført en omfattende undersøkelse i Australia, med nesten 70 000 deltakere. Undersøkelsen avdekket en sammenheng mellom såkalte solstormer og deltakernes humør og oppførsel. Solstormer er eksplosjoner på solen som forekommer fra tid til annen. Disse eksplosjonene utløser elektromagnetiske bølger, akkurat som for eksempel mobiltelefoner og mikrobølgeovner.

Studien, som ble ledet av professor Michael Berk ved avdeling for klinisk og biomedisinsk forskning ved universitetet i Melbourne, konkluderer med at forstyrrelser i de elektromagnetiske feltene vi har rundt oss til daglig kan trigge depresjoner.

Berk hevder også at han tidligere har ledet to studier som viser en sammenheng mellom solstormer og selvmordsstatistikk.

Andre leger er svært skeptiske til Berks undersøkelser:

- Depresjon er en psykisk lidelse, og ikke sesongbetont, slik studien indikerer, mener doktor Samir Parikh, psykiatrikonsulent i New Dehli.

- Magnetiske felt er ikke en god nok grunn til verken depresjoner eller selvmord. I tillegg brukes høyfrekvente elektromagnetiske bølger som behandling av forskjellige former for depresjon i vestlige land, fortsetter Praikh.

De siste årene har vi sett en økende andel mennesker med diagnosen depresjon, både i Norge og resten av verden. Og at stadig flere verdens innbyggere bruker mobiltelefon er det også liten tvil om. Om det virkelig er en sammenheng mellom disse statistikkene, forblir et ubesvart spørsmål inntil videre.

(Kilder: Rediff)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen