– Mobil-GPS vil eksplodere

Alternativ tekst mangler

I løpet av 2008 vil antallet mobiltelefoner med innebygget GPS eksplodere, tror en analytiker. Grunnen er at flere og flere mobilnett får støtte for posisjonering.

Det er Patrick Connolly, GPS-analytiker hos IMS Research som står bak spådommen. Flere japanske, amerikanske, europeiske og asiatiske skal over de neste tre årene legge inn støtte for A-GPS i 3G-nettene sine.

Snakker med mobilnettet
A-GPS er en teknologi som skal gjøre det raskere å avgjøre riktig posisjon ved hjelp av GPS. I motsetning til vanlig GPS-mottakere, som bare kan ta i mot signaler som sendes fra en GPS-satelitt, kommuniserer en A-GPS i tillegg med en "Assistance Server", eller en assistansetjener. Denne tjeneren vil ved hjelp av mobilnettet avgjøre hvor du befinner deg, og støtte GPS-mottakeren under vanskelige forhold.

Et typisk bruksområde vil være i store byer, hvor du ofte befinner deg i urbane juv, med høye bygninger rundt deg. I slike strøk kan det være vanskelig eller umulig å bruke en vanlig GPS. A-GPS vil da tre støttende til, og fylle hullet mangel på kontakt med nok satelitter gir.

Finn venner
Teknologien kan gi tjenester som forteller deg nøyaktig hvor du skal gå for å finne nærmeste busstopp, eller for eksempel nøyaktig hvor en venn befinner seg akkurat nå. Det finnes allerede tjenester som gjør dette for deg, men dagens utgaver, for eksempel Netcom Buddy, kan bare fortelle om du befinner deg på den ene eller andre siden av byen. A-GPS kan på sin side si hvilket hus du står utenfor.

I takt med at 3G-nettene får A-GPS-støtte, vil flere og flere mobiltelefoner støtte teknologien. Men suksess vil i følge Connolly være helt avhenig av operatørene. Det har i flere år vært mulig å hente posisjonsinformasjon via mobilnettet, men så langt har ingen laget tjenester som har blitt populære.

Må markedsføres
A-GPS-tjenester må i følge analytikeren aktivt markedsføres av nettoperatørene dersom mobilbrukerne skal begynne å bruke det. Cellular News skriver at en undersøkelse har vist at mobilbrukere ikke ser nytten av posisjoneringstjenester i mobilnettet.

Connolly sier at operatørene må vise forskjellen mellom vanlig GPS-navigasjon og posisjoneringstjenester i mobilnettet, og dessuten forklare fordelene med å ha en mobiltelefon med GPS innebygget.

(Kilde: Cellular-News.com, Wikipedia.org)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen