I labyrinten av tilbud og muligheter... (Bilde: Martin McCarthy / Istockphoto)

– Må det være så vanskelig, operatører?

Ifølge Telepriser.no finnes det idag 63 forskjellige mobilabonnement tilgjengelig for norske mobilbrukere. Det er mange i et så lite land som Norge, og det store spørsmålet for Ola Nordmann er: Hvilket abonnement passer meg best?

I virvaret av tilbud og priser krever det sin mobilbruker å finne frem til det beste abonnementet. Men operatørene gjør det jammen ikke enkelt å velge heller.

Forvirrende prisplaner

Mange av operatørenes abonnementer har så forvirrende prisplaner at du må frem med både kalkulator og gamle fakturaer for å regne ut om dette faktisk er noe for deg eller ikke.

Et godt eksempel Telenors abonnemente Kort & kontant. Dette abonnementet er verken kort eller kontant, men et eneste sammensurium av vilkår. Du må selv velge hva du vil ha billigere. Vil du betale den lavere SMS-prisen på 39 øre, må du ut med en dagspris i tillegg. Vil du heller ha billigere ringepris, må du bestille det. Som om ikke det var nok, er også billigere ringepris kun på kveldene og i helgen et alternativ. Men ingenting skjer før du selv går inn på Telenors nettsider og velger det.

For de med doktorgrad

Telenor argumenterer med at abonnementet Kort & kontant er billig for dem det passer til. I så fall ville jeg kun anbefalt Kort & kontant til de med doktorgrad i matte eller fotografisk hukommelse av tidligere spesifiserte mobilregninger.

One Calls fakturabaserte abonnement er like forvirrende. Her ringer du gratis de første 120 minuttene hver måned. Med en gang du tipper over 120 minutter, må du betale 80 øre per minutt. Ringer du mer enn 400 minutter per måned, går minuttprisen ned igjen, til 65 øre.

De første 90 SMS-ene du sender er gratis. Etter at du har sendt 90 SMS, må du betale 42 øre per stykk hvis du vil sende flere.

Et utall operatører reklamerer også med 0 kroner i månedsavgift. Men i mange prisplaner finner du også noe som heter minstefakturering, som kan være på for eksempel 99 kroner. Det betyr at uansett hvor mye du bruker mobilen, må du betale minst 99 kroner i måneden. Bruker du mobilen veldig lite, er den eneste forskjellen mellom minstefakturering og månedsavgift at "fakturering" er et mer innbydende ord enn "avgift".

Stoler på operatørene

De fleste av oss har ikke interesse eller ork nok til å sette seg inn i alle operatørenes alternativer. Og de aller færreste følger forbruket sitt med argusøyne fra dag til dag.

Resultatet er at man raskt stoler på operatørenes lovnader om at abonnementene er billige, uten å tenke over om eget forbruk passer med prisplanen. I praksis fører jungelen av vilkår til at de fleste betaler mer enn de behøver.

Operatørene prøver naturligvis å signalisere at de er på kundenes side, med slagord som "kjempebillig" og "utrolig men sant". Sannheten er at de fleste operatører har alt å tjene på å tåkelegge prisene og vilkårene sine. Det er tross alt vanlig å velge mobilabonnement etter pris, og da er det et paradoks at de billigste operatørene har færrest kunder. Her har propagandamaskineriet til de store operatørene gjort jobben sin.

Noen operatører, som Netcom, skal ha skryt for å gjøre det litt enklere å holde orden i kaoset. Selskapet gir deg nemlig muligheten til å få nåværende saldo tilsendt på SMS. Du kan også få varsel når regningen passerer et visst beløp hver måned. Det er gull verdt når du vil ha kontroll over forbruket ditt.

"Kjempebillig"

Det går derimot på troverdigheten løs når operatører som Telenor spekulerer i brukernes uvitenhet ved å kalle produkter billige når de slett ikke er det for mange. Men så fikk da også Telenor en velfortjent smekk av Forbrukerombudet for sine reklamer for Frihet-abonnementet.

Og hva ellers angår troverdighet i TV-reklamer: De fleste nordmenn vet nok godt at skuespilleren Sven Nordin ikke jobber i One Call.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen