– Kopisperre fører til mer piratvirksomhet

Illustrasjon: mutednarayan

– Kopisperre fører til mer piratvirksomhet

Ny studie viser at fjerning av DRM kan redusere ulovlig fildeling.

Musikkbransjen er generelt sterke tilhengere av DRM, men nå viser en ny studie utført av forskere ved et par amerikanske universiteter at den digitale sperren kan virke mot sin hensikt og oppmuntre til mer piratvirksomhet.

DRM står for "digital rights management" og er en "lås" man får med på kjøpet av blant annet digitale musikkfiler. DRM er designet for å forhindre videre spredning av materiale med opphavsrett, men stikker også kjepper i hjulene for ærlige forbrukere som ikke får benytte materialet som de vil til personlig bruk.

Til hinder og plage

De tre forskerne Dinah Vernik, Devavrat Purohit og Preyas Desai har utført undersøkelser på hvordan piratkopiering blir påvirket av DRM. En kortfattet konklusjon på forskningen viser at kopibeskyttelse som DRM ikke beskytter mot piratkopiering, men faktisk bidrar til å fremme det.

En del av årsaken til dette er ifølge forskerne at mange forbrukere velger å bli pirater, fordi enkle gjøremål som å ta en sikkerhetskopi av musikksamlingen blir vanskelig når musikken er gjennomsyret av DRM.

De mest avanserte DRM-systemene ender som regel opp med å bli knekket, og pirater som ville ha delt materiale ulovlig, ville ha gjort dette uansett, hevder forskerne.

– DRM fungerer ikke

– Mindre piratvirksomhet garanterer ikke større fortjeneste. Våre analyser viser derimot at man under visse omstendigheter kan observere en lavere fortjeneste og færre tilfeller av piratkopiering, sier Devavrat Purohit.

– Den avdøde Steve Jobs sa det best: Hvorfor skulle de fire store plateselskapene være enige om å la Apple og andre distribuere musikken sin uten å bruke DRM for å beskytte den? Det enkleste svaret er fordi DRM ikke har fungert, og vil muligens aldri gjøre det, for å stanse piratkopiering," sier Dinah Vernik, som fortsetter:

– Vår forskning viser en konklusjon som innebærer at å fjerne DRM kan være mer effektivt for å redusere piratkopiering enn å gjøre det enda mer omfattende.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen