– Kan jeg få trafikkmeldinger på Samsung Omnia?

Nettmøtet er nå over. Du kan lese svarene under artikkelen.

Noen av spørsmålene ble ikke registrert på grunn av en teknisk feil. Vi beklager dette, og anbefaler å spørre i vårt GPS-forum for å få svar fra erfarne brukere.

NRK Trafikk har åpnet for trafikkmeldinger gjennom TMC-teknologien, noe som gjør at du nå får varsler om stengte veier og trafikkorker rett på GPS-en din mens du kjører. Dette blir en konkurrent til Destia Traffic som også opererer med trafikkmeldinger i Norge mot GPS-er som støtter tjenesten. 

NRK har allerede lang erfaring innen trafikkmeldinger, noe de har sendt over radioen helt siden 1994. Selskapet jobber aktivt med å raskest mulig oppdatere de som ferdes på norske veier om problemer på veiene.

Les også:

 1. Pris

  Spørsmål fra Heine:

  Koster det noe? må man ha noen form form abonnement?

  Svar:
  Hei

  Vår utsendelse er gratis og ukryptert. Du trenger heller ikke noe abonnement. Forutsatt at du har en navigasjonsenhet som støtter RDS/TMC (og ikke må kjøpe deg en ekstra antenne for dette), er det bare å "slå på".
  Besvart: 6. mars 2009 12:04
 2. Oppetid

  Spørsmål fra Per Arne Ramberg:

  Hei!
  Hvor lang oppetid vil dere ha på trafikken dere gir ut til GPS'ne?
  Vil dere liksom ha åpningstider, eller vil dere holde på 24 timer i døgnet?

  Svar:
  Hei

  Tilbudet er tilgjengelig 24/7/365. Enkelthendelser som eks trafikkuhell, bilberging osv oppdateres man-fre 05.30-22.00, lør 09.30-17.00 og søn 13.00-22.00. Mer "statiske" avvik som vegarbeid, vinter- og nattestegninger ligger ute hele døgnet.
  Besvart: 6. mars 2009 12:07
 3. TMC over GPRS?

  Spørsmål fra Navigator:

  Har dere vurdert å sette opp en trafikkvarslingstjeneste som sender over internett? Dette finnes jo i Nokias GPS-telefoner, og virker som en smart måte å kringkaste informasjonen.

  Da kunne man jo benyttet lokasjonsinformasjon fra mobilnettet for å gi informasjon som er aktuell i området man befinner seg også.

  Svar:
  Hei. Vi vurderer fortløpende de ulike plattformene for tilgjengeliggjøring av innhold. Rent teknisk er det større muligheter med GPRS/nett fordi vi da ikke trenger å forholde oss til selve TMC-protokollen, men kan eks sende fritekst og mer detaljert informasjon. Men - bruk av GPRS inn til eks Nokia Maps, forutsetter at vi går i dialog med Nokia og evt teleoperatør. Ingen umulighet, men det vil nok ta litt tid. Samtidig er dette løsninger som medfører at bruker må betale for selve datatrafikken. Mao ikke helt gratis som RDS/TMC.
  Besvart: 6. mars 2009 12:12
 4. TMC på mobiltelefon?

  Spørsmål fra Christian Karud-Lund:

  GPS på mobiltelefoner har blitt relativt utbredt. Kan jeg få oppdatert trafikkinformasjon til mobiltelefonen?

  Det finnes veldig mange kombinasjoner av maskinvare/programvare, men for min egen del benytter jeg HTC Touch HD med TomTom Navigator 7.

  Jeg vet også at trafikkinformasjon kan gjøres tilgjengelig i Google Maps (USA), vil NRK vurdere dette i Norge?

  Svar:
  Hei. Mobiltelefonene har blitt et "gullegodt" hverdagsverktøy - som nå også håndterer trafikk og navigasjon veldig bra. I dag har vi ingen leveranser til eks HTC Touch med TT eller Google maps da de færreste mobiltelefonene har støtte for RDS/TMC. Vi må i såfall benytte en annen databærer (GPRS) og inngå avtaler med de ulike tilbyderne. Men - mobiltelefoner er kjempeinteressante mottaksenheter vi absolutt vil levere mer til. Se også tidligere spm.
  Besvart: 6. mars 2009 12:16
 5. Frekvens

  Spørsmål fra Birger Banjo:

  Er TMC på en spesiell frekvens avhengig hvor du befinner deg i landet eller finnes det en "standard" frekvens over hele landet? Hva er i så fall denne frekvensen?

  Svar:
  Hei. Våre signaler sendes over P1-frekvensen. Denne varierer fra sted til sted. Se nrk.no/frekvens for full oversikt.
  Besvart: 6. mars 2009 12:17
 6. TMC til GPS på windows mobile?

  Spørsmål fra Harald:

  Hei!

  Kan man motta TMC meldinger på GSP-app'en på mobiltelefonen?

  Svar:
  Hei. Se også tidligere svar. Oss bekjent er det i dag få mobiltelefoner som støtter RDS/TMC. De har gjerne støtte for RDS, og da først og fremst muligheten for å sende stasjonsnavn, men ikke TMC (og i dette inkl lokasjonstabellen og hendelseslisten). Skal vi sende til mobiler må vi altså benytte en annen bærer... inntil eks Nokia impl hele RDS/TMC-standarden.
  Besvart: 6. mars 2009 12:19
 7. Oppdatering

  Spørsmål fra Ronald B:

  Hei,

  Fikk melding om 6 minutters forsinkelse på reiseruten og spørsmål om å velge ny kjørerute. Valgte nei for å sjekke ut forsinkelsen, men trafikkenflyten gikk som normalt.

  Mitt spm. er: Hvor oppdatert er informasjonen dere sender ut?

  Tror og håper NRK greier dette bedre enn Destia Traffic!

  Svar:
  Hei. Fra trafikkdesken overvåkes hele landet. Vi driver research, kontakter kilder, mottar tips osv - og jobber hele tiden med fokus på "oppdatert" og "riktig informasjon". Jeg vil påstå vi leverer bra ferskvare! Men - ingen informasjon er bedre enn det svakeste ledd, og i noen tilfeller kan dette være kilden. han/hun kan eks ha ventet 5-10 minutter før vedkommende tok kontakt. Når det gjelder reisetid og angitt forsinkelse, er dette noe som i utgpkt legges på lokalt i enheten. Vi kan "overstyre" og legge inn mer nøyaktige parameter, men det er ikke alltid vi har den eksakte informasjonen.
  Besvart: 6. mars 2009 12:24
 8. Audi Navigasjon

  Spørsmål fra Fredrick:

  Hei, kan man bruke TMC på standard navigasjonsystemet som kommer med MMI-systemet til Audi(2006)?

  Svar:
  Hei. Jeg tror dette skal gå bra. Vi er i dialog med Møller-gruppen, og foreløpig ser det ut til at bare 2009-MMI-systemet er en utfordring.
  Besvart: 6. mars 2009 12:25
 9. Mulig å få inn på NOkia N95 8GB ?

  Spørsmål fra Terje Førsund:

  Hei

  Jeg bruker Nokia Maps 3.0 på min mobil, og lurer på om det er mulig å få inn TMC der?

  Svar:
  Hei. Se tidligere svar. Ikke i dag dessverre, men vi oppfatter mobiltelefoner som en meget interessant og nyttig mottaksenhet.
  Besvart: 6. mars 2009 12:26
 10. Nokia Maps

  Spørsmål fra Espen:

  Er det mulig å få denne tjenesten gjennom Nokia Maps? Med innebygget GPS vel og merke.

  Svar:
  Se tidligere svar. Mobiler er interessante og nyttioge mottaksenheter, men vi har ingen leveranse til Nokia Maps i dag.
  Besvart: 6. mars 2009 12:27
 11. Dekning

  Spørsmål fra K:

  Hvor stor er dekningen for TMC i norge?

  Svar:
  Hei. Vår utsendelse skjer via P1-frekvensen, og jeg tro dekningsgraden for denne kanalen er tett opptil 99%. Mao veldig bra dekning - den beste i landet! Sjekk nrk.no/frekvens evt Norkrings nettsider for flere detaljer.
  Besvart: 6. mars 2009 12:28
 12. TomTom730T

  Spørsmål fra Morten:

  Hei, hvordan stiller man inn TomTom 730T så den tar i mot signaler fra NRK?

  Svar:
  Hei. TomTom har i dag en avtale med Destia. Dette betyr at du per def ikke kan motta NRKs åpne utsendelse. Avtalen med Destia innebærer at TT-enhetene installeres med en egen krypteringsnøkkel som åpner for Destia - men, også sperrer for NRK. Vi er kjent med at det finnes workarounds for å få inn NRKs åpne utsendelse, men dette er ingen offisiell TT-løsning. Sjekk eks Nystuls TT-forum for innlegg i "samme leia".
  Besvart: 6. mars 2009 12:31
 13. TMC i kombinasjon med andre teknologier

  Spørsmål fra Marius:

  Hei Bjarte.
  Ser du for deg andre enheter enn akkurat GPS-er som kan benytte seg av TMC-sendinger?

  Svar:
  Hei. Dette er et interessant spørsmål, og vi har allerede begynt å tenke i de baner. De fine med TMC (eller RDS om en vil gjøre det mer generelt) er at en via det analoge FM-signalet kan addere inn digitalt innhold som eks tekst og koder... som igjen enhetene kan bearbeide lokalt. Ulempen er at det er begrensa med båndbredde - mao inegn store datapakker som kan overføres. Med DAB, som i utgpkt er en digital kringkastingsteknologi, er forholdene helt annerledes - og mye bedre.Når det gjelder trafikkinformasjon har jeg tro på en utvikling hvor bilene blir en stor multimediaenhet hvor trafikk "bare" er en liten del av det innholdet som leveres fra NRK. Dette er en viktig del, fordi det er i bilen du kanskje først og fremst har nytte av trafikkinformasjonen. Mobiler er som nevnt interessante enheter, og envakker dag, håper jeg at mitt garderobespeil skal gi meg info på vei ut døra :) Høres ut som science-fiction kanskje, men jeg tror vi vil se flere og flere integrasjoner mellom møbel og teknologi.
  Besvart: 6. mars 2009 12:37
 14. Hvor rask er infoen?

  Spørsmål fra brede:

  Hvor kommer trafikkinformasjonen fra?
  For å ta et konkret eksempel:
  Dersom det skjer en trafikkulykke som blokkerer en eller annen vei i Hokksund, hvor lang tid vil det typisk ta fra ulykken inntraff til informasjon om at veien er ufremkommelig sendes ut?

  Svar:
  Hei. Det er vanskelig å være eksakt, men normalen er at politiet eller bilbergingsselskapet på stedet vurderer hvorvidt det skal stenges eller ikke - og deretter varsler Vegtrafikksentralen (om stenging). VTS-en sender det igjen videre til oss. Flere ledd, og det kan ta noen minutter fra første vurdering til vi har kringkastet. Når vi får melding fra publikum eller bergingsselskapet direkte (som vi har avtale med), og får gjort en hurtig research, går det i sum mye raskere. I tillegg til navi-enhetene, sender vi også RDS/TA (tale i radioen - bryter vanlig program lokalt). Dette kan gå veldig fort, og i fra politiet eks ringer om en spøkelsesbilist, kan vi være på lufta i løpet av noen sekunder.
  Besvart: 6. mars 2009 12:42
 15. TMC

  Spørsmål fra camilla:

  Må man alikevel ha antenne for bruk av NRK sine trafikkmeldinger? Til de nåværende GPSène krever de en TMC antenne for å motta disse signalene...Og vil NRK meldingene komme rett på GPSèn uten noen forhåndsinnstallering?

  Mvh Elkjøp Ansatt:)

  Svar:
  Hei. Du trenger ingen spesiell NRK-antenne for å motta våre signaler. Den som følger med navi-enheten skal være tilstrekkelig. Forutsatt at du ikke har "Destia-antenne" eller annen låsning mot Destia, skal det bare være å sette i den medfølgende antenna og kjøre i vei. I noen enheter kan det hende du må innom et par innstillinger først, men dette er mest sannsynlig easy peasy.
  Besvart: 6. mars 2009 12:45
 16. Pris

  Spørsmål fra D.Duck:

  Kommer TMC til å være en gratis tjeneste fra NRK?

  Svar:
  Hei. Ja, vi har ingen planer om å ta oss betalt for dette. Trafikkmeldinger til navigasjonsenheter er for oss en naturlig utvikling/retning - og en del av den lisensfinansierte NRK-pakka.
  Besvart: 6. mars 2009 12:46
 17. TV-brukere betaler?

  Spørsmål fra Ole Martin:

  Hei Bjarte,

  Er det riktig at TV-brukere betaler for dette gjennom kringkastingsavgift? De fleste har jo TV og radio, men ikke så mange har vel GPS. Er det dyrt å holde denne tjenesten i gang?

  Svar:
  Hei. NRKs virksomhet er primært finansiert gjennom kringkastingsavgiften. RDS/TMC er kringkasting - en variant av "radio" - gjennom P1-frekvensen. På mange måter et ekstratilbud til P1. Vi har ingen ekstra driftsutgifter med denne RDS/TMC-tjenesten. Research, bemaninng, dataverktøy, rutiner osv er uansett den samme.
  Besvart: 6. mars 2009 12:52
 18. Nokia

  Spørsmål fra Harald:

  Fungerer dette på Nokia telefoner.

  Svar:
  Se tidligere svar. Nei - ikke i dag.
  Besvart: 6. mars 2009 12:53
 19. Kan jeg få trafikkmeldinger på Samsung Omnia?

  Spørsmål fra Magnus H:

  Hei. Jeg bruker en samsung Omnia med Windows Mobile 6.1. I denne bruker jeg nå programmet IGO8. Støtter dette programmet trafikkmeldinger, og hvordan?
  Hvis ikke, er det noen andre Windows Mobile navigasjonsprogrammer som støtter TMC? Telefonen har jo både innebygget gps, og radio, så det burde gå, i tillegg er det mange navigasjonsprogrammer som bruker gprs for å laste ned trafikkinfo, men også dette har for det meste virket kun i utlandet.

  Svar:
  Hei. Se også tidligere svar. Oss bekjent er det i dag få mobiltelefoner som har støtte for RDS/TMC. Mao er det ikke teknologisk mulig å benytte samme leveranse som til navi-enhetene fordi mottak vil ikke fungere. Skal vi levere til mobiltelefoner må vi benytte en annen bærer som eks GPRS (tellerskritt). Ingen teknisk umulighet, men vi har i dag ingen inngåtte avtaler med hverken Nokia, Samsung eller andre. Mobiltelefoner er interesannte og nyttige duppedingser, så vi vil gjerne gå i denne retningen også.
  Besvart: 6. mars 2009 12:57
 20. htc touch hd

  Spørsmål fra christer:

  kan jeg bruke TMC på Tomtom, som er innstalert på min touch hd?

  Svar:
  Hei. Se tiligere svar. Oss bekjent er det ingen mobiltelefoner som har støtte for RDS/TMC i dag, dessverre. Vi håper det kommer, og inntil videre vurderer vi alternative bærere som eks GPRS.
  Besvart: 6. mars 2009 12:58
 21. Åpningstid

  Spørsmål fra anders:

  Når kommer NRK til å starte 24-timers TMC-sending?

  Svar:
  Hei. Vår tjeneste er i dag tilgjengelig 24/7/365. Se tidligere svar. I dag har vi ingen planer om nattbemanning for å dekke enkelthendelser.
  Besvart: 6. mars 2009 13:00
 22. Trafikkmeldinger på mobiltelefon med GPS?

  Spørsmål fra Jonas R.:

  Hei. Jeg har en Windowstelefon med GPS, samt kartprogramvare fra TomTom. Er det noen mulighet for at jeg kan få trafikkoppdateringer på telefonen min? Evnt. hvordan?

  Svar:
  Hei. Se tidligere svar. Oss bekjent er det i dag ingen mobiler som støtter RDS/TMC. Vi håper det kommer, og inntil videre vurderer vi andre bærer som eks GPRS (tellerskritt)
  Besvart: 6. mars 2009 13:02
 23. Mobil med RDS

  Spørsmål fra Windows Mobile-bruker:

  Hei. Bare et lite innspill. Jeg tror Mios gamle modeller har TMC-støtte faktisk. Aner ikke om de nye får dette.

  Svar:
  Hei. Vi har bare såvidt begynt å "skrape" i mobilteknoligien. Det kan godt hende det er modeller som har full implementering av RDS/TMC - og jeg vil uansett tro det er et spørsmål om meget kort tid før Nokia, SE, Samsung osv kommer med full pakke. De tradisjonelle Mio-navienhetene har vi gode erfaringer med. Vi ser våre meldinger :) Forøvrig vil jeg tipse om blogg.nrk.no/trafikk for oppdatert informasjon om vårt trafikk-tilbud. I tillegg til tale på radioen og som melding i navi-enheten, finner du også våre trafikkmeldinger på nrk.no/trafikk eller wap.nrk.no/trafikk. Vi er også på Twitter :)
  Besvart: 6. mars 2009 13:21
 24. Kortsiktig?

  Spørsmål fra Sfor:

  Det snakkes jo om at FM-båndet skal erstattes med DAB. Er ikke TMC over FM da en kortsiktig løsning? Eller er ryktene om FM-radioens død overdrevet? :D

  Svar:
  Hei. På sikt vil DAB erstatte FM. Når det skjer er usikkert, og til syvende og sist også et spørsmål for Stortinget. Men - for oss handler ikke dette bare om teknologi. Innholdet er pri 1. Nå får vi innarbeiding et tankesett, fin-justert våre rutiner og en økt bevissthet i forhold til andre utsendelsplattformer (med kontinuerlig deadline). Dette er kunnskap som er veldig viktig for å kunne gi en god innholdsleveranse - og uavhengig av teknologi. Det mest nærliggende alternative er nok TPEG over DAB, evt TMC over DAB i en mellomfase - og når dette kommer, drar vi med oss kunnskapen.
  Besvart: 6. mars 2009 13:29

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen