- Jeg tenkte akkurat på deg

Alternativ tekst mangler

Du kjenner deg kanskje igjen: Du tenker på en venn, kjæreste eller familiemedlem, og samme dag får du faktisk en telefon fra den du tenkte på.

Skal vi tro forskeren og telepati-entusiasten Rupert Sheldrake, er det slett ikke tilfeldighetene som rår når du opplever at noen du tenker på ringer deg.

Forskeren har utført et prosjekt for å finne ut om såkalt telefontelepati finnes. Hver testdeltaker ble bedt om å skrive ned navnene på fire venner eller familiemedlemmer. Sheldrake og hans medhjelpere ba deretter disse personene om å ringe testdeltakerne. Testdeltakerne fikk så beskjed om å identifisere hvem som ringte før de tok telefonen, skriver Reuters.

Og i følge resultatene er telefontelepati en realitet.

45 prosent gjettet riktig
- Treffraten var 45 prosent, mye høyere enn de 25 prosentene vi hadde regnet med, uttalte Sheldrake yil British Association for the Advancement of Science på tirsdag. - Oddsene for at dette er en tilfeldighet er én til én million, bedyret han.

Sheldrake har også utført en liknende test med e-post, hvor han hevder å ha kommet frem til de samme resulatene som ved telefoni.

Men det spørs likevel om disse resultatene er å ta for god fisk. I testen med telefontelepati deltok det nemlig bare 63 mennesker. I e-post-testen deltok det 50. I tillegg ble kun fire personer filmet under de to testene.

- Mer rotete enn det meste annet
Sheldrake, som ofte får sterke reaksjoner i forbindelse med sine tester rundt parapsykologiske emner, møter i følge Times Online motbør også i denne saken. Richard Wiseman, som er professor i psykologi ved universitetet i Hertfordshire, mener at Sheldrakes nyeste tester er mer rotete enn det meste annet på dette feltet, og at testpersonenes svar dermed ikke er til å stole på.

Han peker for eksempel på at testpersonene kunne fått en idé om hvem som ringte etter hva klokken var. De fleste har en anelse om hvilke venner og familiemedlemmer som pleier å ringe tidlig på dagen eller sent på kvelden.

I tillegg lot Sheldrake testpersonene løfte av røret for deretter å gjette hvem som ringte. Wiseman mener at testpersonene kunne høre på kvaliteten på linjen om det var en venn som for eksempel ringte fra utlandet, selv før vennen hadde begynt å snakke.

(Kilder: Reuters, Times Online)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen