- Ipodens tid er forbi

Steve Wozniak var i sin tid med å grunnlegge selskapet Apple. Han har senere trukket seg ut av selskapet, noe som medfører at han er mer tilgjengelig for kommentarer ovenfor pressen enn navnebroren Steve Jobs. Til The Telegraph har han stilt opp og delt litt av sinn innsikt i markedet for elektroniske produkter. Blant annet sier han at Ipoden snart har utspilt sin rolle.

Vil dele Walkmannens skjebne
Ipoden har lenge holdt førsteplassen som det mest populære MP3-produktet på markedet. Wozniak mener dette produktet nå vil dale i popularitet akkurat som Walkmannen i sin tid gjorde.

- Ipoden har på mange måter hatt et langt liv som nummer en. På samme måte som transistorradioer og Walkman vil slike produkter etter en stund dø ut. Etter hvert har alle to eller tre slike spillere og du kommer til et punkt hvor de fins overalt, blir veldig billige og selger dårlig, sier Wozniak, ifølge Telegraph.


Steve Wozniak mener Ipoden har utspilt sin rolle.

Må holde tritt med utviklingen
At Ipoden ikke vil leve evig er neppe noen vanskelig spådom. Etter hvert som teknologien utvikler seg så vil gammel teknologi etter hvert bli forkastet. Walkmannen døde i sin tid ut da CD-spillerne kom og etter hvert MP3-spillere ble populære. Sony maktet ikke da henge på den teknologiske utviklingen raskt nok.

Spørsmålet for Apple er heller om de klarer å følge opp denne teknologiske utviklingen med Ipod. I så fall vil det trolig ta lang tid før Wozniak sin spådom slår gjennom. En av de store utfordringene for Apple her er å åpne sitt system slik at det blir brukervennlig med andre avspillere enn Itunes. Dette er utvilsomt en av de store bøygene Apple står ovenfor.


Mange tror Ipod vil bli utkonkurrert av Apples egen Iphone.

Apple er for lukket

Det er også dette aspektet Wozniak mener Apple feiler mest på med sin nye enhet Iphone 3G. Han mener Apple bommer drastisk ved å anvende et lukket system hvor applikasjoner må godkjennes av Apple selv før de kan sendes ut til publikum.

- Kundene får ikke det de ønsker når selskaper blir proprietære og låser sine produkter. Jeg skulle likt å ha laget noen langt mer kraftige applikasjoner enn det du i dag får lov til, sier Wozniak i intervjuet.

For Apple er dette naturligvis en utfordring etter hvert som Google nå lanserer sitt mobilsystem Android. Dette systemet vil være en helt åpen mobilplattform.


Wozniak mener Apple bør åpne seg mer om de ikke skal bli utkonkurrert av Googles Android.

Presses til designendring

Samtidig er det ikke bare den teknologiske utviklingen Apple må kjempe med. I går ble det kjent at EU jobber med et nytt direktiv kalt "Batteridirektivet". Om dette direktivet går gjennom må alle produsenter sørge for at batterier i elektroniske produkter er utskiftbare. I så fall må Apple endre designet på både Iphone og Ipod.

Slik det er i dag må kunder sende inn slike enheter til service om de vil bytte batteriet. Dagens kompakte design ikke er skapt for at dette kan gjøres enkelt av kundene selv.


EU vil muligens presse Apple til å endre designet på Ipod og Iphone.

Ungdommen kjøper Ipod
Det vil nok uansett ta lang tid før Apples grep om markedet vil falle. En undersøkelse gjort på amerikanske videregående skoler viser at 84 prosent av ungdommene eier en Ipod, mens 79 prosent av de som planlegger å kjøpe seg MP3-spiller trolig vil gå for Apple sin løsning. Samtidig sier 15 prosent at de vil kjøpe seg en Microsoft Zune-spiller, noe som slett ikke er dårlig utgangspunkt for Microsoft. Men Apple har tydeligvis fortsatt et markant grep om ungdommens musikkvaner.

Du kan lese mer om denne undersøkelsen hos Appleinsider.

Tror du Wozniak har rett i at Ipod snart vil dø ut? Hva vil i så fall ta over?

Legg igjen ditt synspunkt i kommentarfeltet under, eller ta diskusjonen i vårt forum.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen