Det blir ikke frislipp av programmer til Iphone, sier anonyme kilder. (Bilde: Apple/illustrasjon)

– Iphone blir ikke fri

Apple vil etter all sannsynlighet slippe utviklerverktøy for Iphone 6. mars. Dette skal åpne for at programvareutviklere utenom Apple skal kunne lage programmer til telefonen.

Les også:
– Iphone med 3G i år »
Nå bli Iphone oppdatert »
Iphone-programmene forsinket »
– Iphone ikke til Norge i år »
– Nå kommer "lovlige" Iphone-programmer »

Dette har forsåvidt vært mulig en stund, men da kun ved å hacke telefonen. Apple har nemlig lengte forsøkt å sperre ute tredjeparts programvare og fjerning av operatørlåsen på Iphone.

Fortsatt strengt

Det kan imidlertid se ut til at Apple fortsatt vil ha en særdeles restriktiv holdning til programvare utviklet til Iphone med det kommende utviklerverktøyet.

Ifølge Ilounge.com vil Apple nemlig legge svært mange sperrer i veien for fri flyt av programvare til telefonen. Informasjonen skal Ilounge ha fått fra en anonym innsider i Apple.

Sperre mot tilleggsutstyr?

Dersom informasjonen stemmer vil Apple legge inn sperre mot tredjeparts maskinvare, altså tilleggsutstyr du kobler til telefonens bunnplugg. I tillegg skal Apple angivelig godkjenne hvert eneste program som utvikles til telefonen før det er mulig å installere det. Videre hevdes det at alle programmene skal selges utelukkende gjennom Itunes.

Hvorvidt Apple vil legge inn sperre for Bluetooth-utstyr er ikke kjent, men dersom selskapet ikke åpner for dette utelukkes effektivt tilleggsutstyr som tastatur, stereohodesett, GPS og lignende. Telefonen er fra før av sperre mot alt Bluetooth-utstyr utenom håndfri.

Dersom Apple faktisk vil innta en så streng linje overfor tredjeparts programvare og utstyr er det trolig at hackingen av telefonen vil fortsette, og at det vil være et levende miljø rundt dette alternativet. I dag utvikles det en rekke programmer til telefonen, men installasjon av disse krever at du bryter Apples brukerlisens.

– Lanseres for fullt i juni

Ifølge Ilounge.coms kilder vil Apple kun lansere en betautgave av utviklerverkøtyet 6. mars. Hovedfoukuset skal visstnok være at selskapet annonserer at de skal legge inn støtte for Microsoft Exchange. Det endelige utviklerverktøyet hevdes å komme i ferdig versjon først i juni.

(Kilder: Ilounge.com, Brighthand.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen