- Internett dør om fire år

Nettnøytralitet har de siste årene vokst frem som et velkjent begrep hos de fleste. I dag får du tilgang på de fleste nettsider med god hastighet om du har betalt avgiften til nettleverandøren din samme hvilken side du besøker.

Mange frykter derimot at nettet utvikler seg slik at om du ikke betaler godt, så vil du ikke lenger kunne ha den samme fornøyelsen som tidligere.

Slutt i 2012
Gruppen I Power skriver på sin nettside at de mener nettet slik vi i dag kjenner det vil ta slutt i 2012. De mener å sitte på informasjon som tilsier at verdens nettleverandører konspirerer for å slå seg sammen om en felles strategi.

Ifølge denne strategien skal nettleverandører fungere som teleselskapene.

Betaler for sidepakker
Det vil si at du som kunde betaler for en pakke med tilgangen til noen nettsider. Om du vil ha nettsider med mye innhold må du betale dyrt.

Om du vil ha tilgang til andre nettsider må du betale ved siden av.


Denne illustrasjonen viser hvordan nettaktivistene i I Power mener nettleverandørene vil tilby deg Internett om fire år.

- Nettleverandører har forstått at den eneste måten de kan unngå å ikke tape store kundegrupper ved å gjennomføre dette er å forsikre seg om at det ikke finnes noe alternativ. Derfor inngår alle store nettleverandører i verden i disse dager avtaler hvor de planlegger å gjennomføre en simultan overgang i 2012, skriver aktivistene i sin artikkel.

Hold i virkeligheten?
Hvordan aktivistene har fått tilgang på informasjonen, eller bevis for denne mangler derimot. Likevel viser tendenser blant nettleverandørene at de faktisk ønsker nye strategier hvor de får mer økonomisk utbytte ut av hver kunde.

Et eksempel er amerikanske AT&T som mener dagens utvikling av Internett med nedlastning av store mengder data og streaming av filmer, vil medføre at nettet er fullt i 2010. Hans løsning er at nettleverandørene må ta seg bedre betalt for visse tjenester.

Også her i Norge har slike ytringer kommet frem. Nettleverandørene merker stadig et større press på sine linjer, og viljen til å dra inn ekstra fortjeneste er helt klart til stede.

- Det var ingen som fulgte Telenor da de forsøkte seg med nedlastingsbegrensning for noen år tilbake, men du skal ikke bli overrasket om slike løsninger igjen vil tvinge seg frem igjen i nær fremtid. Vi har vært inne på tanken, og når noen tar skrittet denne gangen tror jeg villigheten blant de norske aktørene til å innføre noe lignende vil være langt større, forteller en sentral person i bransjen, ifølge en artikkel i Nettavisen.


Ønsker norske nettleverandører å innføre begrensninger på din nettbruk?

En løsning kan være å gi brukerne en nedlastningsbegrensning, hvor de som kan betale får mer ut av Internett. En mer drastisk løsning vil være den I Power mener er på trappene, å gi selektiv adgang til nettsider.

Stor trussel for Wikipedia
Wikipedia er en av de nettsidene I Power ser for seg at vil bli berørt. Utsiktene til en slik fremtid blir ikke tatt vel i mot hos bidragsyterne der.

- Dette er jo helt klart et worst case scenario. En løsning hvor brukere må betale ekstra for å få tilgang til Wikipedia vil være ødeleggende for hele vårt fundament. Her er poenget at alle skal ha tilgang til både å lese og editere. Jeg tror jeg trygt kan si at dette vil være som en krenkelse av Wikipedia uten at det vil skape noe oppstyr, forteller Morten Haugen, bibliotekar av yrke og administrator hos Wikipedia.no på fritiden.


Et nett som ikke er nøytralt vil være en krenkelse av Wikipedia mener den norske administratoren Morten Haugen.

Selv tviler han ikke på at nettet vil utvikle seg og at det vil bli en naturlig sortering av sider med god kvalitet og sider med mer laber kvalitet.

At nettleverandørene skal kunne ta seg godt betalt for at brukere skal kunne ha eksklusiv tilgang til artikler han har skrevet gratis ser han derimot ikke på som noe positivt.

Vil sikre Internett
Også Post- og teletilsynet (PT) har vært ute for å verne om nettnøytraliteten. For to uker siden la de frem et prinsippnotat de ønsket å få med telebransjen, innholdsleverandører og myndighetene med på. I notatet la PT ned fire prinsipper for å sikre Internett:

1. Internettilbyderen skal gi sluttbrukeren tilgang til en grunnleggende
internettilknytning med rimelig kapasitet til fri disposisjon.

2. Internettilbyderen skal gi klar og tydelig informasjon om internettilknytningens
kapasitet og kvalitet.

3. Internettilbyderen skal gi sluttbrukeren en internettilknytning som gir adgang til
- å hente og levere innhold etter eget ønske
- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket,
etter eget ønske.

4. Internettilbyderen skal ikke diskriminere mellom individuelle datastrømmer som
benytter den grunnleggende internettjenesten.

- Samarbeider tett med teleselskapene
Direktør i PT, Willy Jensen, har enda ikke fått noen formelle svar på notatet fra teletilbyderne, men selv frykter han ikke for at nettnøytraliteten står i fare.

- Disse prinsippene kommer ikke fra oss personlig. Derimot er de nedfelt i samarbeid med bransjen som i samtaler med oss har gitt uttrykk for at de vil bevare nettnøytraliteten. De eneste vi ikke har hatt kontakt med i utarbeidelsen av disse prinsippene er akademia, forklarer han til Teknofil.


Willy Jensen samarbeider med bransjen for å sikre ditt nett.

Selv har han liten tro på at nettet verken vil være fullt eller bli radikalt omorganisert tjenestemessig i 2012 slik I Power mener. Han tror derimot den teknologiske utviklingen vil ta seg av dette.

- I 2012 regner jeg med at nettet har utviklet seg slik at de tjenester det i dag fryktes for at vil overstrømme nettet, ikke vil skape problemer, forklarer Jensen.

Ingenting er gratis
Derimot mener han slett ikke at bruk av nettet bør bli gratis. Han mener en slik holdning skaper problemer for debatten.

- Mange aktivister og akademikere anser fri tilgang til nettet og nettjenester som et naturlig prinsipp. Men å forvente at du kan bruke nettet gratis blir feil tankegang, forklarer Jensen.

Med andre ord betyr det at innholdsleverandørene kan kreve en pris av deg for å ta i bruk dine tjenester og nettleverandørene kan fritt øke prisen for din tilgang. Penger må til for å holde strukturen i gang.

Men å nekte deg tilgang til visse nettsider vil nettleverandørene vanskelig kunne gjennomføre om det ikke er snakk om kriminelt innhold.

På dette området sier Jensen at Norge er samstemte med resten av Europa. Også her anser de det som viktig at nettnøytraliteten holdes.

Noe grunnlag for å nedfelle lover og regler for å holde på nettnøytraliteten ser Jensen foreløpig ingen grunn til å innføre.

Så spørs det da om Jensen har rett i å stole på teleselskapene, eller om Telenor og andre norske nettleverandører er med i en verdensomspennende konspirasjon.

Selv håper vi på det første.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen