– Ikke ta bilder av barna med mobilen!

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Erik Faarlund er ansvarlig redaktør for Akam.no.
Erik Faarlund er redaktør for Akam.no.

Kan en mobiltelefon erstatte et billig kompaktkamera, eller er mobilkameraet fortsatt et leketøy? Dette er temaet for fredagens nettmøte.

Vi inviterte kameraguru og redaktør i Akam.no, Erik Faarlund, til å svare på dine kameraspørsmål. Faarlund vet det meste om kamerateknikk, og hva som skiller et mobilkamera fra et vanlig kamera.

Hva betyr megapiksler?

Har du for eksempel lurt på hvorfor det er så vanskelig å ta bilder med en mobiltelefon når det er lite lys, eller hvordan du tar best mulig bilder med telefonen din? Og hva har antall megapiksler egentlig å si?

Nettmøtet er nå avsluttet. Svarene ser du under.

 1. Hvor lenge?

  Spørsmål fra Henrik SLK:

  Jeg driver selv med foto, men lurer på når det kommer en mobiltelefon med et respektabelt kamera? Kanskje fremtiden er mobil i et micro four:thirds kamera?

  Svar:

  Hei Henrik

  Det kommer nok helt an på hva du mener med et respektabelt kamera.

  Hvis du mener et kamera som er like bra som samtidige kompaktkameraer, skjer det antakelig aldri.

  Men til en del bruk er dagens mobilkameraer helt greie, så det kommer i stor grad an på dine behov.Som all-round-kamera er det ennå ikke bra nok. Der mangler det fortsatt en god del på ganske mange områder.

  Problemet er selvfølgelig at etter hvert som vi ser hva kompaktkameraer, og ikke minst speilreflekskameraer kan gjøre, hever vi lista for hva vi forventer av mobiltelefonen, og dermed vil mobilkameraet fortsette å bli hengende etter.

  Hvor vidt man får telefoner innebygd i kameraer kommer jo an på hva folk prioriterer. Et godt kamera tar større plass, og da må du alltid bære med deg mer, selv om du bare trenger telefonen. I dag er markedet helt klart på at det ønsker liten vekt og størrelse, og dermed kommer det ikke telefon i kameraene med det første.

  Besvart: 13. nov. 2008 14:28
 2. Større bildebrikke?

  Spørsmål fra Petter:

  Er ikke den lille bildebrikken en av hovedgrunnene til de dårlige bildene? Vil ikke da et kamera på 3-5 megapiksler bli en del bedre enn et på 8, hvis produsenten prøver å forbedre kvaliteten i stedet for oppløsningen?

  Svar:

  Heisann Petter.

  Jo større bildebrikken er, jo mer lys fanges inn, og jo mer informasjon får kameraet å jobbe med. Vi ser at det er stor forskjell på kvaliteten på hver piksel, avhengig av hvor mye lys de får. Det betyr at jo flere piksler du skal ha inn på et lite område, jo mindre lys får hver piksel. Det betyr mer støy, dårligere farger, dårligere kontrastforhold og dårligere detaljgjengivelse. Dette er det fysiske lover som bestemmer.

  Det betyr at hvis brikkestørrelsen er den samme, så vil hver piksel på et kamera med 5 megapiksler ha høyere kvalitet enn på et kamera med 8 megapiksler. Men 8 megapiksler vil likevel gi flere detaljer.

  Så er spørsmålet hvor mange detaljer du trenger. Dersom du bare skal se bildene på en dataskjerm eller skrive ut i 10x15cm, trenger du ikke mer enn 2 megapiksler. Skal du ha utskrift i A4 bør du opp i 5 megapiksler. Større enn det ville jeg ikke skrevet ut bilde fra mobiltelefon, da det stiller store krav til optikk og annet.

  Grunnen til at det kommer mobilkameraer med 8 megapiksler er rett og slett fordi kjøperne tror det er ensbetydende med høyere bildekvalitet. Men, som du helt korrekt hevder, så er det ikke det i de aller fleste tilfeller.

  Her finner du en artikkel om akkurat dette:

  http://www.akam.no/artikler/hva_er_best-_6_eller_12_megapiksler/49438">http://www.akam.no/artikler/hva_er_best-_6_eller_12_megapiksler/49438

  Det hadde vært mulig å bedre kvaliteten på mobilkameraet hvis man hadde lavere oppløsning. Det ville gitt større piksler, og krevd mindre av optikken.

  Besvart: 13. nov. 2008 14:37
 3. Sensorstørrelse.

  Spørsmål fra Kjetil Høiby:

  Skalerer den estetiske kvaliteten ved en ferdig papirkopi som noen kaller "filmfølelse" eller 3D-effekt (som for meg betyr en blanding av detaljrikdom/mikrokontrast, dybdeskarphet og tonalitet) med sensorstørrelse i en sånn grad at de som har det minste grad av trenet øye alltid vil finne mobiltelefonbilder (slik vi kjenner dem nå, men ekstremt små sensorer) underlegne i gjennomsnittlig store bildeforstørrelser? (nettopp fordi mobilbildene vil være forstørret mer i forhold til sensorstørrelsen..)

  Jeg synes bare å ane et mønster i den evige sensorstørrelsedebatten i sonene mellom mobil og kompaktkamera, kompakt og dSLR med 4/3, 4/3 og APS-C, APS-C og 35mm, osv..

  Svar:

  Hei Kjetil.

  Bildekvalitet er relativt proporsjonal med brikkestørrelsen. Det betyr at jo mer du krymper bildebrikken (sensoren), jo lavere blir kvaliteten. På små utskrifter av en del motiver, er det ikke nødvendigvis så lett å se denne forskjellen. Men det er også andre egenskaper ved en liten bildebrikke. Som du nevner har det en innvirkning på dybdeskarpheten i bildet (hvor stor del av bildet som er i fokus).

  Jo mindre bildebrikken er, jo kortere brennvidder bruker man på optikken, og det gir større dybdeskarphet - Mer av det som ligger foran og bak det du fokuserer på vil være skarpt. Noen ønsker det, andre ønsker det ikke. Har du større bildebrikke kan du i stor grad kontrollere dette selv.

  Besvart: 13. nov. 2008 15:01
 4. Bildebrikke

  Spørsmål fra Roger:

  Hva er det som gjør en bildebrikke bra eller ei?

  Svar:

  Kort sagt er det tre hovedelementer som skiller bildebrikker fra hverandre:
  - (termisk) egenstøy i bildebrikkeen er fullstendig unngåelig - eneste måte å redusere det på er å bruke renere/bedre materialer (og der er man i dag veldig nær den fysiske grensen for silisium, så andre materialer må snart tas i bruk) eller en fysisk større bildebrikke slik at man får sterkere signaler å jobbe med.
  - fargeresponsen til hver pixel, inkludert alt produsenten har lagt foran av filtre og mikroprismer etc.
  - signalbehandling i hardware fra brikkeoverflaten til digitale rådata behandles anser jeg her som en del av brikken, og er av svært stor betydning for det ferdige resultatet. Jo mindre bildebrikke, jo viktigere er det at signalet ivaretas på en god måte *hele* tiden.

  Det er de to siste punktene produsentene kan jobbe mest med, og særlig det aller siste. Sampling og digitalisering er noe som kan forbedres ennå, og særlig på små bildebrikker kan det introduseres store feil her som oppfattes som støy senere i systemet. Mye fordi ikke bare bildebrikken må være liten, men også elektronikken rundt. Har man plass til bedre samplere og diskretiseringsenheter, kan man få en liten brikke til å yte bedre også - men da har man også plass til større bildebrikke...

  Besvart: 14. nov. 2008 13:04
 5. Lg kc910

  Spørsmål fra Rohit:

  Har sett bilder av den og det var sikkelig WOW!
  Men hvorfor mener du mobil kamera ikke er så bra'e? og hva er megapixel for noe.. Har det en stor rolle i mobilen?

  Svar:

  Megapiksel betyr ”millioner bildepunkter”. Det betyr at et kamera med 5 megapiksler tar bilder som består av 5 millioner punkter.

  Grunnen til at mobilkameraene ikke er så gode er fordi man har måttet gjøre alt så utrolig smått, for å få plass i telefonen. I motsetning til elektronikk, som i stor grad blir bedre, jo mindre den er, er alt som har med lys å gjøre avhengig av litt størrelse, for å få nok lys. I tillegg krever store digitale bilder en del prosessorkraft for å bli bra. Det er ogås en utfordring i telefonene.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:05
 6. Bedre kvalitet på gamlere mobil

  Spørsmål fra Patrick J. Toreki:

  Hei, har en W910i mobil.
  Har vært fornøyd med alle sony ericson walkman telefonenen jeg har hatt til nå, men kameraet på denne er HELT elendig.
  Har en tidligere mobil med 1 megapixel kamera, Bildene den tar blir mye bedre, Hvorfor?

  Svar:

  Det kommer helt an på hvordan du vurderer bildekvalitet, og hvor du ser på bildene. I en ny telefon, med mange megapiksler, vil du få flere detaljer, men dersom du bare ser på bildene på web, så trenger du ofte ikke mer enn 1 megapiksel, og da vil alt over det være bortkastet. Når du har lavere oppløsning, vil hver piksel fange mer lys, og det vil normalt gi et bedre bilde.

  Nå er det en rivende utvikling på dette området, så nyere kameraer gir generelt bedre resultat enn eldre, men dersom produsenten bare er oppsatt på å øke antallet megapiksler, så vil dette fort gå utover bildekvaliteten dersom man ikke trenger oppløsningen.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:05
 7. ti år

  Spørsmål fra Øyvind:

  Hvor er mobilkameraer om ti år?

  Svar:

  Dette er et svært godt spørsmål, som er meget vanskelig å svare på. Hvis man ser hvor langt vanlige digitalkamaeraer har kommet på 10 å, kan man få en indikasjon på hvor langt man kommer, og dermed se hva man kan få til.

  Men det kommer også an på hva kjøperne ønsker seg. I dag er kjøperne stort sett ute etter flere megapiksler (min telefon har flere megapiksler enn din). Hvis det fortsetter, kan vi ikke forvente veldig mye bedre bildekvalitet.

  Produsentene må fokusere på bedre optikk, raskere respons og bedre betjening. Mye av utviklingen som skjer på kompaktkameraer kan overføres direkte til mobiltelefoner, og dermed får man bedret bildebrikkene og signalbehandlingen uten å måtte forske spesifikt på dette for mobilkameraene.

  Jeg ser for meg at vi kan ha en bildekvalitet og funksjonalitet tilsvarende et kompaktkamera i dag. Men så kan man bare drømme om hvor kompaktkameraene er om 10 år.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:06
 8. Mer om sensorstørrelse / megapixel

  Spørsmål fra Jon Vidar:

  Forstår jeg ditt svar til Petter slik at dersom man ønsker å bruke et bilde kun på skjerm, vil et bilde tatt direkte i f.eks 1 megapixel være bedre enn et bilde på f.eks 8 megapixel som senere krympes? (Tenker ikke på filstørrelse og tap ved ny lagring, men det du skriver om mere lys inn per pixel.)

  Kan du utdype det mer? Du sier forskjellen på kvalitet er stor på hver pixel. Har du noe billedeksempler?

  Svar:

  Dette er teknisk litt komplisert, men jeg skal forsøke. Det vil normalt være litt mellomrom mellom pikslene, så jo flere piksler du har, jo flere mellomrom får du, og jo mindre lys får du samlet. Dersom du har høyere oppløsning, og skal nedskalere, krever det også en del prosesseringskraft.

  Flere megapiksler betyr også mer signalgang og mer forsterkning av signalet. Det vil generere mer støy.

  Til gjengjeld får du normalt mer detaljer med et bilde nedskalert til for eksempel 1 megapiksel enn du får med et bilde som er 1 megapiksel i utgangspunktet.

  Så hvis man nedskalerer bildet til 1 megapiksel etter at det er tatt, og man har en brikke som fanger lys over hele brikkens areal, så vil man i teorien få et bilde med litt mer detaljer, og litt mer støy enn ett som har 1 megapiksel i utgangspunktet.

  Se også denne artikkelen: http://www.akam.no/artikler/hva_er_best-_6_eller_12_megapiksler/49438">http://www.akam.no/artikler/hva_er_best-_6_eller_12_megapiksler/49438

  Besvart: 14. nov. 2008 13:06
 9. Alle alle er elendige!

  Spørsmål fra Robert:

  Hei!

  Jeg har en Nokia N82 med 5 megapiksler og god blitz, dette kameraet er veldig bra. Tar bilder i fantastisk oppløsning og kan lett sende de inn til en foto butikk og lage plakater av de om ønskelig. Så alle mobilkamera er ikke elendig, selv om mulig majoriteten av de er det. Kanskje ikke et spørsmål, men synes jeg måtte kommentere dette!

  Svar:

  Hei Robert.

  Flott at du er fornøyd med kameraet i telefonen din.
  Hvilken størrelse man kan forstørre bildet til kommer i stor grad an på hvilken avstand bildet skal betraktes fra, og hvor trente øyne som skal se på bildene.

  Jeg, som har som jobb å vurdere bildekvalitet, stiller nok andre krav enn folk flest. Men jeg ville være forsiktig med å forstørre noe bilde på 5 megapiksler til særlig over A4.

  Det kommer naturligvis også an på motivet. Dersom det er et bilde tatt utendørs i godt lys, blir resultatet relativt sett mye bedre enn på innebilder eller bilder tatt i svakere lys, sammenliknet med kompaktkameraer.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:07
 10. Samsung kamera vs nokia og sony eric.

  Spørsmål fra Jens Frengen:

  Har hatt kun Samsung telefoner i flere år, men disse tar dårligere bilder enn nokia og sony ericsson i samme prisklasse virker det som.
  Kan det ha vært tilfelle dem siste årene med Samsung?

  Hvis dette er tilfelle er det vel ingen grunn til att dette fortsatt bør være tilfelle?

  Svar:

  Jeg har ikke gjort noen nylig sammenlikning av kameraene på telefoner av disse merkene, men både Sony og Samsung lager kompaktkameraer og speilreflekskameraer, og har mye kompetanse på fotoområdet. Nokia må kjøpe dette fra andre, og da kommer det an på hvem de kjøper det fra.

  Generelt er nok dette mer politikk som bestemmes av markeds-folka, heller enn et teknologisk spørsmål. Derfor kan det fort endre seg, og det er også forskjellig fra modell til modell.

  Sony Ericsson fokuserer jo voldsomt på dette med kameraet, og putter inn masse kjekke funksjoner, og hevder de har god optikk. Jeg vil ikke uttale meg om det, siden jeg ikke har gjort noen tester som sammenlikner.

  Her er noen andres test, som du kan ta en kikk på: http://www.gsmarena.com/8_megapixel_grand_shootout-review-296.php">http://www.gsmarena.com/8_megapixel_grand_shootout-review-296.php

  Besvart: 14. nov. 2008 13:08
 11. Lg kc910

  Spørsmål fra Andreas:

  Vil kameraet på lg kc910 bli noe bra? bare til å ta bilder til vanlige bilder på fritiden, skal ikke at noen super bilder, men kan være greit at de kan printes ut i a4 format....

  Takker for svar!

  Svar:

  Et generelt problem med mobilkameraer er at grensesnittet er krunglete, responstiden er lang og egenskapene i svakt lys er svært moderate. Det betyr at et mobilkamera ikke egner seg spesielt godt til generell bruk.

  Dersom du kjenner kameraets begrensnigner, kan du ta utrolig flotte bilder med det, men jeg vil ikke anbefale det som eneste kamera.

  Det er utrolig kjekt med mobilkamera når du ikke vil bære på noe annet, og en situasjon plutselig dukker opp. Men hvis du skal ta bilder som du ønsker å henge på veggen, eller som skal være minner for resten av livet, vil jeg på det sterkeste anbefale et dedikert kamera.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:09
 12. Størrelse på fil

  Spørsmål fra Håkon:

  Hva er det i hovedsak som bestemmer størrelse på en bildefil. Er de mp. ? Og er dess støre bildefil dess bedre kvalitet?

  Svar:
  Størrelsen på filene som kommer ut av telefonen din, bestemmes dette i hovedsak av to faktorer, antallet megapiksler, og hvor hardt bildet komprimeres. Bildene er i JPEG-format, og det er et komprimert format som tar bort data som øyet likevel ikke så lett oppfatter. Men dersom bildet komprimeres for mye, er det likevel lett å se. Vi kan derfor si at det er en klar sammenheng mellom bildekvalitet og filstørrelse, selv om det er mange faktorer innen bildekvalitet som ikke påvirker filstørrelsen.
  Besvart: 14. nov. 2008 13:10
 13. Aldri si aldri?

  Spørsmål fra Per Magnus:

  Det blir som oftest hevdet at kameramobiler ikke kan bli like gode som et samtidig dedikert kamera. Trenger det egentlig være slik?

  Er det ikke mulig (eller sannsynlig) at f.eks. Samsung vil finne på å rett og slett bygge inn en telefon i et kamera? Om ikke mer enn som en jippo? Jeg tror faktisk at vi vil se et slik produkt, der det gås på kompromiss med størrelsen. For mange er villige til å bruke en større telefon for å oppnå en anstendig bildekvalitet. Den telefonen jeg bærer på kunne utmerket godt ha inneholdt en vanlig kompaktsensor, og en skarp 5mm bør ikke være en heksekunst å konstruere.

  Jeg er derfor en behersket optimist i min tro på at slike alternativer vil kunne finnes i fremtiden.

  Vi kommer neppe til å se en G10 vi kan ringe med, men før eller siden tror jeg vi kan forvente oss noe i Ixus-klassen. Det er ikke mer enn et år siden vi så på slr-sensor i liten kropp som en ønskedrøm. Nå er det realitet med mFT. Jeg tror ikke jeg er en urealistisk drømmer når jeg forventer at noen også tar opp hansken mtp en skikkelig kameramobil.

  Og spørsmålet? Eh, det blir vel enkelt og greit om du tror jeg er for optimistisk i mine tanker om å få en telefon som faktisk kan fungere som "seriøst" fotografisk verktøy? Og ønsker ikke du også deg en slik telefon, eller er du for purist til å personlig verdsette et slik produkt?

  Svar:

  Du har helt rett. Så lenge man lager kameraet etter de samme kvalitetskriterier som på et kompaktkamera, så kan det bli like bra. Så hvis markedet ønsker seg en telefon som er så stor som et kamera, så kan det sikkert komme. Men da er også noe av hensikten borte, for da hadde det vært bedre for de fleste å ha et kamera utenom.
  Besvart: 14. nov. 2008 13:11
 14. Mobil 8megapiksler VS 4år gammelt digital camra?

  Spørsmål fra oddeman:  Er nå dagen mobiler på 8megapiksler på høyde med et 4år gammelt digital camra 5megapixler???

  Svar:

  Jeg kan ikke gjøre noen helt direkte sammenlikninger nå, for jeg har hjemmekontor, og dermed ikke tilgang på alle testbilder. Men Jeg har sett på noen bilder fra kameraer vi testet i 2004, og kan si at de kompaktkameraene med under gjennomsnittet bildekvalitet er sammenliknbare med dagens mobiltelefoner. De kameraene som den gangen hadde høy bildekvalitet er bedre enn dagens telefoner.

  Men det er nok ikke feil å si at bildekvaliteten på gode mobilkameraer i dag, ligger omtrent på 2004-nivå.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:12
 15. LG kc910 VS SE C905

  Spørsmål fra Stein Arne Hansen:

  Spørsmål til Marius. Har du sett bilder tatt med kc910, sånn at du vet om kameraet er ca like bra som det på C905. Blir det sammenlikning i mellom disse 2 telefonene når testen til kc910 kommer, siden de er i samme prisklasse, og begge er nye kameramobiler.

  Svar:
  Hei Stein Arne.
  Jeg har sett noen bilder ja. Vi kommer til å kjøre en sammenligning av flere kameratelefoner når vi får inn KC910.
  I mellomtiden kan du ta en titt på GSM Arenas sammenligningstest:
  http://www.gsmarena.com/8_megapixel_grand_shootout-review-296.php

  Mvh
  Marius Valle
  Amobil.no
  Besvart: 14. nov. 2008 13:12
 16. Kamera med mobil

  Spørsmål fra Christian:

  Tror du det er overhengende fare for at noen tar initiativet og lanserer et kamera med mobil?

  Svar:

  Nei. En mobiltelefon er så liten, at det er ikke noe ekstra drass å ha med seg. Derfor er det lite poeng i å ha det innebygd i kameraet. Det er relativt få av oss som alltid har med oss et kompaktkamera, mens vi alle har med mobiltelefon alltid. Så det vil kun være de som i dag alltid har med seg kompaktkamera som vil ha glede av en slik løsning. Det markedet tror jeg er for lite.

  Det er mulig noen lanserer det litt for moro skyld, eller for å se om det kan slå an, meg jeg tror ikke det blir noen slager.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:13
 17. Hva er spesielt med Carl Zeiss?

  Spørsmål fra Jo Are Landstad:

  Hei! Hva er spesielt med Carl Zeiss kamera som mange Nokia N telefoner har?

  Svar:

  Carl Zeiss er en av verdens eldste produsenter av optikk. De har en lang historie som kompromissløs kvalitetsprodusent, og har derfor en høy stjerne blant fotoentusiaster.

  Sony har inngått avtale med dem om å levere optikken til kameraene deres og mobilkameraene. Men egentlig er det ikke Carl Zeiss som lager dem. De lages antakelig av Sony, men produksjonen blir kontrollert av en representant fra Carl Zeiss. Sony gjør dette for å gi et signal om høy optisk kvalitet, og det kan være at denne optikken er noe bedre enn de andres. Men i de lavere prissegmentene er prisene så viktige at det aldri vil være super optikk i kameraene. Virkelig god optikk er fortsatt svært dyr å lage, og jo flere megapiksler du skal ha på et lite område, jo mer krever det av optikken.

  Som svar på spørsmålet ditt kan jeg derfor si at det nok ikke er så mye som er spesielt med Carls Zeiss-optikk på mobiltelefoner, men det høres fint ut.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:13
 18. Små kompaktkameraer versus mobiler

  Spørsmål fra Morten Holthe:

  De siste årene har det kommet flere og flere ultrakompakte digitalkameraer der blant annet Casio sin Exilim S-serie og Sonys T-serie har ledet ann med slanke kameraer. Det ser jo ut som at man faktisk klarer å presse en brukbar sensorstørrelse (selv om den høye oppløsningen ødelegger en del) inn i syltynne kameraer og få brukbare bilder med disse. I tillegg har Sony klart å presse inn 4x optisk zoom i de nyeste i T-serien. Jeg lurer da på om det finnes en grunn til at mobilprodusentene ikke klarer det samme? Er det fordi de mangler den samme kunnskapen som kameraprodusentene har, eller finnes det andre fysiske begrensninger som gjør at det ikke lar seg gjøre å putte kameradelen på et slankt kompaktkamera inn i en halvstor mobiltelefon? Hva tror du eventuelt må til for at en mobil skal klare å oppnå samme bildekvalitet som et middels godt kompaktkamera i 2000 kroners-klassen klarer i dag?

  Svar:

  Jeg har ikke fått informasjon om den faktiske brikkestørrelsen på mobiltelefoner i dag. Men noen søk jeg har gjort, tilsier at den er ca 1/4 av arealet av brikken på et lite kompaktkamera. Det betyr at det samler bare 1/4 av lyset, og dermed har man langt mindre informasjon å jobbe med.

  De små, slanke kompaktkameraene har enten et objektiv som kommer ut når du slår det på, så det ikke er så slankt lenger (Casio S-serie) eller et objektiv som ligger innover på langs av kameraet, som tar plass i høyden og lengden (Sony T-serie).

  Siden høyden og bredden på kompaktkameraene er større enn på mobiltelefoner, og man ikke trenger plass til telfondelen, har man mulighet til å "brette sammen" optikken på denne måten. Gjør man det i en telefon, må den bli en god del større enn i dag.

  Det er ikke fordi produsentene ikke klarer det. Kameraet i Sony Ericssons telefoner lages jo av Sony. Samsung har jo også kameraproduksjon.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:14
 19. Kamerateknologi fra Asia

  Spørsmål fra Secondarykid:

  Hvorfor har ikke det kommet samme teknologi i mobilkamera lik de som kommer ut i Asia. Nevner i fleng Samsung, LG, Sharp (900-serie), Casio, Pantech og mer ekslusive XCute modeller + I-Mobile 902 (basert over ett sony kamera)(http://www.siamphone.com/catalog/imobile/main.htm). Kan nevne at Samsungs SCH B600 (http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6849.html) som er fra 2006 og har en oppløsning på 10 mpx, har en bildebrikke som er betydelig større enn samsung og SE sine bildebrikker i 8 mpx-klassen + at den har en betydelig bedre opptikk. Når produsentene ser at noe går riktig vei, hvorfor ikke lansere det til vesten også. Flere av disse produsentene nevnt ovenfor har fått mye skryt for sin bildebehandling, brikke, opptikk osv. Og da spesielt Casio, Sharp og I-mobile. Får vi noen gang en mulighet for å få en slik teknologi til mobiler som lanseres til "vesten" i de neste ... tja, 20-30 årene?

  Svar:

  Det er et ganske pussig fenomen, at Japan har en del slikt, som aldri kommer til Europa. Nå skal det sies at japanere er enda mer teknologikåte enn oss nordmenn, og de har et langt større marked.

  En del av de spesielle japanske modellene er ganske sære, og markedsavdelinger rundt omkring har nok vedtatt at de ikke vil slå an her. Derfor kommer de ikke.

  Japanere er også glade for å få noe som andre ikke får, fra sine japanske selskaper. De gir dem en lojalitet som selskapene trenger.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:15
 20. Hvorfor putte på med megapixler?

  Spørsmål fra Simen:

  Har en mobil med 5mp. Skal vistnok være en kameratelefon. Så når du ser på linsa bak på telefonen er den knøtt liten. Hvorfor lager ikke produsentene større linser som fanger mer lys og får mer bredde i bildene?

  Er det virkelig så dyrt å ha større linse enn å putte på flere megapixler?

  Og hvis det er sant som jeg har hørt, at det er linsa som er viktig, hvorfor putter de da bare på med megapixler?

  Håper du svarer (:

  Svar:

  Større objektiv hjelper ikke så veldig mye med mindre man også har større bildebrikke. Da vil hele konstruksjonen ta større plass, og du får en større, tyngre og dyrere telefon. Det er ikke noe teknologisk i veien for det, men produsenten mener at det vil selge mindre.

  Grunnen til at de heller pøser på med megapiksler er fordi det er lett å selge, og alt for mange kjøpere regner det som et mål på bildekvalitet. Det er helt naturlig å anta at 8 megapiksler er bedre enn 5, og da er det lettere å selge inn det enn "Det er svært god optikk og en god bildebrikke, som riktignok gjør telefonen større, tyngre og dyrere, men du får bedre bilder av det, selv om det er bare 5 megapiksler".

  Besvart: 14. nov. 2008 13:15
 21. Når kommer de nye linsene?

  Spørsmål fra malvado:

  Hørte mye snakk om at det skulle komme nye linser til kameramobilene som hadde væske i seg og på denne måten gjorde optikken langt bedre (ved å justere på denne fikk man zoomet feks) men etter dette så har det gått en god stund og ingenting har skjedd. Har du kanskje noen formening om når de kommer?

  Hva annet tror du det kan være kjekt å vente på med tanke på bedre bilder? Hvilke teknologier blir det snakk om?

  Svar:

  Her må jeg i stor grad melde pass. Da vi hørte om dette for en 4 års tid siden, så man for seg at dette kom allerede i 2005. Det gjorde det ikke. Det finnes kommersielle produkter der ute, for eksempel fra Variotpic.

  Min teori er at de er for dyre i forhold til kvaliteten. Dessverre er det sånn at bildekvalitet, fokushastighet og slikt ikke står først på prioriteringslisten i mobilkamearer, og dermed kan ikke produsenten bruke ekstra penger på en flytende linse, hvis det ikke gir fordeler i størrelse, vekt eller pris.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:16
 22. Carl Zeiss?

  Spørsmål fra Mats Hole:

  Noen mobiltelefoner har fått egen kamera-teknologi fra Carl Zeiss, i mitt tilfelle Nokia n82. Jeg har brukt telefonen i et år nå, og jeg kan foreløpig ikke tenke meg å bytte inn mobilen med et kompakt-kamera og en annen telefon. Holder på en del med mobiltelefoner i hverdagen i forbindelse med jobb, og jeg kan ikke si at noen andre mobiltelefoner har noe å stille opp med, med unntak av Sony c905. Mitt spørsmål er rett og slett; hva gjør Carl Zeiss med kameraet?

  Svar:
  Hei Mats.
  Carl Zeiss produserer kun optikken i kameraet - ikke selve kamerasensoren.
  Mer info hos Carl Zeiss:
  http://www.zeiss.de/C12567A8003B58B9/Contents-Frame/5CE56D2F786D400EC125711500407BC3

  Mvh
  Marius Valle
  Amobil.no
  Besvart: 14. nov. 2008 13:16
 23. Trenger ett par tips for ett kamera!

  Spørsmål fra Tore Andre!:

  Hei sann!

  Har du sett/prøvd/testet eller sett bilder som er tatt med en mobil-telefon og som du mener er noe av det bedre? I så fall hvilken modell?

  Jeg er ofte på tur ute i skogen, og når jeg er oppe på en topp så har jeg tenkt mange ganger at det hadde vært morro og hatt med meg ett kamera for og ta ett bilde.. Men har ikke peiling på hva jeg skal kjøpe.. Mobiltelefon med kamera, vanlig kompakt kamera eller investere i ett speilrefleks-kamera.. Hva er det jeg bør se etter på ett kamera for og ta gode utendørs bilder?

  Takk for svar!

  Svar:

  Her var det mye på en gang. Svaret kommer egentlig an på hvor mye du vil betale, hvor mye du vil bære på og hvilket ambisjonsnivå du har.

  En mobiltelefon er fint til en del ting - ta bilder av ting som dukker opp når du minst venter det, ta bilder av stillestående motiver utendørs i godt lys, eller bruke som verktøy for kunstneriske uttrykk.

  Et kompaktkamera kan du fint bruke som generelt kamera til å ta bilder av omtrent alt. Det er lite, lett og rimelig, og resultatene blir tilfredsstillende for de fleste.

  Et speilreflekskamera vil kunne gjøre "alt", gi deg den ypperste bildekvaliteten, største fleksibiliteten og gi deg størst sjanse for å fange det motivet du ønsker. Men det er stort, tungt, og koster mer enn de andre.

  Så det blir opp til deg hva du ønsker. Hvis du ikke vet hva du trenger, ville jeg nok prøvd meg med et kompaktkamera først. Det gir en bra fotograferingsopplevelse og bra resultater uten at du må betale skjorta eller bære deg skakk. Hvis det blir for lite, så kan du kjøpe speilrefleks senere.

  Et kamera i mobiltelefonen er alltid kjekt å ha, men ikke bruk det til å ta bilder av minner du vil ha resten av livet.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:17
 24. hva må gjøres?

  Spørsmål fra mr jomac:

  hva må gjøres for at forbrukerne OG produsentene skal skjønne at bildebrikken til kameraet er avgjørende? en mobil med 10mpix og elendig bildebrikke kan bli slått lett av en mobil med 2mpix og bra bildebrikke. er vel få som bruker mobilkameraet til å printe ut bilder i A3/A2..

  så når kan vi forvente at produsentene gjør noe med bildebrikkene? må vi slutte å kjøpe mpix monstrene for at de skal skjønne vi vil ha ordentlige kameraer og ikke elendige bilder?

  Svar:
  Dette er det markedet som bestemmer. Så lenge folk tror at flere megapiksler automatisk gir bedre bilder, så vil man fortsette å øke oppløsningen så lenge det er mulig. Skal utviklingen stoppes, må man enten komme til en fysisk begrensing som ikke gjør det praktisk mulig å gå lengre, eller så må et flertall av kjøperne være like kunnskapsrike som dere, og vite at det er andre faktorer som er viktige. Hvis det skjer, så bør det også gå an å lære selgerne dette, slik at man bruker andre mål på kvalitet enn bare antallet megapiksler.
  Besvart: 14. nov. 2008 13:18
 25. Nytt mobilkamera

  Spørsmål fra Glenn W. Olsen:

  Hei,

  Jeg bruker min mobil, Nokia N73, primært til fotoblogging og surfing på tur. Nå er det på tide og bytte den ut.

  SE C905 fremstår som markedets dessidert beste kameramobil idag. Eller? Finnes det alternativer?

  Kunne tenkt meg og prøvd en Windows Mobile telefon, men finner ikke noen med bra kamera!?

  Svar:
  Hei Glenn.
  Kamera ser ikke ut til å ha vært høyeste prioritet hos produsenter av Windows Mobile-telefoner. Det finnes enkelt og greit ingen Windows-telefoner på det norske markedet som kan måle seg med det beste fra Nokia, Sony Ericsson og de andre store produsentene når det kommer til bildekvalitet.

  Mvh
  Marius Valle
  Amobil.no
  Besvart: 14. nov. 2008 13:18
 26. Utviklingen går fremover

  Spørsmål fra Andreas:

  Når tror du mobilkameraer blir like bra som vanlige kamera eller speilrefleks?

  Svar:

  Aldri.
  Begrensningen i størrelsen på mobiltelefoner, gjør at kompaktkameraer og speilreflekskameraer alltid vil ha en fordel. Hver gang man utvikler en teknologi som gjør mobilkameraene bedre, kan den også benyttes på andre kameraer, og dermed vil de andre kameraene beholde fordelen.

  Det man teoretisk kan se for seg, er at kameraet i mobiltelefonene vil bli god nok, og det er nok mulig å få til. Jeg trodde det skulle ske i 2006, men tok grundig feil, dessverre. Etter å ha lekt litt med SE C905, ser jeg at selv om en del av bildene absolutt holder mål (tatt under gode forhold), så er det vanskelig å endre innstillinger, responstiden er lang, funksjonalitet mangler og så videre.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:19
 27. Zoom

  Spørsmål fra Arne:

  Noen mobiler har digital zoom. Er ikke det ganske dårlig?

  Finnes det mobiler med optisk zoom, eller kommer det i framtida?

  I så fall, hvor mye zoom bør man ha?

  Svar:

  Digital zoom tar bare et utsnitt av bildet, og fjerner det som er rundt. I noen tilfeller vil det også forstørre opp dette utsnittet så resultatet har like mange megapiksler som originalen. Det er en form for juks, siden du ikke egentlig forstørrer opp noe. Du bare beskjærer.

  Optisk zoom gjør jo at et mindre utsnitt treffer bildebrikken og hele brikkens oppløsning brukes til å lage bildet. Det vil gi langt bedre resultat.

  Problemet er at et zoomobjektiv er ganske komplisert, og det er ikke så lett å få lite nok til å passe i en mobiltelefon.

  Jeg har sett zoomobjektiver som ekstrautstyr du kan feste utenpå objektivet på telefonen. Men det vil stikke et par cm ut fra telefonen, og er ikke noe du vil ha på bestandig.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:20
 28. Bilder i helga?

  Spørsmål fra Reidar Nygård:

  Kan du ta noen fine bilder av oss i helga ?

  Svar:

  Det kan jeg sikkert, Reidar. Men siden du er svogeren min, så kan du sikkert spørre om sånt via andre kanaler :-)

  Hvilket kamera synes du jeg skal bruke?

  Besvart: 14. nov. 2008 13:24
 29. Sensor størrelse

  Spørsmål fra Rune Øverås:

  En av hovedårsakene til den dårlige kvaliteten på bildene vil jeg tro er størrelsen på sensoren.
  Er det noen du vet har planer om å fikse dette?

  Svar:
  Skal man fikse det, vi telefonene bli større, tyngre og dyrere. Det spørs om markedet ønsker det. Hvis ikke kommer det nok heller ikke.
  Besvart: 14. nov. 2008 13:25
 30. C905

  Spørsmål fra Mats:

  Hvordan er kameraet på dette vs Nokia n82? Hvordan blir bildene når det er mørkt? Er blitsen kjapp nok? Lang rekkevidde? Hvordan er utløsertiden?

  Har n82 nå, men vurderer å kjøpe c905. Tar mye bilder og vil at de skal være så bra som mulig i a4 str. Og som evt. bakgrunn på pc.

  Takker for svar!

  Svar:

  Dette er kanskje et spørsmål for Marius V. Siden jeg ikke kjenner så godt til N82, tør jeg ikke uttale meg.

  Men jeg har testet C905 litt, og kan si at i mørket blir det mye støy på bildene, men kanskje ikke så mye som jeg har sett på tidligere modeller.

  Jeg har ikke målt hvor rask blitsen er, men den når ikke 2 meter, så den kan kun brukes på nært hold.

  Når du tar et bilde, tar det ca 0,3 sekunder fra du trykker ned knappen, til bildet blir tatt. Dette er omtrent som på N95. Men i likhet med N95, så kommer utløserlyden lenge etterpå. Det betyr at du ikke har mulighet til å vite når bildet blir tatt. Dermed er det også vanskelig å time dette hvis du har et bevegelig motiv.

  Som bakgrunn på PC blir bildene helt fine. Men da bruker du nok ikke mer enn 2 megapiksler, så 8 blir da litt unødvendig. Utskrift i A4 vil jeg begrense til bilder tatt utendørs i godt lys. Jeg har ikke gjort noen slike utskrifter, så jeg tør ikke si eksakt, men har du et trenet øye, vil A4 også kunne være for stort

  Besvart: 14. nov. 2008 13:30
 31. Mobilkamera

  Spørsmål fra Chilli:

  Hva bør man se etter hvis man skal ha en mobil med godt kamera? Hva er det som gjør et godt kamera så godt?

  Svar:

  Problemet med å se etter en telefon med godt kamera, er at det som bestemmer bildekvaliteten er vanskelig å oppgi med tall. Det betyr at det er tester, og ikke minst bilder tatt med kameraet du må vurdere.

  Hvis noen har testet kameraet, bør de også ha lagt ut eksempelbilder tatt med det. Da kan du selv vurdere kvaliteten.

  Jeg kan ikke gi deg noen konkrete råd, dessverre.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:32
 32. Sensor størrelse

  Spørsmål fra Arne Lie:

  Vanlige kamera oppgis med størrelse på CCD/CMOS sensor, som for kompakte kamera er i området 1/1.7" til 1/2.5", mindre jo mere kompakt, men mere støyete som regel. Jeg mistenker mobil-produsentene å benytte mye mindre sensorer. Vet du hva de (Nokia , SE LG etc) anvender?

  Svar:

  Det stemmer at de bruker mindre bildebrikker enn på vanlige kameraer. Jeg har prøvd å få offisiell informasjon om dette fra produsentene, men det har ikke vært så lett.

  Et søk på  nettet tilsier at brikkene er mellom 1/3 tomme og 1/5 tomme. På vanlige kompaktkameraer er de mellom 1/1,6 og 1/2,5 tomme Det betyr at brikkene på telefonene har omtrent 1/4 av arealet av brikkene i et kompaktkamera.

  Speilreflekskameraer har enda mye større brikker enn dette (gjerne 10-15 ganger arealet)

  Besvart: 14. nov. 2008 13:36
 33. Kameralinser

  Spørsmål fra Endre G.:

  Har skjønt at størrelsen på linsa har ganske mye å si-Hvordan påvirker det bildet og vil vi se større kameralinser på mobiltelefonene i fremtiden?

  Svar:
  Objektivet (linsa) har ganske mye å si. Det samme har størrelsen på bildebrikken. Gjør man disse større. gjør man hele telefonen større, tyngre og dyrere. Ønsker vi det?
  Besvart: 14. nov. 2008 13:38
 34. Kjenneteng på god kameratelefon

  Spørsmål fra Morten:

  Hva kjennetegner en god kameratelefon for den jevne bruker. Hva bør jeg tenke på vedr valg av mobilkamera. Tar masse bilder av barna, også video. Ønsker god kvalitet, og hva er tipsene for dette.

  Svar:

  Dette høres kanskje litt bombastisk ut, men ikke bruk mobiltelefonen til å ta bilder av barna!

  En mobiltelefon kan ta bra bilder utendørs i godt lys av stillestående motiver. Det siste gjelder sjelden for barn. Det første gjelder bare av og til for barn.

  Ønsker du gode bilder som minner fra da barna var (ja, nettopp) barn, så bør du bruke et kamera som fungerer godt under flere forhold. Da bør du kjøpe deg et kompaktkamera eller noe enda bedre.

  Den dagen barna ikke er barn lengre, vil du angre når du sitter med et lass med middelmådige bilder. Bruk et par tusen, dra på 150g ekstra vekt, og få gode bilder av ungene dine.

  Jeg kjenner dem ikke, men jeg er sikker på at de fortjener det :-)

  Besvart: 14. nov. 2008 13:41
 35. Elendige mobilkameraer

  Spørsmål fra Rune Eggen:

  Jeg har prøvd diverse mobiler med kamera og må si at jeg er mildt sagt skuffet over disse. Men jeg tror mye ligger i diameteren på linsa, den er jo knapt synlig!
  Har gått helt vekk fra kameramobiler nå, bruker enkel telefon uten nevneverdige finesser.
  Jeg tar ca 3000 bilder årlig og har det siste året brukt Olympus SP-560VZ med 18x optisk zoom og hele Ø28mm linse med vidvinkel. Dette er direkte rått, og jeg ville likt å sett en kameramobil som kan hamle opp med dette! Bildene blir vanvittig bra, særlig innen de to makro-områdene. Nærbilde ned til 1 cm avstand, prøv det med en kameramobil.....

  Kameramobil betegner jeg som nødløsning og knapt nok det!

  Svar:

  Jeg er ganske enig med deg, Rune.

  Har man så stor plass å benytte som i Olympus SP-560UZ, så kan man få til mye. Derfor mener jeg at man generelt bør ha et annet kamera enn det som er i telefonen.

  Men det andre kameraet vil ofte bli liggende igjen hjemme, og ingen bilder er så dårlige som de du aldri får tatt. Derfor er det alltid kjekt med et fungerende kamera på mobiltelefonen. Bruk mobilkameraet når du ikke har med deg et annet kamera, men ta med deg et ordentlig kamera når du tror eller vet at det blir noe å ta bilder av.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:45
 36. Hybrider

  Spørsmål fra Erik:

  Kan vi vente at det kommer dingser som visker ut grensen mellom mobil og kompaktkamera? En mobil vil aldri bli noe speilrefleks, men det finnes jo små kompaktkamera som leverer ganske brukbare bilder.

  Svar:

  Vi vil nok, med tiden, se mobilkameraer som leverer ok bilder i mange situasjoner. Men i tillegg til selve bildekvaliteten er det tungvindt å fotografere med telefonen, det er forsinkelser, vanskeligere å endre innstillinger, ikke så god å holde i, osv.

  Alle disse tingene må gjøres noe med før de erstatter kompaktkameraene. Og når de har gjort noe med dette, har kompaktkameraene blitt enda bedre.

  Om fem år vil nok mange synes at mobilkameraene er gode nok, og bruke dem til all-round-bruk. Ennå er vi et godt stykke unna, og undersøkelser viser at mobiltelefoner ikke spiser av kompaktkameramarkedet.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:47
 37. RAW

  Spørsmål fra Ken Gonzalez:

  Hei!

  Er det noen mobiler som skyter RAW format?

  Svar:

  Ikke det jeg kjenner til.

  RAW er for å kunne hente ut det lille ekstra av bildekvalitet, og gi brukeren større muligheter for etterbehandling. Det er stort sett for de som er ekstra interesserte, og de bruker andre kameraer.

  I tillegg krever RAW stor lagringsplass, og tilsvarende lang lagringstid. Derfor vil det være svært krevende for en liten mobiltelefon å håndtere dette.

  Besvart: 14. nov. 2008 13:50
 38. Benytter mobilkameraene teknikker for å bekjempe støy ved å ta et svart bilde først?

  Spørsmål fra Audun:

  Benytter mobilkameraene teknikker for å bekjempe støy ved å ta et svart bilde først (eller rett etterpå)?
  Fordi støyen er avhengig av temperatur, spenning etc får man jo et svært nøyaktig støybilde som kan benyttes i algoriter for å fjerne støyen fra bildet som taes. Mener Digic prosessorene benytter dette (sikkert en del andre kameraprodusenter også).

  Svar:

  Jeg tør ikke uttale meg skråsikkert om dette, men hvis jeg skal gjette, vil jeg si nei.

  For det første krever det en ekstra eksponering. For at det skal bli nøyaktig, bør den ha samme eksponeringstid som bildet du tar, og det tar som kjent lang tid. Man kan ta et lynraskt bilde først, slik noen kompaktkameraer gjør, men det krever fortsatt mye prosessering, som krever mye strøm, som igjen tapper batteriet fortere.

  Det de antakelig gjør, er at de på fabrikken tar et slikt bilde, og koder støyen man finner der inn i kameraet, så det kan fjerne den mest generelle støyen som normalt oppstår.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:03
 39. k880i i forh til c902i

  Spørsmål fra Ola fra Asker:

  Jeg hadde k800i med 3,2 mp, og var veldig fornøyd med kameraet. I dag har jeg c902 som har 5 mp uten å få bedre bilder, nesten tvert i mot. Kameraet er en vesentlig faktor når jeg velger telefon. Hvordan skal jeg være sikker på å velge det beste når tester viser ulike resultater. Hvilke publikasjoner har de mest pålitelige testene? Er det andre tall eller spesifikasjoner enn mp jeg skal se etter? Største utfordringen med mob kam er at bildene veldig lett blir uskarpe i forh til et vanlig dig kam. Bruker mobkam mye på turer i naturen, og på forhånd takk for svar!

  Svar:

  Det er veldig vanskelig, eller umulg å si, ut fra spesifikasjonene, hvor gode bilder du kan få med et mobilkamera. Derfor er det viktig å lese tester, men som du påpeker, kan tester si motsatte ting.

  Det som er relativt trygt, er hvis testene legger ut eksempelbilder de har tatt. Da kan du selv vurdere. Noen sider har også sammenlikningstester, og da er det enda lettere, for har du flaks, legger de ut eksempelbilder av de samme motivene, tatt med de ulike kameraene.

  Finner du ikke noe slikt, er du i stor grad på egenhånd.

  Hvis et kamera fouserer voldsomt på megapiksler, kan det ofte være en indikasjon på at andre egenskaper ikke er vektlagt så mye. Det er i det hele tatt et stort dilemma dette. De fleste som tester mobiltelefoner tester ikke kameraet slik vi på akam.no tester kompaktkameraer og speilreflekskameraer.

  Men på den annen side - hvis bildekvaliteten er så viktig for deg, bør du kanskje vurdere å skaffe deg et annet kamera i tillegg.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:09
 40. skalering

  Spørsmål fra Kjetil:

  Hei, har forstått at det i all hovudsak størrelsen på bildebrikken som bestemmer bildekvalitet

  qvote: << Jo større bildebrikken er, jo mer lys fanges inn, og jo mer informasjon får kameraet å jobbe med. Vi ser at det er stor forskjell på kvaliteten på hver piksel, avhengig av hvor mye lys de får. Det betyr at jo flere piksler du skal ha inn på et lite område, jo mindre lys får hver piksel. Det betyr mer støy, dårligere farger, dårligere kontrastforhold og dårligere detaljgjengivelse. Dette er det fysiske lover som bestemmer. >>

  Det jeg lurer på er; hva om en på en mobiltelefon, som f.eks, nokia n82 med 5mpx kamera, setter ned oppølsningen på det ferdige bildet fra 5 til 3, vil det da bli mindre støy, bedre farger, bedre kontrast og bedre detaljgjengivelse? Eller vil bildet bare bli skalert ned fra 5 til 3 for å ta mindre plass?

  Svar:

  Hvis du stiller ned oppløsningen, vil du antakelig ikke oppnå så mye bildekvalitetsmessig, dessverre. Det krever ganske avansert behandling av bildet for å skalere det ned og bedre disse egenskapene. Mest sannsynlig benytter kameraet bare færre piksler når det tar bildet.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:11
 41. Heisann!

  Spørsmål fra Håvard Fandrem:

  Når vil den dagen komme at vi ikke har mobilkamera, men kameramobil?

  Hvem bestemmer definisjonen?

  Svar:

  Hvis du ønsker deg en telefon som er litt større enn dagens kompaktkameraer, og det finnes nok andre som også ønsker det, så kommer det.

  Jeg vil heller anbefale en liten mobiltelefon og et dedikert kamera. Da har du friheten til å velge de som passer deg best, og bytte ut en av delene ut å måtte bytte begge. Det vil nok ikke ta mye større plass.

  Det er du og jeg som bestemmer definisjonen, men hvis det først og fremst er et kamera, så er det et mobilkamera. Hvis det først og fremst er en telefon, er det en kameratelefon.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:15
 42. ISO

  Spørsmål fra Richard Hagen:

  Hei!

  Har en k850i og lurer på om det har noe for seg å velge iso-verdi manuelt kontra det å sette denne til automatisk?  Svar:

  Ikke egentlig.

  På vanlige kompaktkameraer har du flere ISO-verdier å velge mellom, og hvis du bruker stativ, som tillater lange lukkertider, kan du bruke lave ISO-verdier.

  Mobiltelefoner har normalt få ISO-verdier å velge mellom, så forskjellene blir mindre, og de har ikke mulighet for å benytte stativ (og ofte ikke lange lukkertider), så det har liten hensikt.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:16
 43. Hvorfor så dårlig sammenlignet med "vanlige"?

  Spørsmål fra Hannah:

  Har merket meg at en dyr mobil med 3,2mpx-8mpx-kamera har betydelig dårligere bilder enn et digitalkamera til en tusenlapp. Hvorfor er det sånn? Bildene blir kornete, delvis uskarpe, og som regel må jeg forandre levels og farger selv i photoshop på mobilbilder og også ofte kontrast. Det er for dårlig.. Har bestemt meg for å ikke ha kameramobil neste gang for det er jo ikke verdt det... eller?

  Svar:

  Grunnen er, som nevnt noen ganger, at alt må være så smått for å få plass i telefonen. Etterbehandlingen av bildene er heller ikke optimal, for det vil kreve mye prosesseringskraft og dermed strøm.

  Mobilkameraene er beregnet til å ta bilder i "nødssituasjoner" når andre kameraer ikke er tilgjengelig, eller for å sende en morsom hilsen til noen andres telefon (og som så bare blir sett på skjermen på telefonen).

  Derfor trenger du et annet kamera for å få bilder av høy kvalitet.

  Besvart: 14. nov. 2008 14:18

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen