– Ikke nok virustiltak

Mobiloperatørene har så smått begynt å sette i gang tiltak for å beskytte mobilbrukere og seg selv mot virusutbrudd. Men i følge antivirusselskapet McAfee kommer ikke operatørene til å ta virustrusselen på alvor før et stort utbrudd har forårsaket alvorlige skader.

Dette forteller Greg Day, sikkerhetskonsulent i McAfee til nettstedet Vnunet.com. Selskapet legger nå planer for hvordan de skal møte fremtidige mobilvirusutbrudd. McAfee mener det beste vil være om operatørene sørger for antivirus på mobiltelefonene.

– Et effektivt mobilvirus er på vei. Kanskje ikke i morgen, i år eller neste år, men det er på vei, sier Day til Vnunet.com. – De fleste operatørene gjør nå klar sine planer for et angrep, og oppdaterer sikkerhetsmaskinvare og -programvare med ting som beskyttelse av MMS-systemene. Men det er usannsynlig at vi vil se en skikkelig investering på håndsettsiden før etter det første virusutbruddet, sier Day.

– Gjelder bare avanserte telefoner
Telenor Mobil tror ikke virus på mobiltelefoner er noe stort problem enda. – Vi har så langt opplevd begrenset spredning av mobiltelefoner, og da bare enkelttilfeller. Vi har erfaring med viruset Commwarrior, som spredte seg via SMS og blåtann, men dette gjelder bare avanserte Symbian-telefoner, sier Arild Johannsen, informasjonssjef i Telenor Mobil til Amobil.

I følge Day er noe av problemet knyttet til økonomi. Han mener at det er åpenbart at operatørene vil sikre sine egne systemer, slik at mobilbrukerne alltid vil kunne bruke mobilnettet, men om telefonene skal sikres, må kanskje kostnaden legges på brukeren.

– Vi la inn filter i SMS-sentralen vår i forbindelse med Commwarrior, sier Johannesen. Likevel tror ikke Telenor at McAfees forslag er aktuelt ennå. – Foreløpig har vi ingen planer om å sende ut antivirusprogrammer til kundene.

Selv om det allerede har blitt laget "konseptvirus", som viser at det i teorien er mulig å lage hissige mobilvirus, har fortsatt ingen virusmakere klart å lage et virus som skader brukerens mobiltelefon nevneverdig.

– Ta forholdsregler
Johannesen tror ikke McAfee er ute etter å mele sin egen kake med utspillet sitt. – Men de tar nok litt godt i når de sier at operatører ikke er forberedt på dette.

Selv om McAfee tror vi er på randen av et alvorlig angrep, mener Telenor at det foreløpig holder å ta noen enkle forholdsregler. – Ikke last ned programvare du ikke kjenner opphavet til, og ikke gå rundt med blåtann aktivert når du ikke bruker det, råder Johannesen.

Du kan lese mer om mobilvirus i artikkelen "– Virusfaren øker".

(Kilder: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen