? Ikke lenger mulig å leve av piratkopiering

Tony begynte å selge piratkopier på 90-tallet, og solgte piratkopier på puber og fra bagasjerommet på bilen sin i Storbritania. Han forteller til Torrentfreak.com at i de dager kunne han selge falske PC-koder og spill for halvparten av det de ville koste i butikken, og likevel tjene penger på det. Han kunne ta 300 kroner for et PlayStation-spill og 200 kroner for en CD med det siste av programvare til PC-er.

- De gikk som hakka møkk, vi klarte ikke å lage nok. Og vi kunne altså tjene 12.000 - 13.000 kroner i uken, forteller han.

Storhetstid

I 2001 leide Tony en fabrikk og hadde tre ansatte for å kopiere CD-er hele døgnet, hver dag. Det gikk bra frem til 2004, men etter det ble det stadig mindre etterspørsel, og til slutt ble det mindre profitt.

I 2005 måtte han stenge. Ingen kjøpte store kvanta lengre. Og han måtte flytte hjem og få kona og søsteren til å brenne CD-er, noe de ikke hadde gjort på årevis. Nå jobber Tony som truckfører og kona har måttet begynne å jobbe igjen.

På grunn av BitTorrent og Limewire

Hva ødela karrieren Tony hadde bygget? Torrents og fildeling, svarer Tony.

- Ni av ti svar jeg får når jeg spør folk hvorfor de ikke kjøper fra meg lenger, er Bittorrent og Limewire. Folk har fått seg PC-er med bredbånd og raske brennere, og det jeg drev med er blitt avleggs.

Andre selskaper bør kanskje tenke på å skifte sine fortetningsmodeller for å ikke ende på samme måte som Tony, i stedet for å skylde alt på piratkopiering og nedlasting, skriver torrentfreak.com, og sikter klart til musikk- og filmbransjen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen