- Ikke kjøp TV-en vår

Elektronikkprodusenten LG kom denne uken ut med en oppsiktsvekkende pressemelding. De advarte norske kunder mot å kjøpe deres TV-er gjennom nettbutikken Pixmania. Apparatene vil ikke fungere med det norske systemet, ifølge LG.

Lydproblemer i Norge
Årsaken til pressemeldingen var at flere TV-modeller fra LG ble parallellimportert av Pixamnia. Det vil si at de tok inn samme produkter i alle land de har nettbutikker. For LG skapte dette et problem da modellene 50PG6500 og 42PG6500 (Plasma) samt 32LG5500, 37LG5500 og 42LG5500 (LCD), var spesiallaget for det franske markedet. I Norge ville kunder oppleve at lyden vil fuske om de kjøpte apparatet meldte LG i sin melding.

- Pixmania nettbutikk har valgt å selge LGs tv-apparater med MPEG4-mottaker som er utviklet for det franske kringkastingssystemet. Husstander i Norge som kobler til noen av de berørte modellene, vil også få problemer, selv om disse landene benytter seg av MPEG4-systemet. Her får de riktignok bilde, men uten lyd siden lydsystemet er forskjellig, skriver LG i advarselen.


LG likte ikke at Pixmania solgte deres produkter.

Problemer med digital mottaker
For LG medførte det store problemer at Pixmania solgte disse apparatene, men en liten sjekk viser at apparatene ikke vil ha problemer med å fungere i Norge. Derimot er det den innebygde digitale mottakeren som skaper problemer.

- Det stemmer at apparatene vil fungere helt fint med en ekstern digital mottaker. Vårt problem er at LG skriver på sine sider at apparatene har innebygd digital mottaker. Når denne ikke fungerer i Norge anser vi denne informasjonen som villedende ovenfor norske kunder. Vi jobber med å utvikle apparater spesiallaget for det norske markedet og bakkenettet her. Det er derfor viktig for oss at informasjonen som kommer ut blir korrekt, forklarer Joakim Örnstig, produktansvarlig for LG i Norden.

Pixmania har etter LGs melding fjernet produktene fra sine nettsider. Derimot ligger det en annen LG-modell ute, 42PG6000. Også denne har digital mottaker står det under tekniske spesifikasjoner, men heller ikke denne mottakeren vil kunne ta inn det norske bakkenettet påpeker Örnstig.


LG 42PG6000 vil virke fint i Norge, men ikke forvent deg å få bilde via den innebygde digitale mottakeren.

- Det er viktig at selgerne er tydelige på dette området, vi ønsker ikke å lure eller villede våre kunder, sier han.

Et lite utbrett problem
Teknofil har tidligere belyst dette problemet hos norske TV-forhandlere. Før var det mange som reklamerte med at deres apparater hadde innebygde digitale mottakere. Få av disse fungerer derimot i Norge. Forbrukerombudet valgte å ta tak i saken da Teknofil gjorde de oppmerksomme på problemet, og de kan melde at dette problemet ikke lenger er prekært etter at temaet kom i fokus.

- Slike TV-er kan uten problemer selges i Norge. Derimot reagerer vi om markedsføringen legger vekt på at TV-ene har innebygde mottakere, når disse ikke fungerer i Norge. Vi foretok en grundig undersøkelse av dette og fant ingenting som var i strid med loven. Vi har heller ikke mottatt noen klager fra forbrukere angående dette, opplyser Petter Ravne Bugten, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerombudet, til Teknofil.


Petter Ravne Bugten har gått gjennom markedsføringer av TV i Norge med igitale mottakere. De fant ingen problemer.

Vil du bytte inn apparatet?
Om du selv har kjøpt en av LG sine apparater i god tro om at den digitale mottakeren skal fungere i Norge, er det fullt mulig å reklamere produktet og heve kjøpet. Men det hjelper lite om du tar direkte kontakt med LG.

- Som vanlig må kjøper i slike tilfeller ta kontakt med stedet de kjøpte produktet fra. Det hjelper lite å reklamere produktet hos oss, sier Örnstig.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen