Dette var alt Motorola klarte å hoste opp under årets viktigste mobilmesse. (Bilde: Motorola)

– Ikke gi opp, Motorola!

KOMMENTAR: Motorola sliter virkelig i motbakke for tiden. Selskapet måtte i fjor gi fra seg posisjonen som verdens nest største mobilprodusent til Samsung. Og det fortsetter utfor stupet.

Selskapets pinlige lansering under årets Mobile world congress i Barcelona lyste av dette. Mens Sony Ericsson viste frem tidenes portefølje, Nokia kom med den mest avanserte telefonen de har laget noen gang og til og med LG klarte å vekke stor begeistring, var alt Motorola klarte å grave frem en resirkulert modell og to direkte stusselige billigmobiler.

Det er så man blir flau på Motorolas vegne, når de stiller på verdens viktigste mobilbegivenhet uten noe interessant å vise frem.

Hvem bryr seg om Motorola?

Det er faktisk så fantastisk liten interesse for hva Motorola driver med at det gikk en hel måned før noen i pressen oppdaget at selskapet hadde evakuert sine Norges-kontorer og flyttet virksomheten sin til Danmark!

Motorola kan forsvinne

Det er en reell mulighet for at Motorola kan gå dukken, og trekke seg ut av mobilmarkedet. Det kanskje ikke akkurat nå, men om Motorola fortsetter slik de har gjort er det lett å se for seg mobilbutikker uten Motorola i hyllene.

Om det skulle gå så langt, reiser det et interessant spørsmål: Hvem 
skal fylle tomrommet? Jeg husker ikke hvem som spådde dette, men for en stund siden var det noen som sa at vi i fremtiden vil ha to store mobilprodusenter, og få knøttsmå. Nokia er selvsagt en av de to, mens Samsung trolig ville blitt den andre.

De som får svi for dette er meg og deg. Når produsentene puster hverandre i nakken presser det frem nyvinninger og lavere priser. Når konkurransen stagnerer, synker også tempoet på utviklingen. Dersom Motorola går dukken er vi helt avhengige av at det kommer en produsent inn og fyller tomrommet.

Dette kan bli for eksempel Sony Ericsson, LG eller en av de andre aktørene som opererer i vestlige land. Men det kan like gjerne skje at for eksempel en kinesisk produsent ser sitt snitt til å gjøre et inntog i Europa og Nord-Amerika.

Ny benq?

Da Benq prøvde dette med oppkjøpet av Siemens gikk det til skogen så det sang etter. Problemet var at de kjøpte en produsent som var på vei utfor stupet. Om et lignende oppkjøp eller samarbeid kommer på plass for Motorola er det ikke så rent liten mulighet for at det vil lide samme skjebne.

For det er ikke mange mobilprodusenter som lager mindre interessante modeller enn Motorola. De har noen Symbian-telefoner som er spennende nok, men hele selskapet oser av liten evne til å tenke nytt.

Derfor hadde det vært spennende om det dukket opp en ny asiatisk produsent med nyskapende produkter og et stort produksjonsapparat i ryggen.

Nå må det skje noe

Vi ønsker virkelig at Motorola snart lanserer noe oppsiktvekkende som folk tenner på. Hvis ikke kan en ny aktør komme og stjele plassen dere. Mister vi Motorola mister vi samtidig noe av nyskapningen i mobilmarkedet. Husk på at Razr satte en ny standard for bransjen for noen år siden.

Ikke gi opp!

Ikke gi opp, Motorola! Selv om vi syns dere har vært skikkelig triste de siste årene, og prøvd å fremstille dere som mer hippe og moderne enn dere er, liker vi dere tross alt enda.

Men da må dere få ut fingeren og lage mobiltelefoner som fremkaller applaus, og ikke gjesp.

Marius Valle er ansvarlig redaktør i Amobil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen