– I dag skal alt være "smart"

Men hvor smarte er dingsene våre egentlig, spør Per Morten Hoff.

Mye er ”Smart” om dagen. Det er lite tvil om hva det nye buzzordet er. Så er bare spørsmålet hvor lenge disse produktene er smarte?

Maskinvare er ikke nok

Verden er merkelig, her har vi ventet på Iphone 5 og så kommer Iphone 4S. Apple-fansen jubler selvsagt, og er - allerede før noen har tatt i smart-telefonen - over seg av begeistring. Aksjekursen derimot fikk seg en tur ned med noen prosent etter lanseringen fordi man hadde forventet mer. Hva da er kanskje et godt spørsmål? Hva vil du savne på den nye 4S? Var tabben å kalle den 4S og ikke 5 som alle trodde?

Er det ikke først og fremst på programvaresiden - eller mer tidsriktig, på app-siden - at våre mobiler nå blir smartere?

TV-er er plutselig også blitt smarte, og skal konkurrere med PC-en. Der må jeg si at de har en lang vei å gå. Fantastisk bilde og flotte funksjoner, men noen konkurrent til PC-en eller  Galaxy eller iPad er det på ingen måte. Ville du hatt en 486 PC i dag og kalt den smart? Svaret er nei. Hastighet er blitt alfa og omega. Derfor er ikke TV-er så veldig smarte i dag.

Men der vi alle kommer til å bli tvunget til å bli smartere – det er i vårt eget hus. I løpet av noen år skal alle hus og leiligheter utstyres med smarte strømavlesere. Såkalt AMS – automatisk måleravlesning. Her kommer det et helt nytt kjempemarked. Ikke bare får alle målerne som kan være relativt enkle til supersmarte, men markedet kommer på applikasjoner som gjør at du kan styre og måle ditt strømforbruk på en helt annen måte.

Helt nye muligheter

Til nå har energiselskapene hatt én konkurransefaktor – pris. Nå kan de etter hvert gi deg som kunde en rekke verdiøkende tjenester. Du kan sitte på kontoret ditt kl 12.00 og få beskjed om at nå er strømmen billigst, og da setter du på vaskemaskinen i huset ditt, eller du slår av varmtvannsberederen fordi prisen ligger høyt. Alle strømdataene skal lagres, og det i seg selv åpner for et gigantisk marked, men veksten vil først og fremst komme på nye løsninger for deg og meg.

Og det er våre smarte telefoner, våre smarte PCér og våre smarte pads som vil bli verktøyet til å kunne kutte strømforbruket i våre hjem drastisk.

IKT-Norge opplever nå svært stor interesse for smart energi fra norske aktører, og det er ikke uten grunn. Her er det gode muligheter for forretning for alle parter, enten man er forbruker, e-komtilbyder, energileverandør, hardwareleverandør, eller programvareutvikler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen