– Hvor enkel er egentlig telefonen din?

Den tradisjonelle mobiltelefonen med fysisk tastatur har på langt nær dødd ut, men har etterhvert havnet i skyggen av mobiler med berøringsfølsomme skjermer.

Når ny teknologi eller nye, profilerte modeller blir annonsert, er det nesten utelukkende snakk om telefoner med en skjerm du kan trykke på. I økende grad er fravær av trykkskjerm forbeholdt de aller billigste telefonene.

Ericsson R380 - en av de første trykkskjermtelefonene.
Ericsson R380 - en av de første trykkskjermtelefonene.
Apple fikk fart på sakene.
Apple fikk fart på sakene.

Veien hit har vært lengre enn mange trodde på forhånd. Det er over ti år siden vi prøvde Ericsson R380, en av de første mobiltelefonene hvor du kunne trykke på skjermen, men overgangen til trykkskjermer var ikke gjort over natten.

Iphone banet vei

Det var først da Apple i 2007 kom på banen med sin Iphone at det ble fart på sakene. Apple skjønte helt fra starten at telefoner som skulle betjenes ved å trykke på skjermen måtte ha helt andre menyer enn en tradisjonell mobiltelefon. Ikke minst var de tidlig ute med å skjønne at folk flest ikke ville knote med en mikroskopisk pekepenn for å bruke telefonen sin. At Iphone helt fra starten har hatt en såkalt kapasitiv skjerm, som reagerer på fjærlett berøring, har derfor vært en viktig faktor for suksessen Iphone er i dag.

Restitive skjermer krever på sin side et fysisk trykk for å reagere, og etterhvert som de kapasitive skjermene kunne konkurrere også på nøyaktighet, har de restitive skjermene havnet helt på sidelinjen.

Google fulgte etter

Google satt naturligvis ikke på sidelinjen og tvinnet tommeltotter, og i 2009 kunne du få kjøpt telefoner som kjørte Googles mobil-operativsystem Android. Store produsenter som HTC, Sony Ericsson og Samsung skjønte at dette var veien å gå for å ta opp konkurransen med Apple, og Android har på kort tid gått fra å være totalt ukjent til å utgjøre en stor del av utvalget i enhver mobilbutikk. Enkle, trykktilpassede menyer og kjapp respons med kapasitive skjermer viste seg å være en suksessoppskrift også her.

Ikke uvesentlig for suksessen til Iphone og Android er tilgangen på ekstra programvare. Akkurat som du neppe ville sett vitsen med å kjøpe en PC dersom utvalget av programmer både var minimalt og vanskelig tilgjengelig, er det mange som ikke vil ha en mobiltelefon hvis ikke favorittspillet er tilgjengelig med et par fingertrykk.

Åpen vs. lukket

En viktig forskjell på Iphone og en hvilken som helst Android-telefon, er åpenheten. Iphone og dets IOS operativsystem er svært lukket, i motsetning til Android, som er basert på åpen kildekode. Dette, sammen med at Iphone naturligvis kun lages av en produsent - Apple, gjør at en Iphone alltid ser ut som en Iphone også i menyene. Med Android kan brukeropplevelsen derimot variere mye fra telefon til telefon.

Akkurat åpenheten kan vise seg å være et tveegget sverd for Android. Der de tidlige Android-telefonene begeistret med sin enkelhet, er mange av dagens modeller preget av at ny funksjonalitet er skvist inn samtidig som produsentene har rukket å sette sitt mer eller mindre vellykkede særpreg på grensesnittet. På nye Android-modeller kan du derfor fort bli overveldet når du tar i bruk din nye telefon. En ting er at hovedmenyen har et stort antall med tildels overlappende funksjoner, men tilpasningsmulighetene er ikke alltid noe å skryte av heller. Når alle ikonene er samlet på samme side, og du heller ikke har mulighet for å sortere ikonene selv eller organisere dem i mapper, sier det seg selv at brukervennligheten må lide.

Iphone hadde lenge en noe mer oversiktlig meny hvor ikonene var spredd over flere sider, men Apple skjønte at dette ikke var tilstrekkelig. Siste versjon av IOS lar deg derfor organisere programmene dine i mapper, noe som er svært kjærkomment dersom du har installert massevis av apps.

Samsungs Galaxy S kjører Android og grensesnittet Touch Wiz.
Samsungs Galaxy S kjører Android og grensesnittet Touch Wiz.

Startskjermer bare en delvis løsning

Mange vil selvsagt argumentere med at startskjermer løser dette problemet. Med flere såkalte hjemmeskjermer kan du vise programmer direkte på forsiden i menyene. På denne måten kan du få mye av den funksjonaliteten du bruker til daglig lett tilgjengelig, men det rokker ikke på det faktum av du av og til faktisk må inn i menyene på telefonen.

Å bruke startskjermen til å gi deg snarveier til mye brukte programmer blir kun en tungvindt og bakvendt måte å gi deg en brukervennlig meny på. Det som derimot er en stor fordel med startskjermene, og som vi så lenge før trykktelefonene fantes i lomma til hvermannsen, er å bruke dem til å vise frem informasjon som er aktuell for deg. Et klassisk eksempel er muligheten for å vise dagens kalenderoppføringer direkte på startskjermen. Slik får du oversikten over kalenderen, e-posten eller Facebook bare ved å kaste et blikk på telefonen.

Har du en over gjennomsnittlig interesse for det det meteorologiske institutt melder så kan det sikkert være kjekt å se hvordan været på utsiden av vinduet er bare ved å kaste et blikk på telefonen også.

Fraværet av en slik startskjerm har vært et savn for mange Iphone-brukere, og som profftelefon har den for enkelte vært uaktuell siden du ikke får den umiddelbare oversikten over kalender og e-post på startskjermen. De mer eventyrlystne har derfor tydd til jailbreaking for kunne tilpasse Iphonen sin etter eget ønske.

Sony Ericsson har siden R380 kom gjort seg noen erfaringer, både positive og negative, om hvordan en meny du kan trykke på skal fungere. Kanskje er det derfor de har laget sin helt egen vri på sine Android-telefoner. I X8 og X10-modellene sine har Sony Ericsson nemlig skrelt vekk det som for mange er unødvendige funksjoner og tastetrykk, og har isteden satset på en enkelt og brukervennlig grensesnitt. Dette gjør at Sony Ericssons Android-telefoner skiller seg positivt ut fra konkurrentene hva gjelder brukervennlighet.

HTC HD2 er en av de siste toppmodellene så langt med gamle Windows Mobile 6.5.
HTC HD2 er en av de siste toppmodellene så langt med gamle Windows Mobile 6.5.
Nokia N8 var først med Symbian^3.
Nokia N8 var først med Symbian^3.

Tidenes snuoperasjon fra Microsoft

Hvert system har sine trofaste tilhengere, og mange Android-brukere har sannsynligvis allerede satt kaffen i vrangstrupen. Hvor utrolig det enn høres, så var det faktisk Microsofts nyeste mobil-operativsystem som for oss satte svakhetene til Android i et klarere lys.

Det er nemlig ikke mer enn et halvår siden vi nærmest så på Microsoft som en utdødd dinosaur i mobilmarkedet. Deres Windows Mobile 6.5 var utdatert og håpløst tungvindt å bruke sammenlignet med moderne berøringsfølsomme telefoner.

Heldigvis kastet de Windows Mobile på dynga, og utviklet Windows Phone fra bunnen av. Resultatet er overraskende bra i våre øyne. Her har Microsoft tenkt nytt med et vellykket resultat. Sett fra et brukerperspektiv kan du godt si at Windows Phone befinner seg et sted mellom Iphone og Android. Menyene er akkurat som på Iphone mer eller mindre låst til et bestemt utseende, men du har hakket større tilpasningsmuligheter. På forsiden finner du såkalte tiles, som kort fortalt er firkantede representasjoner av forskjellige programmer. Disse flisene er ikke kun snarveier, men kan vise tekst og bilder fra de tilhørende programmene.

Kjapp, kjappere, kjappest

Når du har prøvd en Windows Phone, er sannsynligheten stor for at du ikke synes din Android-telefon eller Iphone er like kjapp i responsen lenger, og rene og enkle menyer får en ny betydning.

Noen ulemper er det selvsagt med helt forenklede og fastlåste menyer. De avanserte brukerne vil savne enkelte valgmuligheter, og de kreative skulle ønske de kunne tilpasse menyene i større grad selv. Gevinsten er at du får en mobil som ganske enkelt bare virker.

Vinneren er....

Det er tilnærmet umulig å kåre det beste mobiloperativsystemet. For å si det i tabloide ordelag, noen liker mora, andre liker dattera. Noen slutninger kan vi allikevel trekke.

Android utmerker seg med et åpent system med masse muligheter, men brukervennligheten har etterhvert måttet lide. Iphone vil for mange gi en god balanse mellom funksjonalitet og brukervennlighet, og har kanskje de aller mest intuitive menyene hvor tilgjengelige valg lyser deg rett opp i ansiktet. Windows Phone utmerker seg med å være ekstremt kjapp i responsen med enkle, logiske og oversiktlige menyer.

Etterhvert som antallet tilgjengelige programmer øker, samt at enkelte småting rettes på, er det liten tvil om at Microsoft her vil være med på å sette standarden for hvordan en trykktelefon skal se ut de nærmeste årene.

Verden består av mer enn Google, Microsoft og Apple. For eksempel har Nokia med sine S60-menyer i likhet med Microsoft slitt med et menysystem som ikke er tilpasset betjening via skjermen. Svaret fra Nokia er Symbian^3. Dette er en stor forbedring, men er ikke nytenkende på samme måte som Windows Phone. Her vil tidligere S60-brukere kjenne seg igjen på godt og vondt.

Om Nokia vil fortsette å kun satse på egne systemer, eller om de for eksempel vil lansere mobiltelefoner med Windows Phone, skal ikke vi spå, men de kommer ikke til å gi seg uten kamp, og vil nok være en aktør å regne med også i fremtiden.

Audun M. Solheim
Skribent, Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen