– Hva skal 4G koste?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus.
Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus.

Netcom presenterte nylig planer om å bygge ut 4G-nett i Norge. Norge blir dermed ett av de første landene i verden som får 4G.

Teknologien som skal brukes er LTE, og skal kunne tilby nedlastingshastigheter på inntil 100 Mbps. Dermed blir mobilt internett raskere enn de fleste internettlinjene folk har hjemme i dag.

Nettmøte om 4G

Nettmøtet er nå avsluttet.

 1. Forbedre eksisterende nett først?

  Spørsmål fra Nettsmurfen:

  Skulle teste ut 3G på Gardermoen for noen måneder tilbake i tid med NetCom connect fritid. Fikk helt elendig hastighet og det tok f.eks. 2-3 minutter å laste ned forsiden til vg.no. Uken før var jeg i en rorbu i Lofoten hvor jeg fikk en enormt bra hastighet. Skulle da tro at Gardermoen skulle ha minst like bra dekning som en rorbu i Lofoten, eller? Da jeg kontaktet NetCom kundeservice var de tvilende, og påstod at Gardermoen var i orden i det tidsrommet jeg var der. Til slutt gikk de med på å "sjekke det ut". Kanskje en ide` å kvalitetssikre og utbedre eksisterende nett før man begynner på noe nytt!? Det blir for dumt å slite med å koble seg opp på Gardermoen. Der burde ting være på stell 24/7.

  Svar:
  Hei Nettsmurfen!

  Beklager at du ble skuffet på Gardermoen, dette er et sted hvor vi har både ekstra dekning og kapasitet pga alle reisende. Men det er også et sted med ekstrem dataaktivitet – altså er det mange som deler på kapasiteten, og hastighetene varierer.

  Parallelt med 4G-utbyggingen fortsetter vi arbeidet med utvidet dekning, kapasitet og hastighet i Turbo 3G-nettet. Så forbedring av eksisterende nett vil være en kontinuerlig prosess, for oss som alle andre nettoperatører.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:04
 2. Lik deres HSDPA lansering i sin tid?

  Spørsmål fra Anonym:

  Hei

  Kommer denne LTE lanseringen til å tilsvare lanseringen av HSDPA dere hadde i sin tid?

  D.v.s en 3-5 master oppe i Nydalen?

  Svar:
  Hei Anonym!

  Haha, du har kontoradresse Fornebu? :-)

  Vi lanserte Turbo 3G i april 07. Innen jul samme år dekte vi de fire største byene. Nå er hele 3G-nettet oppgradert (over 80 prosent befolkningsdekning). Så her bygges det så svetten spruter!

  Beste hilsenØyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:04
 3. Ta tingene i riktig rekkefølge?

  Spørsmål fra Bjørn Hansen:

  Hvorfor lansere 4G når dere ikke engang klarer å få Super 3G til å funke perfekt?
  Det er dårlig hastighet og kanskje burde dere satse på å få hastigheten opp og utbygge nettet før dere lanserer 4G nettet som bare er i Oslo og som ikke har rekkevidde i det hele tatt.
  For det virker som om det å lansere og ha 4G nett er så stort. Det samme trodde jeg om Super 3G, men sannheten er at det bare så vidt funker i praksis og enda med super 3G som skulle være "raskt", så går det veldig trekt. Lurt å tenke over å ta ting i riktig rekkefølge.
  Bor i Trondheim og hastigheten er 3 ganger så dårlig som det "makshastigheten" skulle være på i Super 3G nettet til Netcom.
  Mener at dere må forbedre Super 3G nettet før dere kommer med 4G som dere i første omgang bare skal ha i Oslo.

  Svar:
  Hei Bjørn!

  Parallelt med 4G-utbyggingen fortsetter vi arbeidet med utvidet dekning, kapasitet og hastighet i Turbo 3G-nettet. Men som du vet, er mobilnettet en delt ressurs, slik at hastigheter vil variere med antall brukere og tid på døgnet. Selv målte jeg 1,7 mbit downlink sist jeg var i Trondheim – det er vel ikke så verst vel?

  Du kan være helt trygg på at Turbo 3G fortsatt står i høysetet hos NetCom, og at en stadig forbedring av både produkt, tjenestetilbud og ytelse på mobilt bredbånd er topp prioritert hos oss.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:06
 4. 4G BTS Lokalisasjon og interne dekningskrav

  Spørsmål fra Mateo Gold:

  Hei Øyvind,

  Når dere nå starter utbygningen av LTE i Oslo - regner jeg med at dere vil bruke samme BTS (Basestasjon) plasseringer som i dag for å spare penger etc.
  Spørsmålet er da - må dere bygge tettere med BTS'er på 4G enn 3G for å oppfylle samme dekning, og ikke minst hastigheter. Vil tro ett 4G nett må stå utrolig tett med sendere får å oppnå full hastighet i hele nettet og får å oppnå MIMO effekt.
  Jeg vet innen ring 1 at det er utrolig tett, men hva med utenfor?

  Svar:
  Hei Mateo Gold (herlig navn!)

  Flere av lokasjonene vil være de samme som UMTS ja. Det fine er jo dobbelteffekten – altså at kapasitet vi går inn med for å besørge ytelse til 4G også vil være til hjelp for UMTS-nettet, og hastighetene vil både økes og stabiliseres.

  Ift reach, så stemmer det at rekkevidden er mindre ved høye frekvenser (UMTS-båndet ligger lavere enn LTE). Samtidig er LTE en mer avansert teknologi, der sender/mottager er mer effektive. Det gjør at tettheten ikke blir fullt så avgjørende, og at rekkevidden ikke blir veldig ulik det du oppnår på UMTS.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:09
 5. Resten av landet

  Spørsmål fra Jørgen H:

  Når vill NetCom bygge ut nettverk til resten av landet?

  Svar:
  Hei Jørgen!

  NetCom har lisens til å bygge i hele landet, noe vi absolutt ønsker å gjøre! Men dette ligger litt frem i tid, og avhenger blant annet av rammebetingelser og regulatorisk retning. 4G innebærer utbygging av et helt nytt nett (på linje med overgangen fra GSM til UMTS), og dertil store investeringer.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:10
 6. 4G kapasitet-grenser?

  Spørsmål fra Thomas Christensen:

  Hei!
  Det er vel ikke å stikke under en stol at bruken av 3G har eksplodert sammen med indroduksjonen av mobile bredbånd. Var NetCom forberedt på denne raskt økende etterspørselen?

  Og, når 4G nettet bygges, vil dere bygge et nett for fremtiden med stor kapasitet eller vil vi se 5G i 2018?

  Svar:
  Hei Thomas!

  Du har helt rett – mobilt bredbånd har tatt helt av de siste par årene! NetCom hadde forventet vekst etter at vi lanserte Turbo 3G i 07, men økning i bruk og kundentall har vært over all forventing. Noe som selvsagt er svært gledelig!

  Fremover blir økt kapasitet stikkordet. Større rør inn til basestasjonene, for å si det enkelt, slik at vi kan levere mer stabile hastigheter til flere brukere. For å oppnå god ytelse på 4G, er kapasitet alfa omega, noe UMTS-nettet også vil dra nytte av. Så den mobile bredbåndsfremtiden ser lys ut!

  (5G? Joa, det kommer nok, men ikke før Vederhus har blitt litt mer grå i skjegget :-))

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:11
 7. Reel hastighet?

  Spørsmål fra Thomas:

  Hva blir den reelle hastigheten om vi skal være ærlig? Og hvilke mobiler vil støtte dette. Tenker dere samtidig på en oppgradering av HSDPA? Eller må vi alle ha nye mobiler igjen?

  Svar:
  Hei Thomas!

  Mobilnettet er en delt resurss, enten vi snakket UMTS (3G) eller LTE (4G). Så hastighetene du vil oppleve varierer med tid på døgnet og antall brukere.

  100 mbit downlink og 50 mbit uplink er hva teknologien vi bygger kan levere teoretisk, og typisk opplevd hastighet vil ligge mellom 10-20 mbit up og 5-10 down. Det er fortsatt vel så bra som beste adsl-tilbudene i dag!

  Ift nye mobiler, så er der svært få termnaler som støtter 4G. Meg bekjent ingen kommersielt tilgjengelig i Norge. Men dette kommer i takt med vår (TeliaSoneras) utbygging, slik at når nettet er klart for bruk i Oslo vil der også være terminaler tilgjengelig. Samtidig er 4G først og fremst et datanett, slik at modemer for mobilt bredbånd nok kommer før telefoner.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:18
 8. Kvalitet på tjenesten

  Spørsmål fra Nah:

  1. Latency?
  2. Kan vi forvente noenlunde _jevn_ hastighet eller vil den variere mye?
  3. Hva kan vi forvente som reell hastighet.
  4. Hvordan kommer dette til å prises i forhold til 3G
  5. Vil det være "maksgrense" pr mnd.
  6. Vil dere differensiere pris med forekjellige hastighetsklasser som er vanlig for adsl? f.eks "inntil 1/5/10/20 Mbit for XX kr pr mnd" der du har en makshastighet uavhengig av om det er kapasitet til å gi deg større akurat da.

  Svar:  Kvalitet på tjenesten

  Hei Nah!

  Latency vil tilsvare de beste adsl-tilbudene i dag. LTE er en mer avansert teknologi enn UMTS, så hver celle vil være i stand til å levere større kapasitet, noe som vil føre til at hastighetene er mer stabile. Samtidig vil det selvsagt variere, som med UMTS, siden mobilnettet er en delt ressurs.

  Hvordan vi priser og pakketerer produktet er noe vi kommer tilbake til når det nærmer seg lansering av Oslo-nettet. Vi ser på flere alternativer, også de du nevner :)

  Beste hilsen Øyvind

  Besvart: 30. jan. 2009 11:19
 9. Forretningsmodell..

  Spørsmål fra Petter:

  Hei!

  Veldig spennende at dere tør satse på LTE. Men hvordan tenker dere å ta betalt for gildet?

  Vil dere fortsette å ta betalt pr MB sendt, eller vil vi se litt nytenkning? ;)

  Svar:
  Hei Petter!

  Takk, det synes vi også! Hvordan vi tilbyr tjenesten får vi ta når tiden nærmer seg for at kundene våre kan ta i bruk nettet. Men vi ser på flere muligheter, og attraktivt skal det bli! :-)

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:21
 10. Datapriser

  Spørsmål fra Eldar:

  Nå når 4G kommer er det viktig at man har råd til å bruke det.

  En måned (4 uker) har 672 timer.
  Fri datatrafikk for 492 av disse timene koster meg 99 kr.
  Fri bruk for resterende usle 180 timene koster meg voldsomme 400 kr?

  Hvorfor har dere helt urimelige priser på disse 180 timene når dere har så fornuftig pris på de 492 ander timene?

  Hvofor har dere så syk høy pris på fri data døgnet rundt, når man kan få samme tjeneste i sverige og danmark til en foruftig pris. Og det fra samme eiere.

  PS. Setter pris på om du svarer på spm og ikke generelt om datapriser, rundt spm eller noe helt annet.

  Svar:
  Hei Eldar!

  Svar skal du saktens få. Hadde du forventet noe annet? :)

  Selv synes jeg at NetCom har vært flinke til å introdusere tilbud som får dataprisene ned. Connect Frtid f.eks, til kr 99 med fri bruk kveld og helg.

  Men når det er sagt – klart prisene skal bevege seg videre. At de står der de står, henger blant annet sammen med et markeds modenhet og konkurranseforhold. I Sverige har mob bredbånd etablert seg som konsept i god tid før det ble allemannseie i Norge. Dette påvirker selvsagt prisene (tilbud/etterspørsel).

  Men du kommer til å se at prisbildet endrer seg i Norge fremover (riktig vei), og at tilbudene får nye innpakninger. Men som du sikkert forstår, må vi få lov til å holde konkrete planer tett til brystet før lanseringstid er inne.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:22
 11. Når tar tjenesten av?

  Spørsmål fra Alexander:

  Hei.

  Jeg venter (fortsatt) med spenning på å se tredjegenerasjonsnettet virkelig ta av, og jeg går ikke med på at det har tatt av på noen måte når man ser på antallet som har mobiltelefon i dette landet mot hvor mange som aktivt bruker tjenestene knyttet til datatrafikken over mobilnettet.

  Byr du på en værmelding denne fredagen? ;)

  Jeg syntes det er fint dere er ute med ny teknologi, men jeg håper prisutviklingen for oss forbrukere både i det private og også bedriftsmarkedet snart vil muliggjøre at vi virkelig kan ta tjenestene dere tilbyr skikkelig i bruk. For vi kan nok begge være enige i at potensialet er formidabelt.

  I dag bruker jeg tredjegenerasjonsnettet til synkronisering fra exchangeserveren på telefonen min, men da kun teksten. Alt annet får vente til jeg kommer meg forran dataskjermen på hotellet, hjemme eller på jobben sin tilkobling. Dette gjør jeg selv om mobiltelefonen min kan fungere som modem for den bærbare, åpne alle office dokumenter og ta seg av mange andre vedlegg.

  Jeg vil slå følge med dere som forbruker, og jeg vil slå følge med produsentene som gir oss disse veldig nyttige funksjonene. Alt er klart, det er bare det at jeg ikke vil gjøre det til enhver pris. Det er egentlig bare dere jeg venter på.

  Hvordan vil dere møte forbrukere som meg, og andre som kanskje også vil gå så langt som å kjøre ip telefoni på sine telefoner i tiden som kommer?

  Svar:
  Hei Alexander!

  Værmelding? I morgen blir det regn over hele landet!

  Tja, setter du det opp mot antallet mobiler i Norge (over 5 mill, altså flere mobilkunder enn innbyggere..) så har du rett. Men jeg synes vel kanskje at det blir en heller urettferdig sammenligning. Husk at mobilt bredbånd og tredjegenerasjonsnettet ikke beveget seg nevneverdig før NetCom lanserte Turbo 3G for halvannet år siden. Siden da har du fått et marked med over 200 000 kunder, du har fått to tilnærmet landsekkende Turbo 3G-nett, og stadig fokus fra både oss i Nydalen og våre venner på Oslo vest på økte hastigheter, kapasitet og dekning.

  Så det går veien. I veldig stor fart.

  Priser? At disse beveger seg i en fordelaktig retning for deg som kunde er helt sikkert. Allerede har du Connect Fritid fra NetCom til 99 kr måneden og fri bruk kveld og helt. Ikke helt gærnt vel? Videre utvikling henger også sammen med et markeds modenhet. Når etterspørselen vokser, blir det større konkurransepress mellom tilbyderne og prisene beveger seg.

  Du laster ned ren tekst? Har du prøv iPhone? Fungerer supert til vedlegg! Selv har jeg blitt på grensen til laptop-uavhegig etter at iPhone 3G havnet i lomma mi. Et deilig verktøy!

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:24
 12. bæssn

  Spørsmål fra Tom:

  Hei, Jeg lurte på når dere har planer om å utbygge 4G i småbyer. Kristiansund for å være eksakt.

  Svar:
  Hei Tom!

  Først Volda, så Kristiansund :-)

  Vi har lisens til å bygge hele landet, og ønsker absolutt å gjøre det, men dette ligger litt frem i tid. 4G innebærer å bygge et helt nytt nett, slik at investeringene er omfattende. Derfor avhenger videre utbgygging også av rammebetingelser og regulatorisk retning.

  I tillegg er teknologien fersk, slik at det er viktig for oss å dra nytte av erfaringer fra utbyggingen i Oslo og Stockholm før nesen pekes videre fremover.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:31
 13. Stråling?

  Spørsmål fra Viljar:

  Blir hele norge steril?
  Så hvor mye stråling blir det av 4G

  Svar:
  Hei Viljar!

  Nei, eller i så fall er nok grunnen en helt annen enn mobilutbygging :-)

  Sikkerhet og helse er selvsagt alfa omega for oss som operatør. Og hva gjelder stråling, retter vi oss etter Statens Stråleverns forskning og retningslinjer, der de fastsslår at radiobølger fra mobiler eller basestasjoner ikke er til skade for folkehelsen. Les gjerne mer på Strålevernets sider (nrpa.no), samt på netcom.no ("om netcom) under fanen Samfunnsansvar.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:43
 14. USB modem

  Spørsmål fra kallekanin:

  Finnes det USB modem-adaptere som takler hastigheten til 4G kort - tenker da i forbindelse med dataabonnement?

  Svar:
  Hei Kalle!

  Per i dag finnes det få eller ingen kommersielt tilgjengelige 4G-modem i Norge. Men NetCom og TeliaSonera jobber tett med flere leverandører om terminalutvikling, og når nettet vårt er klart for bruk, vil også modemene være der.

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:50
 15. 4G?

  Spørsmål fra Undrende:

  Hva står de fire G'ene for?

  Svar:
  Hei Undrende!

  Det står for Fjerde generasjons mobilnett. Nmt var første, så gsm, umts og nå lte.

  (der kom forresten en hyggelig ingeniør forbi plassen min og fortalte at OLT visstnok var før NMT. Så kankjse er vi på 5G allerede..? :-))

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:53
 16. Orange ballonger på kunstneres hus ?

  Spørsmål fra Didier Lombard:

  Hvilken farge får ballongene på kunstneres hus når 4G nettet lanseres ? Oransje eller Orange ?

  Svar:
  Hei Didier!

  Alt vi gjør er oransje!

  Men 4G-festen får vi fynne nytt hus til - hjemme hos deg kanskje?

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:54
 17. Frekvens og dekkning

  Spørsmål fra Morten Holsmo:

  Hvordan frekvens blir 4G nettet å kjøre på?
  Og hvordan blir dekkningen i forhold til 3G nettet?

  Svar:
  Hei Morten!

  4G bygges i 2,6 GHz-båndet. Dette er høyere frekvenser enn UMTS (og tradisjonelt blir jo rekkevidden mindre i takt med høyden på båndet), men LTE er en avansert teknologi der man får større effekt fra sneder/mottager, slik at rekkevidde/dekning vil ikke være veldig ulik det UMTS leverer i dag.

  Dekninsgutbredelse, altså utbygging utover Oslo, er noe vi kommer tilbake til. Men NetCom ønsker helt klart å gjøre 4G tilgjengelig for svært mange flere enn Oslofolket!

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 11:59
 18. Priser

  Spørsmål fra Per Parker:

  Hva blir dette å koste?

  Svar:
  Hei Per!

  Jeg forstår godt at du lurer på priser, men hvordan vi pakketerer og tilbyr 4G er noe vi kommer tilbake til når det nærmer seg lansering. Vi ser på flere alternativer, og skal selvsagt gjøre vårt beste for at tilbudet vi presenterer oppleves som attraktivt for deg som kunde. Det er jo ikke vits i å bygge 4G hvis ingen tar seg råd til å bruke det! :-)

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 12:01
 19. Vovs til middag...;)

  Spørsmål fra Facebukk:

  Det snakkes mye om nedlastingshastinger med 4G, men hva vil opplastingshastigheten bli?

  Svar:
  Hallo Facebukk!

  Teknologien vi bygger ut gir teoretisk 100 mbit ned, og 50 opp. I praksis kan du forvente 10-20 ned, og 5-10 opp. Fortsatt vel så bra som de beste adsl-tilbudene i dag!

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 12:11
 20. 4G

  Spørsmål fra Duncan:

  E en pose med piss. Hopp over og gi oss 5G. Kjør oss opp på bredbåndshastighet!

  Svar:
  Hei Duncan!

  Bredbåndshastighet har du strengt tatt alledere i dag med Turbo 3G (ettersom hastigheten i det norske hjem i snitt ligger på +2 mbps). Og med 4G vil du oppleve hastigheter mellom 10 og 20 mbps opplasting, og 5 til 10 ned. Så dette blir bra!

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 12:36
 21. Kapasitet og rekkevidde

  Spørsmål fra Hans-Olav:

  Hei

  4G virker som en spennende teknologi, og jeg regner med at det først og fremst er Oslo og andre tettbefolkede områder som først får tilgang på denne teknologien.

  Med hastighetene som er forespeilet virker det som et reelt alternativ til bredbånd over kabel, men jeg er litt nyskjerrig på hvordan det er med rekkevidde på et slikt nett, og hvor langt fra senderen det kan nåes uten at ytelsen er nede på GPRS nivå eller lignende.

  De teoretiske 100Mbps: er det snakk om per forbindelse eller per sender (delt på alle forbindelsene).

  Hva med opplastingshastighet / kapasitet?

  Vil dette nå oss som bor utenfor bykjernene og som ikke har mulighet til å få en brukbar bredbåndslinje (pga for lang avstand til sentralen)?

  Svar:
  Hei Hans-Olav!

  Ja, 4G er veldig spennende, og vi synes det er morsomt å ha Huawei med på laget som nettleverandør. De er langt fremme på avansert teknologi, så vi har stor tro på dette samarbeidet. 100 mbit downlink og 50 up er kapasitet per celle. Og en basestasjon har gjerne flere celler (tre celler = 300 mbit kapasitet downlink). Hastighetene kunne variere, som med mobilnettet generelt, som er en delt resurss. I praksis kan du forvente mellom 10 og 20 down og 5 og 10 up.

  Høye frekvenser gir tradisjonelt dårligere rekkevidde, men LTE har innebygde mekanismer som kompenserer for dette. Dermed vil ikke rekkevidden være veldig mye dårligere enn det du opplever på UMTS. Hva gjelder videre utbygging har vi både lisens, vilje og ønske, men dette ligger litt frem i tid. First we take Manhatten, then we take....osv :-)

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 12:47
 22. Kor langt rekk 4g?

  Spørsmål fra hamiso:

  Hei.
  Kor langt vil 4g-nettet rekka når det startar opp i Oslo? Vil det kunna bli dekning utover i Akershus? F.eks. rundt Eidsvoll, der eg snart skal bu?

  Svar:
  Hei Hamiso!

  En sender i Oslo vil nok desverre ikke gi veldig mye ytelse rundt Eidvoll. Men Gardermoen vil være en naturlig fortsettelse på utbygging, slik at du bor nok ikke alt for ustrategisk til ift å få glede av 4G-nettet vårt :-)

  Det var alt jeg rakk - tusen takk for alle spørsmålene!

  Beste hilsen Øyvind
  Besvart: 30. jan. 2009 12:59

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen