- Hele Norge skal ha mobildekning

Alle som bor i Norge skal ha mobildekning. Det krever nå kommunalminister Åslaug Haga etter å ha funnet ut at 0,2 prosent av landets befolkning fortsatt bor utenfor dekningsområdene.

– Det er flere hvite flekker enn jeg var klar over. Mobildekningen må opp så fort som mulig, sier kommunalminister Åslaug Haga til NTB.

Først skal regjeringen bevilge 155 millioner kroner for utbygging av mobilnettet. Og innen sju år skal det bevilges til sammen én milliard på utbyggingen.

Hvem som skal sørge for at folk i de minste bygdene også får mobildekning, er foreløpig usikker. I går inviterte Haga landets mobiloperatører til et møte for å diskutere hvordan man raskest mulig kunne sørge for bedre dekning i distriktene.

- Digitalt klasseskille

– Konsekvensene er store hvis det ikke kommer en rask utbygging. Vi kan ikke leve med at det blir et digitalt klasseskille mellom by og land, uttalte statsråden ifølge NTB.

Skal vi tro Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, er det fortsatt rundt 200 tettsteder i Norge med minst 25 innbyggere som ikke har mobildekning i det hele tatt. I tillegg kommer 2000 kilometer riksvei og tunneller som også er dekningsløse.

GSM eller 3G?

Det store spørsmålet er hvilken teknologi det skal satses på for den videre utbyggingen. På gårsdagens møte skal både Telenor og Netcom ytret ønske om å bygge ut GSM-dekningen ytterligere. ICE på sin side, mener at de landets to største operatører baserr planene på gammel teknologi.

- 3G-teknologien er det eneste vi kan satse på, sier ICE-direktør Matthias Peter.

Kommunaldepartementet skal bestemme seg for hvilke samarbeidspartnere de skal bruke og hvilke tekniske løsninger som skal velges innen desember.

(Kilder: Oppland Arbeiderblad, Digi.no, NTB)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen