- GSM tar over i USA

Når nordamerikanere i dag ringer med mobiltelefonen sin, bruker de antakelig et mobilnett basert på CDMA-teknologi. Amerikanske og kanadiske mobiloperatører har nemlig gått for CDMA fremfor GSM som vi bruker her i Europa. Dette tror den tyske industrigiganten Siemens, som lager utstyr til GSM-nettverk, er i ferd med å endre seg.

Siemens tror nordamerikanske mobiloperatører vil gå over til GSM-standarden. Dette sa Christoph Catselitz, en av lederne i selskapet i et intervju med den finske avisen Taloussanomat i dag. CMDA er hovedkonkurrenten til GSM-systemet vi bruker i Europa. GSM har i dag liten utbredelse i Nord-Amerika i forhold til CDMA.

– Latin-Amerika er i ferd med å gå fra CDMA-teknologi og over til GSM. Jeg ville ikke satset på at Nord-Amerika skal fortsette med CDMA, sier Catselitz.

CDMA-standarden er utviklet av den San Diego-baserte selskapet Qualcomm. Dette selskapet utvikler og produserer stort sett alt av elektroniske brikker som trengs i CDMA-nettverket og i mobiltelefonene.

Mister markedsandeler
CDMA har i underkant av 500 millioner brukere på verdensbasis, og har sin utbredelse i Nord-Amerika og i Asia. Det europeiskutviklede GSM-systemet har til sammenligning 1,6 milliarder brukere.

– CDMA mister markedsandeler på verdensbasis siden de fleste nye mobilbrukerne bor i områder hvor GSM er den ledende teknologien, sier Catselitz. Han forteller avisen at firmaet planlegger å øke sin produksjon av utstyr brukt i GSM-nettverk mer enn markedet vokser for å ligge i forkant av utviklingen. Siemens lever i dag infrastrukturen til 80 mobiloperatører i 50 land.

75 prosent av alle mobilnett i verden i dag er GSM-baserte, og standarden brukes i mer enn 210 land. 78 prosent av alle mobiltelefoner som selges i verden er GSM-telefoner. I fjerde kvartal 2003 passerte GSM én milliard brukere. På samme tid hadde alle andre mobilstandarder til sammen 368 millioner brukere. I andre kvartal i år var drøyt 1,6 milliarder av verdens 2 milliarder mobilbrukere tilknyttet et GSM-nettverk.

(Kilder: Reuters, GSM.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen