Bransjen er mindre miljørettet enn det de gir inntrykk av, sier ny rapport.
Bransjen er mindre miljørettet enn det de gir inntrykk av, sier ny rapport. (Bilde: Wojtek Kryczka)

– Grønne telefoner er bløff

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I disse miljøtider er det svært få industrier som ønsker å fremstå som miljøfiendtlige. Samtlige av de større mobilprodusentene har derfor hvert sitt miljøprogram, og bransjen som helhet jobber tett opp mot blant andre Greenpeace i miljøstiftelsens rapport på "grønn" IT-næring.

Mangler økonomi

Men en ny rapport fra konsulentfirmaet ABI Research slakter nå miljøsatsingen fra mobilindustrien delvis, og gir et dystert bilde av utsiktene videre for å kunne gjøre bransjen mer miljøvennlig.

– Studien vår finner at veldig få mobilprodusenter - med unntak av de med økonomisk armslag til det, som Nokia og Samsung - er motivert til å lage miljøvennlige telefoner, sier Kevin Burdun, sjef for ABI Research.

Studien fremhever at det på de fleste felt er myndighetspålagte innstramninger og reguleringer som fører til progresjon. Eksempler på dette er forbud mot flere miljøgifter og myndighetspålegg om resirkuleringsprogram som har fått produsentene til å imøtekomme miljøkrav på disse punktene. Men fortsatt er det få tegn som tyder på at mobilindustrien vil satse på biologisk nedbrytbare materialer, eller mer resirkulerbare konstruksjoner. Til det er lønnsomheten for lav, slår ABI Research fast.

Kun én av 20 resirkulerer

Et annet problem rapporten peker på er at selv om samtlige av produsentene tilbyr resirkuleringsprogram, er det kun fem prosent av mobilene som blir solgt som returneres i et slikt program. Dermed er et tiltak som ser veldig bra ut på papiret i realiteten nesten uten effekt i virkeligheten. En eventuell panteordning ville kunne rette dette opp, men det betyr også økte kostnader for produsent og forbruker.

Men ikke alt er dystert. I rapportens konklusjon skriver Burdun:

– En undersøkelse for Nokia i 2008 viser at 76 prosent av de spurte heller vil kjøpe telefon fra selskap de anser som miljøbevisste. Det er et økonomisk potensiale der, men det er vanskelig å angi hvor stort det er.

(Kilder: ABI Research)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen