- GPS en trafikkfare

GPS-navigasjon i bilen har mange fordeler. Foruten at du har muligheten til å bli guidet frem til destinasjonen din, slipper du også å tenke på hvilken vei du skal kjøre i kryss og så videre. Man skulle tro at dette førte til bedre konsentrasjon blant førerne med GPS, men skal vi tro en britisk undersøkelse gjennomført av Privilege Insurance, fører bilnavigasjon til det motsatte.

Blant 2000 spurte, svarte nemlig en av ti at de har programmert navigasjonssystemet mens det kjørte, og over halvparten av disse innrømmer at de har tatt øynene bort fra veien mens de holdt på. I Storbritannia kvalifiserer dette til en bot på nærmere 12 000 kroner (£1000) om man blir tatt.

Hele 75 prosent av GPS-brukerne som fikler med navigasjonssystemet bruker opp til ti sekunder på dette. I praksis vil dette si at førerens konsentrasjon er et annet sted enn på veien i en lengde som tilsvarer to fotballbaner når de kjører i 100 km/t.

- Våre undersøkelser viser at satelittnavigasjonsutstyr, om det brukes feil, kan gjøre bilsjåfører til trafikkfarer. Bilistene bør uansett ta en pause annenhver time, og kan da bruke denne tiden til å sjekke sin posisjon og turens neste mål, sier Ian Parker i Privelige Insurance.

Undersøkelsen antyder også at gode, gammeldagse kart er tryggere enn satelittnavigasjon. Av alle som bruker GPS, mister en av fem konsentrasjonen under kjøring, mens 17 prosent av kartbrukere gjør det samme.

Parker har imidlertid et forslag som kan gjøre GPS-navigasjon tryggere. - Kanskje den tryggeste måten å komme seg frem på en ukjent rute er å ta med seg en passasjer og la denne navigere, sier Parker til Vnunet.com.

(Kilder: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen