– Gi meg ''store'' taster!

Emporia Life har en ekstrem utforming.
Emporia Life har en ekstrem utforming.
To ytterpunkter: Nokia 6131 og Nokia 7380.
Nokia 6131 og Nokia 7380: kanskje de beste og de dårligste tastene vi har prøvd.

Har du noen gang hatt følelsen av at tomlene er for store for mobiltelefonen din? Du kan trøste deg med at du ikke er alene.

Jeg tror mange ville blitt overrasket over hva en gjennomsnittskunde ønsker seg av en mobiltelefon. To av de mest vanlige utsagnene jeg hører fra folk som skal beskrive hva de ønsker seg av sin neste mobiltelefon er nemlig "Den skal være god å bruke", og "Den skal ha store taster."

Dessverre ser det ikke alltid ut som produsentene har fått med seg dette.

Og i motsetning til hva noen tror, trenger du ikke være pensjonist med sviktende syn og skjelvende fingre for å ønske deg en telefon som er lett å bruke. Holder vi tenåringene utenfor, er de nevnte utsagnene nemlig noe jeg hører fra folk i alle aldersgrupper.

Kjedelig er noen ganger best

Det betyr selvsagt ikke at folk flest vil ha en telefon som Emporia Life, men derfra til telefoner med nærmest ubrukelige taster er veien lang. Det er ikke uten grunn at en modell som Nokia 6131 fortsatt selger bra. Den er langt fra siste nytt, den har et kjedelig utseende og den er verken billig eller avansert. På tross av at den sjelden eller aldri er å se i kampanjene til de store operatørene, er den allikevel populær. Grunnen er så enkel som at den er god å bruke, noe de store og tydelige tastene har sin del av æren for.

Nokias utrolige vekst før og rundt årtusenskiftet er et eksempel på hvor viktig enkel betjening er. Det var nemlig ikke bare design, men brukervennlig design - menyene inkludert - som la grunnlaget for Nokias suksess. Fortsatt er Nokia blant de beste i klassen hva gjelder brukervennlighet, noe som gjenspeiles i deres posisjon som suveren markedsleder.

Finnene bommer også

Feilfrie er finnene absolutt ikke. Nokia har gjennom tidene lansert mange modeller med dårlige taster. Faktisk står de for noen av tidenes minst brukervennlige mobiltelefoner. Jeg tenker da på "sigar"-telefonene deres, som for eksempel Nokia 7380. Denne telefonen har faktisk verken bokstav- eller talltastatur! Den er riktignok en designtelefon beregnet på et smalt publikum, men den er like fullt fullstendig håpløs å skrive selv den korteste tekstmelding med.

Jeg kan vanskelig skrive om taster uten å trekke frem Sony Ericsson. I en periode lanserte de den ene modellen etter den andre med moteriktige, men akk så upraktiske tasteløsninger. Én ting er at tastene er små og har en mildt sagt kreativ utforming på enkelte modeller, men for mange er det minst like problematisk at skriften grenser til det mikroskopiske. W880i og K810i er eksempler på dette. Skriver du 20 tekstmeldinger om dagen, har du nok plasseringen av de forskjellige bokstavene i fingrene, men skriver du derimot 20 tekstmeldinger i måneden trenger du sannsynligvis å se hva du trykker på.

Made in Korea kan være et kvalitetstegn

De koreanske produsentene er på sin side flinke til å lage telefoner med store taster og tydelig skrift. Mange vil hevde at Samsung er de aller flinkeste til akkurat dette. De har alt fra dyre modeller som G800, til billige telefoner á la Z240, som stiller med stor skrift på tastene. I det siste har vi imidlertid sett tendenser til at følelsene har tatt over for fornuften i designavdelingen til Samsung. De berøringsfølsomme tastene enkelte av de nyeste telefonmodellene derfra er utstyrt med, er til bry for mange kunder.

Velg rett telefon

Det er vel og bra for deg som kunde at du kan velge mellom mobiltelefoner i mange varianter. Design kommer aldri til å gå av moten, så at "tastene er vonde å bruke" vil nok fortsatt være vanlig å høre når folk skal trekke frem noe de er misfornøyd med på mobilen sin. Vi får bare håpe at telefoner med funksjonelle - kall det gjerne kjedelige - taster ikke forsvinner helt i produsentenes iver etter å lage trendy telefoner som skiller seg ut.

En interessant opplysning i denne sammenheng er at vi trauste skandinaver er mer enn gjennomsnittet opptatt av dette med brukervennlighet. Sørover i Europa betyr det nemlig ikke like mye om tastene er gode eller ei, der er det langt viktigere at telefonen tar seg bra ut.

Vi anbefaler vi at du tenker deg godt om før du kjøper deg en telefon som er så fancy at du nesten ikke får til å bruke den.

Da er det nemlig en mager trøst at telefonen er fin å se på.

Audun M. Solheim
Skribent, Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen