– Fortsatt ikke bredt nok bredbånd

IKT-Norge er ikke fornøyd med utviklingen.

Regjeringen har lagt frem rapporten Bredbåndsdekning 2011, og i en kommentar til denne uttaler Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge, at det fortsatt er alt for få som har tilgang til det som er fremtidens viktigste samfunnskritiske infrastruktur. Samtidig legger han vekt på at IKT-Norge er glad for at det likevel er en økning i antall husstander som har skikkelig bredbånd.

I rapporten kan vi se at rundt 99,7 prosent av alle norske husstander har et grunnleggende bredbåndstilbud, hvilket innebærer 0,64 Mbit/s. 94 prosent har minimum 4 Mbit/s. Øker vi til 25 Mbit/s så er prosentandelen sunket til 67 prosent. Totalt er det rundt 7000 husstander som mangler et tilbud, hvilket er noe ned fra fjorårets 8000 husstander.

IKT-Norge mener at dette isolert sett er gode tall, men at enda fler må få tilgang til den digitale motorveien i tiden som kommer. De viser blant annet til studier som viser at et superbredbånd vil kunne gjøre at næringslivet får bedre rammevilkår og det offentlige mer effektivt. I EU har man som mål at innbyggerne skal ha tilgang til 30 Mbit/s innen 2020, samtidig som minst 50 prosent skal ha tilgang til 100 Mbit/s.

I rapporten kan vi videre lese at de mange lokale tilbyderne, kombinert med de store nasjonale, har gjort at man har hatt en god vekst siste året. Dette til tross for enkelte usikkerheter rundt lønnsomheten av en utbygging. IKT-Norge synes på sin side at det fremdeles er for vanskelig for tilbyderne å bygge ut, blant annet grunnet krav til graving, forbud mot luftstrekk og basestasjoner.

(Kilde: Regjeringen.no og IKT-Norge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen